Hem / En dag med utvecklaren Jim Torarp

En dag med utvecklaren Jim Torarp

DL: Så berätta din historia. Hur kom du in på IT-teknik? Hur kom det sig att du började jobba på Angry Creative?

Jag jobbade i en elektronikbutik och på en biograf tidigare. Samtidigt så pluggade jag på Linköpings universitet, en kandidatexamen i innovativ kodning. Innan jag var klar med min examen, när jag bara hade mitt examensarbete kvar att slutföra, sökte jag några programmeringsjobb. Det roliga är att när jag sökte till Angry, då var vi bara 15 personer, så jag var den 16:e personen som anställdes.

Intervjun var inte så väl planerad. Men jag berättade för dem vad jag kunde, vad jag hade gjort tidigare och vilka programmeringsspråk jag studerat. I slutet så sa dem med rynkade ögonbryn: “Du vet om att det här är en senior position som du har sökt”. Jag tycker att du borde söka för en junior utvecklar tjänst istället. Så jag råkade söka för en seniortjänst och fick en intervju! Även fast ja inte hade arbetat med någon programmering innan. De bad mig att skicka in ett prov i kodning och två dagar senare ringde de upp mig och sa att jag fått jobbet! Jag fick jobbet för jag hade tur, de hade en junior position också. Så det var ganska roligt.

DL: Det låter som att Angry Creative var ganska kaotiskt då.

Ja, jag skulle säga att de gjorde sitt bästa, men alla var stressade mer eller mindre för företaget växte snabbt, men å andra sidan vi var bara 16 personer!

DL:  Så du ansökte då om en junior utvecklar roll, men det är inte vad du gör nu.

Tack vare min personlighet och den person som jag är så lärde jag mig väldigt, väldigt snabbt. Samma år blev flera personer anställda och jag sprang förbi dem i kunskap ganska snabbt. Jag blev en bra tillgång för Angry och det är därför som jag nuförtiden också gör en hel del andra saker såsom lär ut och agerar mentor. Amy sa nyligen att jag borde va den där killen som andra utvecklare använder sig av när de behöver kolla estimaten. Jag fick också göra granskningar och blev en specialist på det.  Angry använde mina standardsvar på Jira tickets för förutbestämda svar då jag är bra på att kommunicera med människor och så vidare. Så jag blev en junior, och sen ville de inte namnge mig som en intermediate developer men jag gissar att jag är en intermediate developer nu.

Eftersom jag är så involverad i så mycket och vet saker, även fast jag inte är en senior så är jag inkluderad i The solution Architect channel till exempel och jag får ha lite invändningar som berör det.
Jag har inte en senior position än, men jag vet inte, det låter som jag är något mitt emellan.  

DL: Det låter som att eftersom du var så tidig in i företaget och det var lite kaotiskt har du behållit ett lite bredare uppdrag än de utvecklare som kommit in senare har och haft en mer definierad roll. Det låter som att du har skapat dig din egna yrkesroll lite grann.

Ja.

DL: Coolt! Så berätta om en typisk dag för dig. Från stunden du vaknar till att du går och lägger dig. När jobbar du? Vad gör du utanför jobbet? Hur slappnar du av? 

Ja, en sak jag har kämpat med och många andra kämpat med är att ha ett projekt ​​ som man kan jobba mer eller mindre heltid med, men det är inte verkligheten. Så jag har oftast många tickets och hjälper många andra.

DL: Vänta, innan vi går över till jobb, rullar du bara ur sängen och går direkt till din dator och sätter dig och jobbar? 

Ja, i princip fullträff. Jag arbetar hemifrån nu och jag har min familj här också.

DL: Ja, jag kan höra dem. 

Ja! För tillfället är jag på balkongen, men de ska gå snart. Mitt alarm ringer tidigt. – Jag är en av de tidiga arbetarna på Angry, jag brukar börja vid 7:00 svensk tid. Oftast sover alla vid den tiden, för jag har en liten en och en som är tre år gammal. Hon kommer oftast upp i sängen så då blir vi tre stycken i sängen och en i spjälsängen så jag går tyst ut, stänger dörren och jag har ett smart hem så jag har sensorer överallt. Oftast tänts några lampor upp och jag stänger då dörren och går till soffan. Jag dricker inget kaffe eller något då för jag är rädd för att väcka familjen. Så jag sitter bara i soffan, tar på mig en filt, släcker ner lamporna igen och börjar jobba. Sen en eller två timmar senare så dricker jag kaffe. Och det är bara för att jag inte vill väcka familjen. 

DL: Jag läste någonstans att det är bra att inte dricka kaffe direkt när man vaknar för att man ska ge kroppen en chans att vakna till naturligt innan man tar något koffein som sen stör sin naturliga rytm.

Människor pratar alltid om det här. Vi behöver ha kaffet så jag kan få mer energi, men jag tänker inte på kaffe på det sättet och jag vet inte om jag känner någon skillnad på det. Så det har inte varit så viktigt. 

DL: Kaffe är intressant, för det är ett psykiskt beroende. Och när du dricker kaffe så går kroppen igenom en cykel. När man känner att man verkligen behöver ha det där kaffet och man sen dricker det, psykologiskt så tar det dig tillbaka till den nivå som du var på innan du drack kaffe. Människor fastnar i den här kaffe-fällan där anledningen till att de känner att de behöver kaffe är för att det är kaffet som har skapat det begäret från början. Det kan vara en positiv feedback-loop. Jag gick absolut igenom det i åratal. Och nu dricker jag koffeinfritt kaffe eller en kopp med te som jag upplever lite bättre. Okej, så du arbetar i kyla och mörker. Har du automatiserat det så att när du loggar in på JIRA så släcks dina lampor?

Jag har en Alexa i varje rum men jag brukar kontrollera allt med min röst eller från min telefon. jag har skapat ett bra flöde så ifall jag går förbi IR sensorerna igen så tänds de upp ännu mer eftersom det är väckningstid. Men jag har inte gjort JIRA kopplingen än, det vore coolt.

DL: Väldigt coolt. Så då har du gått upp och då är det väckning av familjen så jag antar att du behöver äta frukost och hjälpa till med barnen och allt sånt? Och sen sätter du dig vid datorn igen och fortsätter med resten av morgonarbetet. Vad brukar ditt morgonarbete innefatta?

Mitt jobb brukar innehålla både frontend och backend. Kanske mer frontend just nu. Jag hjälper också människor i deras projekt och CSM-teamet. 

DL: Okej, så du har en ganska varierad morgon beroende på vad som behöver göras och vem som behöver hjälp.

Ja, och vanligtvis planerar jag vad jag behöver för att börja jobba dagen innan. Annars blir jag stressad när jag ska sova. Så jag vet att jag har tickets till jobbet.

DL: Jag tror att det är en riktigt bra vana att ha. Det finns ett talesätt som är något i stil med ”Ju bättre du blir på att planera framtiden, desto lättare, mer produktiv och lyckligare kommer du att bli för det är när vi inte har planerat saker som vi blir stressade och fattar dåliga beslut.” Så ja, det kan jag definitivt hålla med om. Jag försöker alltid se till att min kalender gåtts igenom och anpassats till nästa dag.

Ja, och eftersom jag har jobbat i företaget ett tag vet jag hur man gör saker. Jag skapar ofta tickets och kommunicerar med kunder. Det kanske i vissa andra fall är CSM som gör det. Till exempel, igår gav jag mig själv 14 timmars tickets utan att någon tilldelade mig dem. Det är coolt. Och jag tror att det beror på att jag förra sommaren provade pm-rollen. Så jag vet om hanteringen av tickets. Jag vet också om hur man gör saker som andra utvecklare inte vet, som att hur du behöver synkronisera mellan Trello och JIRA och hur du skapar ett nytt JIRA-projekt och sånt. Men också lite mer insikt om vad en CSM behöver från utvecklarna.

DL: Det måste vara användbart. Okej, så du har tagit dig igenom din morgon med tickets, vad de än var. Hur ser din lunchtid ut? Plöjer du bara igenom? Äter du en lugn lunch eller försöker du få lite frisk luft? Hur delar du upp din dag?

Vanligtvis vill jag äta lunch med min familj. Så de frågar mig ofta när jag vill äta lunch. Jag är en tidig lunch-kille. Så när jag var på kontoret var jag ofta ensam och åt lunch klockan 11 svensk tid eftersom jag börjar jobba tidigt. Några kom in vid nio och två timmar senare åt jag lunch. Så de skakade bara på huvudet som ”vad gör du man?” Men då har jag redan varit vaken sedan sex! Jag skulle kunna börja senare men jag värdesätter att avsluta min dag tidigare. Och vi kan avsluta vår dag klockan tre om vi använder flex. Jag vill hellre börja tidigt så jag brukar äta lunch med min familj. Och eftersom jag värdesätter tid har jag inga långa lunchpauser, oftast har jag en halvtimme eller något liknande. Och då kan jag istället avsluta min dag tidigare.

DL: Så antagligen går du tillbaka till det arbete som var över från morgonen och du planerar nästa dag. Så hur spenderar du resten av dagen? Du har vaknat tidigt, plöjt igenom en massa jobb och nu har du resten av dagen på dig – hur gillar du att använda den?

Jag tar nästan aldrig möten efter lunch, det är väldigt sällan. Så mitt personliga mål är att ha alla möten före lunch eftersom jag också har stand up med teamet och då blir jag avbruten i alla fall. Sedan kan jag ha andra möten om jag behöver. Så jag kan använda resten av dagen efter lunch till att ha lite fokus på kodning och det här var ett problem som jag hade innan tidigare i år eftersom jag var fram och tillbaka och fram och tillbaka. Och det här fungerade för mig. Så jag skulle säga att efter lunch är det mer produktivt för mig.

DL: Och sedan när du är klar med jobbet, hur använder du resten av tiden?

Som du vet gillar jag whisky så det handlar mycket om whisky. Sen covid har jag har varit väldigt intresserad av information om vad som kommer att släppas snart och jag har även en kontakt i Nederländerna som kan ge mig några personliga prover! Men främst på min fritid vill jag vara med mina barn, för just nu är min fru med dem båda. Så efter jobbet vill jag ta lite press från henne så att hon ska kunna göra andra saker. Det är svårt i år dock, åtminstone nu eftersom vi har fått en till.

DL: Finns det något du gillar att se på teve eller gillar du att lyssna på ljudböcker eller gå ut och träna?

Jag är dålig på att träna men jag älskar tv-serier. Så vi har typ en hel lista på kvällen, två timmar efter att vi lagt den stora i sängen tittar vi alltid på två eller tre avsnitt av den aktuella serien som vi tittar på just då.

DL: Jag blev exalterad för jag såg precis att det finns en ny säsong av Narcos Mexico ute – det är definitivt min typ av serie!

Jag har inte sett Narcos men alla säger ”du måste se den här Jim.”

DL: Den är ganska våldsam. Men ja, jag gillar den. Okej, så jag föreställer mig dig, under en filt tittades på en serie med ett glas fin whisky i handen.

Inte varje dag men ibland!

DL: Jag dömer inte! Försöker bara föreställa mig dig i din lyckliga plats antar jag. Några av det roligaste stunder vi har haft tillsammans är när du är generös nog att organisera whiskyprovningar och skicka ut små provflaskor till folk i teamet för att sedan träffas efter jobbet där vi går igenom och prova dem och genom det vet jag att du kan en hel del om whisky. Och att man även experimenterar med att ta befintlig whisky och lägga den på andra fat.

Ja, precis.

DL: Så berätta lite om det, behöver du en hel tunna whisky i en källare någonstans? Eller hur fungerar det? Jag är nyfiken.

Jag hade en presentation på utbildningskanalen igår med Tom och min presentation handlade om hur whisky blev min hobby. Jag pratade om hur jag först provade det i Bulgarien på stranden, letade efter cocktails på cocktail–listan och jag visste ingenting om whisky. Så jag läser igenom listan och ser Jim Beam, det är mitt namn. Så jag tog en Jim Beam och trodde att det var en cocktail, både jag och min fru tog ett glas. Vi tänkte, låt oss smaka på det här. Tyckte det var hemskt! Jag spottade ut det i  sanden och jag insåg flera år efteråt att det var Bourbon jag drack! Jag tror att det har gått två år nu. Jag och en vän ville göra ett experiment. Det finns ett företag som gör fat i Sverige och de tillhandahåller fat till alla svenska destillerier. Åtminstone om du vill ha svensk ek eller fransk ek. De är bra på vad de gör, ganska så kända.

Vi började med en väldigt, väldigt liten budget och som ett experiment eftersom det var typ 1400 kronor och jag visste inte om det skulle fungera och vi ville inte slösa bort för mycket pengar och köpa en massa flaskor och sånt så vi har precis köpt ett 3L fat.

DL: Så du kan köpa typ som små tre liters fat?

Ja, vi gjorde det först och nu har vi fem liters fat. Och igår beställde jag fem liters fat som är medelkolnade från ungersk ek. Vi kommer att använda dem för att sätta en finish på en 15 år gammal whisky. Det är nästa release!

DL: Så du är en riktig whiskynörd! Bra jobbat! Okej, tack för att du delar med dig. Det är verkligen kul att lära sig lite mer om vad du gör på din fritid. Och helt klart är whisky en stor passion för dig. Det är definitivt en av mina! Min sista fråga till dig är vad skulle du säga är intressant, eller anmärkningsvärt med Angry Creative. Om du var en kund eller en blivande jobbkandidat, vad är något du tror att du skulle vilja veta om du var i deras skor?

Jag har pratat om det här med andra människor också och på Angry kan man växa och utvecklas mycket,vilket är vad jag också har gjort. Om du vill kan du göra och lära dig mycket. Och du kan få ansvar om du visar att du är redo.

DL: Det är coolt. Det är trevligt.

Företaget är väldigt generöst och försöker göra saker för teamet, som gratis lunch och att ha föreläsningar, hålla halloweenfester och planera för WCEU 2022. Så det är en trevlig arbetsplats.

DL: Jag är glad att du känner det. Produktionsteamet och ledningsgruppen jobbar hårt för att försöka skapa en trevlig miljö och kultur. Och det är skönt att höra att det filtrerar genom. Tack Jim för att du tog dig tid och delade med dig av allt det där. Jag känner att jag vet vem du är mycket bättre. Och det är trevligt att umgås!

Om du är intresserad av att jobba med ett företag med fokus på WooCommerce och som alltid behöver bra utvecklare, Ta reda på mer och kontakta oss gärna!