Hem / Yogasutra: Yoga för alla

Yogasutra: Yoga för alla

För en tid sedan tog Urban på Miguru Media kontakt med oss för ett projekt  han länge velat genomföra – en katalogtjänst för Yoga i Sverige där besökaren stod i fokus. Målet var att skapa en lättanvänd och lättöverskådlig webbplats där man snabbt och enkelt kan få information om olika Yoga-aktörer.

Vi valde att använda Wordpress som plattform för att snabbt kunna bygga webbplatsen. Valet av plattform gjorde att vi sparade mycket tid, och kunde istället fokusera på att utveckla de viktiga kärnfunktionerna.

En av de centrala delarna i webbplatsens funktion var att snabbt kunna hitta information på webbplatsen, och där höll WordPress inbyggda sökfunktioner inte riktigt måttet. Vi utvecklade därför en helt ny sökfunktion för sidan baserad på Apache Solr. Solr är en mycket kraftfull sökmotor med vilken man kan skapa ett sök som fungerar som man vill och som lätt går att kombinera med annan funktionalitet – oberoende på informationsarkitektur. Detta gjorde att vi även kunde bygga en geolokaliseringsfunktion för att anpassa innehållet på webbsidan beronde på i vilken stad man befinner sig i. Dessutom kan sökresultat – i det här fallet om du t.ex sökte efter en yogastudio – så kommer resultat i närheten av dig att visas först i sökresultatet.

Det var också viktigt att besökare, yogalärare, och folk som är aktiva inom Yogarörelsen enkelt kan vara delaktiga i webbsidan och lägga till nya studios, lärare och utbildningar. Därför byggde vi även funktioner för att användare ska kunna göra det, utan att ha tillgång till webbplatsadministrationen där man normalt lägger till innehåll i WordPress.

Hur vi förbättrade sökfunktionen.

Enkelt förklarat kan man säga att Solr är lite som att ha en egen google på din egen webbplats. Till skillnad mot den inbyggda sökfunktionen i WordPress så kan man styra sökresultaten väldigt bra, så att man kan ge mycket bättre och relevantare träffar när man söker eftersom att man kan få Solr att förstå innehållet på din webbplats mycket bättre.

Det gör det mycket enklare att hitta just den informationen man söker, i synnerhet när man har mycket information på webbplatsen.

Geolokalisering

Geolokaliseringsfunktionen vi byggde på webbplatsen anpassar innehållet som visas helt efter vart besökaren befinner sig, om man befinner sig i Stockholm så är man troligen mer intresserad av yogastudios i Stockholm än studios som befinner sig i Malmö. Därför prioriterar vi upp innehåll och pushar det som är mest relevant för staden man befinner sig i så man hittar det först.

Det gör att det går väldigt mycket snabbare för besökaren att hitta information om Yoga i den del av landet dom befinner sig, än om man till exempel skulle sortera på namn i bokstavsordning.

Frontend-editering

Genom att användare själva kan hjälpa till att hålla webbplatsen uppdaterad men allting som händer inom yogavärlden så blir det mycket enklare att hålla informationen relevant och uppdaterad på sidan.

Det gör också att besökarna får en mycket bättre upplevelse och folk som jobbar med yoga kan också se till att just deras studio, lärare och utbildningar finns med och syns på sidan. När man normalt arbetar med WordPress arbetar man i en ”adminsektion” där saker är självklara för en van webbredaktör, men kanske inte lika självklara för en ny användare. Genom att komplettera denna funktionaliteten så att man dels har adminsektionen för administratörer men sedan även en ”utsida” för vanliga användare skapar man en användarvänlig sida som känns som ett naturligt arbetsverktyg.

Hoppas ni gillar sidan!