Fredagen den 28:e Februari var vi och hälsade på Knowit Jönköping som höll i #wpbar jönköping. Vi var där och berättade om WordCamp Norrköping 2014 som vi är huvudarrangörer av och lyssnade på några intressanta föreläsningar.

 

Lidköping kommuns nya webbplats

Robert Lidberg från Duva berättade om hur de arbetet med jobbet av Lidköping kommuns webbplats, som till en början inte alls skulle göras i WordPress. Från början hade kommunen en upphandling som var extremt smalt skriven och knuten till CMS verktyget SiteVision och dess certifierade leverantörer. Många av kraven som fanns angivna var helt uppåt väggarna och Robert tog helt enkelt upp luren och ringde till kommunen, och där började upphandlingens resa till att bli någonting som faktiskt liknade en ”riktig” upphandling.

Upphandling 2.0

Den nya upphandlingen blev istället en upphandling där formgivning & kodning fick göras av vem som helst oavsett om de jobbade med SiteVision eller inte. Detta resulterade i en upphandling där man skulle ta fram en riktigt bra design samt att göra en modern och standardvänlig markup. Slutprodukten skulle bli en snygg design med markup som följde WCAG och andra W3c standarder.

Roberts firma Duva vann upphandlingen genom att helt enkelt göra jobbet billigt som attans och på så sätt vara det mest konkurrenskraftiga valet.

Dramatisk helvändning

När man väl tagit fram designen och gjort markup enligt kravställningen (Som levererades till en högre kvalité än kravspecifikationen  då man inte bara använde HTML5 utan även SVG och Vertical rhythm) och skulle lämna detta för att bli integrerat in i SiteVision så tyckte SiteVision att man skulle dumpa den markup som producerats då man inte kunde integrera den här koden in i SiteVision verktyget på ett bra sätt. Det gick helt enkelt inte att ligga i framkant med SiteVision på det sättet man ville enligt den nya upphandlingen. Detta ville man som leverantör inte acceptera då det skulle urholka värdet i leveransen, och eftersom jobbet totalt bara rörde sig om strax över 100 000 kr så tänkte man dra sig ur upphandlingen, vilket resulterade i att den skulle behöva göras om och man skulle få göra om jobbet från början.

Man kallade krismöte. Hur skulle man göra för att lösa problemet? Robert och hans firma föreslog att man skulle lösa det hela genom att använda WordPress som verktyg istället för SiteVision. Sagt och gjort, och SiteVision dumpades som leverantör.

Utmaningarna för redaktörer kunde blivit stora, men genom att göra diverse små förändringar i verktyget med hjälp av dels fria plugins men också av egna så anpassade man administrationsgränssnittet för de cirka 100 redaktörerna så att de skulle känna sig hemma. Kommunen stod för utbildningen inom den interna organisationen, vilket var fördelaktigt då detta kunde blivit en stor insats.

Totalt finns det 14 plug-ins på webbplatsen som gåtts igenom kodrad för kodrad. 4 av dessa har man skrivit själv då andra alternativ inte fanns eller ansågs ha för låg kvalité.

Man valde att göra mer än vad man fick betalt på i denna upphandling, och därför la man 300 timmar kostnadsfritt för att bygga en Solr sökmotorintegration som man sedan integrerade till telefonväxeln. Detta gör att man kan se vad personalen har för sig baserat på vad de har angett för status i telefonväxeln. Webbsidan vet därför om personen är på kurs, föräldraledig eller om den är anträffbar.

Solr integrationen sätter även menystruktur dynamisk. Man plockar helt enkelt ut vad folk faktiskt är inne på och vad folk söker mest på och sätter dessa som menyalternativ. Denna görs om per automatik en gång per kvartal. Man testade även att den skulle uppdateras en gång per dag, men detta irriterade besökarna snarare än hjälpte dem.

Nu när kommunen har WordPress istället för SiteVision så läggs pengarna istället på nyutveckling snarare än på licenskostnader som man gjorde förut, och man är mer aktiv som beställare, vilket ger ett ökat mervärde för Lidköpings invånare. Totalt omfattade projektet 900 arbetstimmar. All kod är licensierad under GPLv2, men Lidköping får själva bestämma om de gör koden tillgänglig för offentligheten eller delar med sig av den till andra kommuner.

Jobbet tog totalt 9 månader i sin helhet att genomföra och sätter standarden för vad en modern kommunwebbplats skall vara år 2014.

 

Ärendehantering i WordPress

Olaf Lindström och Linus Svensson från Knowit Jönköping presenterade vad man kan göra mer för kul med WordPress som inte bara är webb. Man kan använda WordPress som applikationsplattform.

Varför gjorde man då ett ärendehanteringssystem i WordPress? Ett system som tex Atlassian Jira är stort och bra för de allra flesta, men licenssystemet kan göra det extremt dyrt om man är många användare, och saknar helt stöd för externa kunder. En stor fördel var att WordPress är Open Source och man kunde göra exakt vad man ville.

Resultatet blev ett enkelt men väldigt snyggt och proffsigt ärendehanteringssystem.

#wpbar Jönköping

Book your spots

There are currently no spaces to book ?>

Number of spots

Internetbokning är inte tillgänglig för detta evenemang.