Hem / Borta bra men hemma bäst? Distansarbete är här för att stanna!

Borta bra men hemma bäst? Distansarbete är här för att stanna!

Distansarbete har kommit för att stanna, och vi är med på det tåget. Sedan vår sammanslagning med Pragmatic 2020 har vi varit ett remote-first företag vilket har kommit med många utmaningar. Som företag värdesätter vi en hälsosam arbetsmiljö och vill föra vårt team närmare varandra trots att vi är spridda över hela världen. Nu när vi inte märker pandemin på samma sätt står många företag i valet och kvalet om de ska återgå till kontorsarbete, fortsätta med remote eller kanske köra en hybridlösning. Som remote-first-företag har vi många tips och råd för att få verksamheten att fungera långsiktigt, både för dig som beslutsfattare och för dig som anställd.

Remote-program kommer med många fördelar för organisationer som inte behöver vara platsbundna. T.ex. Distansarbete är ett bra sätt att väcka intresset hos de bästa inom området och hålla dem nöjda. Om de inte redan planerar att flytta, kommer tanken på omlokalisering att vara en stor faktor i deras beslut att gå med i ditt team. Och med hög tillfredsställelse och förmåga att arbeta mer flexibelt är det ingen överraskning att distansarbetare är mer benägna att stanna kvar på sitt företag på lång sikt.

Kommunikation är nyckeln

Kommunikation är nyckeln i ett bra remoteprogram och bör vara den första punkten på allas checklista. När man har anställda på distans är det viktigt att hålla dem inkluderade i verksamhetens vision och riktning. Att hålla remoteanställda informerade påminner dem om att de är en del av den stora organisationen och även att organisationen värdesätter dem. En studie från Harvard Business Review visade att anställda på den moderna arbetsplatsen nu spenderar cirka 80 procent av sin tid på aktiviteter som kräver samarbete med andra arbetare. I dagens affärsvärld är digital kommunikation och de verktyg som används nyckeln för att maximera dessa interaktioner.

Även om det är viktigt att hålla distansarbetarna inkluderade i verksamhetens riktning, är det också en avgörande del att uppmuntra laganda och värna om sammanhållningen. Ett bra sätt att göra detta är genom en kommunikationsplattform. Angry Creative har anställda över hela världen och majoriteten jobbar remote, vilket gör att en fungerande kommunikationsplattform är ett av de viktigaste verktygen i vårt dagliga arbete. Från personliga möten, gruppdiskussioner, fildelning och videokonferenser, det finns massor av produktiva verktyg där ute som gör team-samarbete enklare än någonsin. Vi på Angry Creative använder oss av Slack, där vi enkelt kan skapa interna och även externa kanaler vilket underlättar i vårt arbete tillsammans med våra klienter. Slack kommer även med ett gäng bra integrationer som gör vår vardagskommunikation både enklare och roligare.

distansarbete team communication illustration

Håll andan uppe och visa uppskattning för ett fantastiskt arbete

Vi jobbar kontinuerligt med att uppmuntra och erkänna fantastiskt jobb, vår integration mellan vårt HR-verktyg HiBob och Slack gör det möjligt för oss att enkelt skicka kudos och shoutouts till våra kollegor, vilket är något vi jobbar för att göra ofta. Gör erkännandet mycket synligt så att resten av organisationen är medveten om det värdefulla bidrag distansarbetare gör. Vi har nämnt vikten av kommunikationsverktyg tidigare och det är ett bra sätt att åstadkomma detta. Markera stora ”vinster” eller bara bra arbete och ge resten av ditt team möjlighet att göra detsamma.

SWAG-paket och andra carepackages är också ett väldigt enkelt sätt att få sina medarbetare känna sig uppskattade men tenderar att vara rätt underskattat. 

För att hålla sina anställda, oavsett distans eller on-site glada är det viktigt att fråga vad de behöver och vara lyhörd, skapa en känsla av att de är inkluderade. Det kan vara så enkelt som uppdaterad hårdvara, ytterligare utbildning eller nya rutiner som bidrar till förbättrad prestanda. 

Word fest live 2022 logo

Detta är också ett av ämnena de tog upp på WordFest Live 2022. Angry Creative var där och lyssnade bland annat på Tammie Listers tal om att designa på distans. Vi fick mycket inspiration och tips om hur man bygger en hälsosam miljö på distans för de mer kreativa i teamet. Vill du veta mer om Tammie Listers tankar kring att designa på remote kan du se hela sessionen HÄR.

Har regelbundet schemalagda onlinemöten

När man arbetar med ett projekt i ett team är det viktigt att ha regelbundna möten som skapar möjligheter att prata med teammedlemmar om saker som annars kanske inte skulle dyka upp. Ett team på distans behöver ständigt arbeta med processen att bygga team, bygga relationer och underhålla dessa. När ni inte är tillsammans personligen kan de viktiga delarna av bra kommunikation, stöd, gemensamma mål och, naturligtvis ha roligt lätt gå förlorat. I och med att vi lever i en digital värld utvecklas tekniken snabbt och vi har sett till att använda den till vår fördel. Det finns många plugins, webbplatser och appar som låter dig knyta an till ditt team på distans. Till exempel genom att integrera gather.town i Slack får våra medarbetare en ping en gång om dagen där de enkelt kan hoppa in och umgås med sina kollegor, på ett mer mänskligt sätt.

Tidsplanering

En av de största utmaningarna med distansarbete är de dagliga distraktioner som kan förekomma T.ex. hushållsarbete, läkarbesök och att ta barnen till skolan vilket kan bli ett hinder när de ges friheten att arbeta på distans. Hos oss har vi flexibel arbetstid vilket underlättar för både de som jobbar på kontoret men såklart för de som jobbar remote. Det är viktigt för oss att våra kollegor hittar en hälsosam balans till jobb och privatlivet. Rent generellt ser man att de som jobbar remote har enklare att jobba lite för mycket eftersom det blir lättillgänglig att göra det men för att övervinna detta har vi tagit fram verktyg, tips och utbildningar som kan hjälpa oss att hantera tid vilket gynnar både organisationen och medarbetarna. 

Sist men inte minst, ha kul! 

Något vi fokuserat mer och mer på är aktiviteter, både under och efter arbetstid. ‘Monthly Socials’ är något vi implementerat där vi har olika aktiviteter, det kan vara allt från en vanlig hangout till att vi kör escape room, remote såklart. Det ger oss möjlighet att lära känna varandra bättre samt bygga starkare samarbeten mellan de olika yrkesrollerna.

Här är några exempel på aktiviteter för ett distansteam:

  • Skapa ett virtuellt pausrum
  • Håll virtuella företagsevent
  • Skicka ”dagliga snapshots”
  • Anslut gruppmedlemmar som vanligtvis inte fungerar tillsammans
  • Var värd för remote-workshops och kurser
  • Spela onlinespel tillsammans
  • Prova live remote coworking

Distansarbete kanske inte är för alla, det beror helt på hur man är som människa, det är en smaksak. Men vi vill verkligen lyfta fram att bara för att du arbetar på distans betyder det inte att du behöver vara ensam. Det finns många utmaningar men det är också mycket fördelaktigt för både arbetsgivare och anställda. Distansarbete är den nya verkligheten i ett modernt affärslandskap. Du kan antingen fokusera på att bygga ett effektivt och starkt remoteprogram eller gå miste om stora resurser. Förhoppningsvis har vi gett dig några bra idéer och ett försprång när det gäller att bygga och/eller förbättra ert remoteprogram!