Hem / Att migrera från GMail till Google Apps

Att migrera från GMail till Google Apps

GMail är en fantastiskt bra tjänst. Vad som inte är lika fantastiskt dock är att det är galet osmidigt att migrera från GMail till Googles betalversion, Google Apps. Här är några tips som vi snappat upp från Base Six och som har varit väldigt behjälpliga när vi har flyttat över från ”privata” GMail adresser till Google Apps.

GMail

Se till att breven går fram: Byt MX Records

Det knivigaste som man behöver göra för att få Google Apps att fungera är i stort sett bara att ändra sina MX records. I essens ber man sitt webbhotell snällt, eller så får man gå in och ändra det själv. Google har en lista över vilka MX records som skall läggas till.

För över de gamla mailen

Förutsatt att vi vill behålla alla våra gamla mail och kontakter (Vilket vi naturligtvis vill) måste vi föra över dessa. Antingen är man lat och sätter helt enkelt bara upp så att mailen hämtas via POP3. Detta har dock nackdelen att ALLA mail markeras som nya. Vansinnigt jobbigt, speciellt eftersom man gärna har ett par tusen mail (Som tur är finns det en funktion för att markera ALLA mail). När POP3- processen väl sätts igång går den inte att avbryta, tyvärr.

Vi har istället använt ett litet program som heter Gmail Backup. Detta programmet tar helt enkelt en backup på allt du någonsin gjort i din Gmail, och flyttar över det till din dator. Sedan tar du helt enkelt bara och kör ”Restore”, men ändrar inloggningsuppgifterna så de stämmer överens med det nya kontot. Detta är en mycket långsam process.

Google Calendar

När vi byter konto försvinner allt från våra kalendrar. INTE kul! Som tur är kan vi enkelt spara ned vår kalender i en .zip fil i vår gamla kalender (Du hittar exporteringsfunktionen under ’Inställningar’). Denna är bara att zippa upp, och sedan ladda upp filen i vår Google Apps. Lätt som en plätt!

Google Analytics

Det går inte riktigt att migrera Google Analytics. Vad man får göra istället är att helt enkelt lägga till det nya kontot som administratör för de webbplatser man vill följa. Detta gör man genom att klicka på ”Redigera” på sina webbplatser och sedan helt enkelt lägga till sin nya email.

OpenID

De flesta tjänster idag använder någon form av OpenID. Det är därför viktigt att gå till ”Avancerade verktyg” och aktivera detta, annars kommer det inte att fungera att logga in på diverse tjänster via sitt Google-konto. Detta är tex nödvändigt om vi använder Rapportive för att få mer information om våra kontakter.