Hem / En dag med Kristijan Maric

En dag med utvecklaren Kristijan Maric

David Lockie: Första frågan, hur kom det sig att du arbetar inom teknik? Berätta din historia!

Jag tror att det började när jag var liten. Mina föräldrar köpte en dator till mig. Och istället för att sätta mig och spela videospel, var det första jag gjorde att jag öppnade datorn och tittade vad som fanns inuti. Sedan började jag leka, bara leka med hårdvaran och försöka komma på vad det hela var. Min pappa blev arg ett par gånger för att jag hade sönder något och han var tvungen att ta det till datorverkstaden.

Det var den första riktiga kontakten med hårdvaran. Efter det började jag med tv-spel och sedan lekte jag med några redigeringsprogram och utforskade operativsystemet. Det slutade förstås med att jag hade sönder mitt Windows-operativsystem. Så jag var tvungen att installera om det, och där fastnade jag för tekniken.

Detta gjorde att jag blev intresserad av teknik så jag började studera  datavetenskap. Jag läste även detta ämne på högskolan men jag hoppade tyvärr av för att jag var ung och dum, kanske för mycket energi, men inte orken för att lära mig!

DL: Ung och dum?!

Ja, precis.

Efter det började jag jobba på min pappas företag som är ett metallbearbetningsföretag och där jobbade jag ett par år. Men jag gillade inte att alltid vara smutsig! Så jag började lära mig webbutveckling och fick mina första frilansjobb som var för några mindre företag, och det ena ledde till det andra. 

En dag tänkte jag, varför öppnar jag inte en byrå, börja anställa folk och göra mer sådant jobb. Så det gjorde jag. Jag anställde några personer och vi arbetade med några projekt, och företaget växte. Men jag märkte att företaget började ta all min lediga tid. Och till att börja med var det okej, jag visste att jag växte och behövde gå igenom det här. Men jag slutade också programmera, och det tror jag var det som påverkade mig mest. Jag gjorde ingenting längre som jag älskade att göra. 

Efter det lade jag ner företaget och försökte hitta ett jobb som utvecklare. Jag hittade ett jobb med att utveckla en WordPress-sajt, vilket jag också hade gjort i mitt företag men på en mer grundläggande nivå. Jag blev utvecklare på heltid!

DL: Det är en cool historia. Jag pratar med massor av människor som lärt sig själva hur man tjänar pengar med datorer som ett sätt att fly andra jobb som de inte ville göra. Jag tror att det är en väldigt vanlig sak. Jag är ledsen att byrån inte gav dig den glädje du letade efter, men självklart glad att detta så småningom ledde till att du började hos Angry!

Inget att vara ledsen över, det var en fantastisk upplevelse. Som jag sa vid ett tillfälle blev jag bara trött på det och ville testa en ny sida i mitt liv.

DL: Det räckte. Ja, jag kan verkligen se det. Du har alltså drivit din egen byrå, och du har jobbat på en annan byrå också. Säg mig, vad har varit annorlunda? Vad sticker ut med Angry Creative jämfört med andra platser där du har arbetat? Vad är speciellt anmärkningsvärt?

Jag skulle säga att de andra byråerna som jag jobbade på var kreativa byråer. Vi arbetade med kunder från hela världen men jag ville prova något nytt, jag ville se hur det är att arbeta med ett multinationellt företag med människor över hela världen. Så det här gjorde mig mest exalterad över att börja på Angry. Jag ville också testa lite produktutveckling.

Illustration av en utvecklare

DL: Det var dina skäl till att börja, men eftersom du nu har börjat hos oss, vad har varit annorlunda med din erfarenhet jämfört med att säga att arbeta på din tidigare byrå? Uppenbarligen är det annorlunda att driva en byrå och att vara utvecklare på en byrå, men med båda dessa erfarenheter jämfört med Angry, vad är annorlunda? Bättre? Värre?

Åh, bättre. Vad jag skulle säga är att jag ställs inför utmanande uppgifter som jag måste hantera. Jag gillar när något får mig att känna att jag verkligen behöver reda ut det. 

Ur ett dåligt perspektiv. Jag skulle säga kanske distansarbete. Det är vad jag ville. Men efter ett tag kan det kännas lite tomt och ensamt. Jag vet att vi har möjlighet att åka och jobba med teamet ansikte mot ansikte i Sverige eller Storbritannien och det skulle vara fantastiskt. Jag skulle säga att covid är anledningen till den dåliga delen. Så låt oss säga att covid är dåligt!

DL: Vi kan nog alla hålla med om att covid är dåligt. Det är synd att vi inte har haft en chans att träffas ännu. Jag ser fram emot när vi gör det. Så du har skiftat roll från att vara en byråutvecklare till en roll som produktutvecklare. Vad har det förändrat för dig i det dagliga? Det är fortfarande att skriva kod, fortfarande utveckling. Hur känns det annorlunda?

Vad förändrades från dag till dag? Jag skulle säga uppgiftsflödet. Nu arbetar jag på en funktion, och det är en stor funktion och det är bara en sak som håller mig sysselsatt, så det är inte som när du arbetar på byråsidan att du har flera kunder med flera förfrågningar och flera ärenden. Så du har, som alla dessa ärenden som flyger runt! ”Jag måste göra det här för den här klienten” och sedan ”Jag måste göra det för den klienten.” Så jag skulle säga att det är mer lugnt att ha ett fokus. En funktion som jag jobbar på och jag kan verkligen koncentrera mig på den.

DL: Ja det är coolt, jag kan verkligen förstå det. Så berätta lite om funktionen som du arbetar med och produkten. Vad heter den bredare produkten och vad är funktionen som du arbetar med just nu.

Så produkten (DL: faktiskt två produkter) heter Qala Elastic Enterprise Search och Qala Elastic Enterprise Filters. I grund och botten är det ett tillägg som möjliggör integration med Elasticsearch så att vi kan använda fördelarna med Elasticsearch, inte bara genom sök utan också för att filtrera produkter. Så i princip har vi nu en vy med ett gäng filter som klienten ställer in, och allt fungerar direkt. Så det här är ett riktigt, riktigt trevligt tillägg för alla e-handelsklienter.

DL: Bra. Ja, jag är ett stort fan av Elasticsearch och allt som får webbplatser att kännas lite snabbare. Så berätta för mig vad är en dag i Kristijans liv?

Ja, så jag börjar min dag med morgonkaffe.

DL: Standardmorgon för en utvecklare…

Ja, precis. Medan kaffet brygger kör jag några små träningspass. Jag har dessa videor på YouTube som jag gillar som är bra för att arbeta hemifrån, snabba träningsrutiner. Så jag gör en sådan, eller någon stretching och armhävningar eller något liknande. När kaffet är klart sitter jag vid min dator, går igenom lite nyheter, lite mail och sånt och går sedan sakta in i min arbetsdag. Vi kickar igång med några dagliga möten där alla bara berättar vad de ska jobba med, om det finns några blockerare, och sånt. Efter det, beror det på dagen; om det är en mötesdag så går jag i princip från möte till möte med utvecklare och jag håller på med utveckling, hela dagen. Sen är det lunchdags.

DL: Vad gör du vid lunchtid? Sitter du liksom bara och tar en macka eller går du ut och promenerar runt eller finns det något bra café i närheten du går till?

Det beror på. Om det är en fin dag så försöker jag äta lunch någonstans ute, ta med min bärbara dator och dricka lite kaffe ute. När batteriet tar slut går jag tillbaka hem till mitt kontor. Mat beror på – jag försöker äta olika saker varje dag, jag försöker också äta hälsosamt. Jag är inte ett stort fan av snabbmat. Sådant blir det bara om det är en Netflix-filmkväll eller något liknande, då kanske jag kör McDonald’s, KFC eller något liknande. Under dagen försöker jag äta nyttigt och få lite motion också. Jag brukade ta några pauser under dagen, bara för att ta en promenad. Nu beror det på. Ibland stöter jag på ett problem som jag behöver felsöka och det kan få huvudet att snurra. Jag känner att det bästa är att bara gå ifrån det och ta en promenad, lite frisk luft och sedan gå tillbaka till det.

DL: Och om du misslyckas, sover du på det över natten och vaknar med svaret eller?

Ja, ibland är det så, så jag försöker sova gott. Men det beror på vad problemet är.

DL: Dessa träningsvideor, vill du dela dem med mig? Jag tror att andra antagligen skulle vilja se dem.

Javisst. (DL: Kristijan skickade den här länken till mig: https://www.youtube.com/watch?v=FKJstVC2mF4 – Jag testade det. Bra effektiv träning 🙂 )

DL: Jag är nog tvärtom, jag har alltid samma lågkolhydratsmoothie till lunch. Och jag tycker att det är användbart eftersom det betyder att jag vet att det är bra för mig och att jag inte behöver lägga tid på att tänka på det. Vad är en bra lunch för dig?

Jag älskar att äta soppa till lunch. För det mesta beställer jag saker. Vi har bra restauranger här i Zagreb i Kroatien där jag kommer ifrån. De levererar riktigt utsökt mat och de är också hälsosamma. I princip försöker jag byta måltid varje dag. Ibland är det kycklingsallad, någon biff eller sallad. Fredagar mestadels medelhavsmat, lite fisk eller liknande. Till helgerna brukar jag laga mat, jag hittar några recept och tillagar sedan dessa med min flickvän, vi älskar verkligen att laga mat under helgen.

DL: Vilket är det bästa nya receptet du har testat nyligen?

Vi gjorde nyligen en biff med potatismos och grönpepparkornsås som var fantastisk.

DL: Okej så du har ätit en hälsosam lunch, du har varit ute i det vackra kroatiska solskenet och sedan kommer du tillbaka på eftermiddagen. Och nu då?

Det beror på. Det beror på vilken tid, vilken årstid det är. Jag älskar verkligen wakeboard. Så i princip när det är sommar, är jag faktiskt inte så mycket i Zagreb, jag har ett litet fritidshus vid Kroatiens kust, och jag tillbringar dagarna med att jobba på distans därifrån. Så fort arbetsdagen är över tar jag genast min wakeboard och går till parken och spenderar resten av dagen där, i princip bara att wakeboarda, ta några öl med vänner och så vidare.

Kristijan på sin wakeboard
Wakeboarding Kristijan

DL: Det låter fantastiskt. Och hur håller man sig sysselsatt på vintern när det är lite för kallt för det?

Under vintern blir jag som en björn! Jag låser mig bara in i min grotta! Jag bara äter. Jag försöker träna lite men jag spelar framför allt bara tv-spel under vintern. På sommaren försöker jag undvika att vara hemma så mycket som möjligt. Och när vintern kommer försöker jag undvika att vara ute så mycket som möjligt.

DL: Det är en ganska bra balans! Vilket är ditt favoritspel?

Jag är en del av “PC master race”. Men nyligen skaffade jag PlayStation 5, och jag fastnade för det, så nu spelar jag PlayStation-spel som God of War, Assassin’s Creed eller så älskar jag verkligen Souls-spelen så som Dark Souls, Bloodborne osv, verkligen utmanande spel. På PC spelar jag mest first person shooters.

DL: Jag spelar Call of Duty (riktigt dåligt). Så jag ser fram emot att nästa kommer ut.

Ja, jag provade det och den sortens spel är bra om jag vill stressa upp mig lite. Prova Escape from Tarkov! Det är lite beroendeframkallande. Det är som den här stressen som du inte kan släppa så du måste försöka igen och försöka igen. Jag uppmuntrar alla att försöka Escape, men att inte fastna för det.

DL: Bra råd! Okej. Så på sommaren är du utomhus och aktiv. Och sedan, på vintern, är du hopkurad över din PS-5 och håller dig varm och skjuter lite 12-åringar (eller blir skjuten av dem!)

Ja det är sant.

DL: Det låter som ett väldigt bra liv! Så min sista fråga är, om du skulle berätta en sak för en potentiell kund eller arbetskamrat om Angry Creative, vad skulle du säga till dem? För att ge folk lite insikt om hur det är att vara här.

Jag skulle säga att det är väldigt trevligt att vara här. Vi är arbetskollegor, och även om du är frånkopplad fysiskt, har vi fortfarande en gemenskap. Alla är verkligen hjälpsamma. Vad jag också kommer att säga är att HR-teamet organiserar dessa teamaktiviteter (DL: vi är arrangerar regelbundna sociala teamaktiviteter online!) och de är riktigt trevliga och det är ett annorlunda tillvägagångssätt som jag inte sett någonstans tidigare. Dessutom, känslan av att jag inte kan vänta att få träffa alla dessa människor live. För när jag pratar med dem är alla så trevliga och jag känner mig verkligen kopplad till dem och då vill jag bara träffa dem och prata.

DL: Perfekt. Okej. Jag har faktiskt en sista fråga. Jag ska testa det här på dig eftersom jag lånar det här från en annan podcast som jag lyssnar på (UpOnly TV). Den sista frågan de alltid ställer är: Vilket råd eller visdom, vilken ”alfa” kan du erbjuda människor; någon som vill klara sig i en värld av att vara utvecklare, eller bara vara en gladare, klokare person. Vilket råd eller insikt kan du ge?

Jag ska säga detta. Säg inte till dig själv, jag kommer att göra det, bara gå och gör det. Jag skulle säga att detta är det bästa rådet jag kan ge, eftersom jag märkte att många människor kämpar med ”åh, jag vill bli en utvecklare” eller ”jag vill börja det här.” Börja då idag. När jag började var det inte så lätt. Det fanns inte så många YouTube-tutorials och alla de självlärande resurser du har nu. Nu har du material överallt. Så bara…

DL: …gör eller inte, det finns inget försök. Ja. Okej, det är fantastiskt! Tack för att du delar med dig Kristijan!

Om du är intresserad av att jobba med ett företag med fokus på WooCommerce och som alltid behöver bra utvecklare, ta reda på mer och kontakta oss gärna!