Om Oss | Historia

Webbyrån Angry Creatives historia

Historien om Sveriges största WordPress- och WooCommerce-webbyrå.

Angry Creative är idag Sveriges premiumval av digitalbyrå inom WooCommerce och WordPress. Här är några av milstolparna vi har passerat på våra resa fram till idag.

2005

E-handel från studentkorridoren

Vår Grundare Jimmy Rosén drygade ut den annars ganska så fattiga studentkassan genom att starta E-handel från sin studentkorridor. Jimmy köpte restlager billigt och sålde dem sedan i sin butik. Satsningen dog ut när stora investeringar (lager, logistik med mera) krävdes och studentkorridoren inte längre räckte till.

2006

Jimmy och Bobbafett

Jimmy faller för WordPress

Jimmy hjälper vänner och bekanta med deras webbplatser och bloggar. Genom ett tips från en vän introduceras Jimmy för WordPress, ett enkelt blogg- och CMS verktyg som man med lite uppfinningsrikedom kunde förvandla till ett riktigt bra publiceringssystem för webbplatser.

2007

Jimmy i studentrummet

Angry Creative grundas

Efter sin E-handels satsning insåg Jimmy att han var duktig på affärsutveckling och digital marknadsföring. Han beslutade sig för att vid sidan av sina studier använda sina kunskaper för att hjälpa företagskunder att lyckas och se bra ut på Internet. Sagt och gjort, Angry Creative grundades och WordPress blev det publiceringsverktyg Jimmy förespråkade.

2009

Angry Creative blir Jimmys heltidsjobb

Efter avslutade studier tog Jimmy examen rätt ut i skenande lågkonjunktur. Jimmy spottade sig i näven och beslutade sig för att satsa på Angry Creative. Jimmy satte ett omsättningsmål och sade till sig själv att om han kom dit, så skulle han fortsätta, och om inte så blev det att flytta från Norrköping och söka ett ”vanligt” jobb, för i Norrköping fanns det väldigt få jobb inom webb.

2010

Uppdrag slutfört!

Angry Creative når sitt försäljningsmål för den bestämda budgeten och därav fortsätter resan med Angry Creative.

Första kontoret

Företaget flyttar till Norra Promenaden ihop med Kafit AB, ett mindre IT-företag som jobbade med IP-telefoni, support och andra IT-lösningar.

2011

Robin Björklund

Angry Creative börjar anställa

Lågkonjunkturen har fått företag att titta på mer kostnadseffektiva alternativ till propreitära publiceringssystem och detta gör att Angry Creative blomstrar. Efter att ha landat sitt första större projekt så tar Jimmy klivet och börjar anställa.

Första kontoret

Kontorsflytt

Eftersom det blev dags att anställa blev det också en kontorsflytt. Företaget flyttar in i lokaler på Gamla rådstugugatan i Norrköping. 55 kvadratmeter alldeles för oss själva!

2012

WP Meetup Norrköping

Vi anordnar vår första meetup

Vi anordnar vår första WordPress meetup med stor framgång. Cirka 150 personer kommer till oss i Norrköping och pratar WordPress. Mycket kul och lyckat!

WP-underhåll

Vi börjar med WordPress-förvaltning

Vi ser att nästan ingen annan webbyrå som jobbar med WordPress tänker på det längre perspektivet. Vi börjar utforma ett förvaltningserbjudande med målet att alltid vara best-in-class på vår marknad.

2013

Meetup

Vi anordnar vår andra meetup

Efter förra årets succé anordnar vi ytterligare en större meetup. Cirka 120 personer kommer denna gången till Norrköping och pratar WordPress.

Årets unga företag, Jimmy

Vi utses till årets unga företag i Norrköping

Vi blir av företagarna i Norrköping utnämnda till årets främsta unga företag i Norrköping. Vi tackar och bockar för utnämningen!

WooCommerce

Vi börjar arbeta med WooCommerce

Vi slutför vårt första större WooCommerce-uppdrag: En prenumerationstjänst där man får hem en box med produkter med jämna intervall.

2014

WordCamp

Vi anordnar vår första WordCamp

Vi anordnar vår första officiella WordCamp, som är en ”officiell” branschträff och måste underkasta sig WordPress foundations regelverk. Cirka 170 personer dyker upp och pratar om allt möjligt WordPress-relaterat. 

Kontoret

Kontorsflytt

Angry Creative är nu 5 personer och med fler på väg, och våra 55 kvadrat börjar kännas väldigt trånga. Vi flyttar därför till Bråddgatan 7. Vi undrar om vi nånsin kommer kunna bli så många att vi fyller upp alla 160 kvm vi precis fått.

2015

WordCamp

Vi anordnar vår andra WordCamp

Vi anordnar vår andra officiella WordCamp, som är en ”officiell” branschträff och måste underkasta sig WordPress foundations regelverk. Cirka 150 personer dyker upp och pratar om allt möjligt WordPress-relaterat.

Angry Creative personal

2016

WooCommerce silverpartner

WooCommerce silverpartner

Vi blir det första Svenska företaget som kan kalla sig WooCommerce partner.

Vi delar in oss i arbetslag

Företaget växer och det går inte längre att samla alla i ett enda stort arbetslag. Vi börjar dela in oss i mindre arbetslag för att undvika onödiga störningsmoment.

Vi börjar ta ansvar över hosting

Då våra kunder förväntar sig att vi tar ett helhetsansvar för deras applikation kan vi inte längre lita på leveransen av våra hostingpartners. Vårt systerföretag Synotio bildas och investerar kraftigt i infrastruktur. Mängden driftsstopp minskar med 95%.

Kontorsflytt

Angry Creative har nu hunnit bli 12 anställda med fler på väg in, och det börjar bli väldigt livat i vår lilla lokal. Vi flyttar därför till nya, större lokaler på Bråddgatan 11 i Norrköping. Vi får där 475 kvm yta att sträcka ut benen på. Det skall väl ändå räcka?

Gruppfoto

2017

WooCommerce guldpartner

WooCommerce guldpartner

Vi blir som enda Svenskt företag WooCommerce guldpartner.

Nominerade

Vi blir nominerade till årets ambassadör i Norrköping

Vi blir tillsammans med Kolmårdens djurpark och Bråvallafestivalen nominerade till årets ambassadörer för Norrköping.

Jonken

Nytt kontor: Malmö

Angry Creative öppnar upp en filial i Malmö och börjar anställa utvecklare och hålla community-events även här.

Gruppbild 2017

2018

Vi anställer vår första designer

Efter många år där vi endast arbetat med utveckling och utvalda designpartners så blir vi med inhouse-designer för första gången.

Gruppbild 2018

2019

Qala

Vi lanserar vår första produkt

Vi släpper vår första produkt, Qala E-commerce. Qala är samlingen av alla våra erfarenheter från våra E-handels projekt och är en perfekt utgångspunkt för en E-handlare som vill skala sin verksamhet till flera marknader, språk och valutor – utan att behöva göra alla de vanligaste misstagen.

Gasell och Superföretag- för andra året i rad!

För andra året i rad blir vi utnämnda till både Gasellföretag av Dagens Industri och Superföretag av Veckans Affärer. Fantastiskt roligt!

Superföretag
Gasell 2019

2020

Globala

Coronapandemin påverkar alla, så även oss

Pandemin sprider sig över världen och alla måste anpassa sig, vi lär oss att bli ett mer distribuerat företag med remote work och personal på många olika platser. Inget ska stoppa oss från att göra ett utmärkt jobb för våra kunder.

Flytt

Vi flyttar till nya fina lokaler på Drottninggatan i Norrköping

Vi växer så det knakar! Med 34 anställda på 475 kvm så räcker inte utrymmet längre till och vi flyttar till nya fina lokaler på Drottninggatan i Norrköping. Hur länge ska 909 kvm räcka?

I samband med flytten läggs även vårt Malmökontor ner då många av våra medarbetare valt att byta karriär eller flytta och jobba från huvudkontoret.

Angry Creative köper Pragmatic

Vi har knappt kommit igenom halva året och massor av spännande saker händer.

Angry Creative köper Pragmatic, som är en av Storbritanniens mest välkända WordPress-byråer, som haft stora utmaningar i och med Corona och Brexit.

Under året blir Pragmatic Angry Creative UK. Vi bevarar det som är bra med Pragmatic och kombinera det bästa av båda företagen för att skapa en större, multinationell WordPress och WooCommerce-specialist.

Från 30 till 60!

Vi började året lite drygt runt 30 personer i byrån. Med egen stark tillväxt och med köpet av Pragmatic (som var lite drygt 20 personer) växte vi till cirka 60 personer.

WordPress VIP

Vi går med i WordPress VIP

Med köpet av Pragmatic så ökar andelen kunder som jobbar primärt redaktionellt och inte endast med E-handel. WordPress VIP är Automattics plattform för redaktionella WordPress-plattformar med enormt höga trafikmängder, där endast de främsta WordPress byråerna som arbetar med redaktionella webbplatser i världen inbjuds att vara med.

Gasell och Superföretag- för tredje året i rad!

Mästergasell

För tredje året i rad blir vi utnämnda till både Gasellföretag av Dagens Industri och Superföretag av Veckans Affärer. Vi är såklart väldigt glada för dessa utmärkelser.

Raketfart

Vi blir ett ”riktigt” företag med raketfart

Tillväxten i företaget skapar alla de normala funktioner som man föreställer sig finns i ett företag, och de utförs nu av dedikerade avdelningar.

Under året skapar vi Ledningsgrupp, HR-avdelning, Internationell finansavdelning, samt det första embryot till en Internationell marknadsavdelning.

2021

Remote-first

Vi är nu ett remote-first företag

Då företaget under året fått mycket nya internationella kunder och vi anställer från i tidzonen UTC -+1h så är vågar vi nu kalla oss ett remote-first företag.

Vi passar under året på att organisera oss på ett sätt som avsevärt ökar effektiviteten och minskar stressen för varje individ i bolaget. Detta var väldigt behövligt för att förbereda för att kunna växa i framtiden – under 2021 växer inte antalet medarbetare då vår organisation från <30 personer inte var kompatibel med en organisation med >60 personer.

Innovatio

Vi blir en hybridbyrå och ökar innovationstakten och kundvärdet

I vår nya storlek så är det lättare att identifiera trender bland våra kunder. Detta gör att vi blir mer produktorienterade även runt detaljer, och vår innovationstakt ökar avsevärt.

Kort förklarat ökar mängden saker vi kan återanvända mellan kunder, vilket ökar värdet vi kan leverera till varje kund för varje krona.

Under året produktiserar vi bland annat en lösning för hypersnabba bilder (Qala imgproxy), vår lösning för att jobba med flera marknader i WooCommerce (Qala Multimarket), med mera. Gutenberg blir nu vår standard-editor då vi anser att den blivit tillräckligt mogen för alla kundprojekt.

Gasell och Superföretag- för fjärde året i rad!

Mästergasell

För fjärde året i rad blir vi utnämnda till både Gasellföretag (Numera ”Mästargaseller”) av Dagens Industri och Superföretag av Veckans Affärer. Vi är såklart väldigt glada för dessa utmärkelser.

Rustan Håkansson

Vi anställer extern vd, Rustan Håkansson

Vi anställer Rustan Håkansson, tidigare bland annat COO på Nodeone (Skandinaviens största Drupal leverantör) som extern VD.

Rustan har tidigare varit inhyrd som konsult i omgångar sedan 2011 för att förbättra verksamheten, och får nu en ledande roll i att hjälpa till att utforma organisationen så det dagliga operativa arbetet flyter på så bra som möjligt.

Vår tidigare VD Jimmy Rosén fokuserar istället på vårt innovationsarbete.

2022

Tank

Oroligheter i världen, igen.

Kriget i Ukraina orsakar en stor oro bland kunder och en lågkonjunktur går att se på horisonten. 

Jimmy-Wc Europe

Jimmy tar tillbaka VD rollen

Vi ändrar vårt fokus från tillväxt och satsar på vår paketerade WordPress och WooCommerce-plattform Qala.

Med Qala ökar vår operationella effektivitet i vissa delar av våra projekt samtidigt som värdet till kunderna ökar betydligt.

Vår affärsmodell förändras från att vara mer konsultdrivna och övergår till att vara en organisation med primärt seniora medarbetare med mycket lång erfarenhet.

2023

Från 60 till 40!

Med en vikande marknad och en stor satsning på operationell effektivitet och produktisering så försvinner mycket av arbetet för icke-seniora medarbetare. Vi minskar därför ner i storlek i takt med att vår effektivitet ökar. 

Vi grundar digital marknadsföringsbolag

Eftersom Angry utvecklar sig mer till att bli en plattforms-specialist med mycket fokus på Qala så kan kunderna lägga en större del av sin budget på marknadsföring istället för på komplexa utvecklingsprojekt. 

Vi startar upp den digitala marknadsföringsbyrån Cyntora som ett sätt att arbeta med både befintliga och nya kunders marknadsföring så att man inte bara kan köpa plattformen men också få ut största möjliga avkastning av den.

Operativt ansvarig blir Dennis Theux, som drivit Youtube-kanalen ”Lek med oss”, en av Sveriges största Youtube-kanaler för barn.

2024

Vi förvärvar Bishop Media

Vi förvärvar webbyrån Bishop Media i Norrköping. Bishop Media har länge arbetat med att göra riktigt snygga marknadsföringswebbplatser till bra priser, och är riktigt bra på det.

Angry Creative har primärt gjort större och komplexare marknadsföringswebbplatser, men med detta förvärv kan Angrys plattform Qala tas ut till även mindre företag, och vår produktutveckling får en helt ny typ av feedback vi inte sett tidigare.

Vi förvärvar Kunskapat & byrån bakom den

Vi förvärvar det härliga gänget bakom Kunskapat, en E-handel som säljer pedagogiska posters.

E-handeln blev tyvärr lite smal och blev svår att leva på, och därför blev det istället att man utförde byråtjänster. Som av en händelse behövde dessa kunder tjänsterna Bishop, Cyntora & Angry gjorde, så vi passade som handen i handsken tillsammans. Härliga tider!

Ann-Sofie börjar i Angry, Mikael i Cyntora och E-handeln kommer vi att driva vidare i egen regi på vår plattform Qala.