Hem / En dag med Mikael Eriksson

En dag med webbutvecklaren Mikael Eriksson

David Lockie: Hej Mikael, tack för att du gick med på att göra den här intervjun! Så du är baserad i Sverige va?

Jag bor i Sverige. Ja, jag sitter i Norrköping (Angry Creatives HQ). Jag brukar jobba på kontoret men ibland är jag hemma, som idag. 

DL: Och före coronaviruset, gick du ofta in till kontoret?

Ja, jag har jobbat här i ungefär 17 månader nu. Så när jag började jobba hade vi fortfarande det gamla kontoret.

DL: Jag tror att det gamla kontoret är före min tid här!

Jag gick till det gamla kontoret mycket när vi fortfarande var där. Och så var jag på det nya kontoret i några månader innan jag började jobba hemifrån.

DL: Så berätta din historia för mig. Hur kom det sig att du började jobbade på Angry Creative? Gick du på universitetet? När började du koda? Jag vill höra din historia!

Ja, så jag har faktiskt två examen. Den första är inom företagsekonomi. Så jag har en magisterexamen i företagsekonomi, och jag arbetade inom det området i ett par år. Och jag var verkligen taggad på att göra Excel-kalkylblad och göra beräkningar.

Illustration för excelblad

DL: Så kom du till nivån ”Jag kan skriva makron” för Excel-användning?

Ja. Lite. Jag tyckte det var riktigt kul. Så folk sa ”du kanske borde programmera, det kanske är din grej.” Så jag började experimentera med det och upptäckte WordPress, och gjorde några WordPress-sajter, startade mitt eget företag och gjorde några företagssajter vid sidan av och insåg att det var vad jag vill verkligen göra. Så jag började plugga igen. Jag körde både skola och jobb parallellt i ett par år. Och sedan, när jag skulle ta examen, ville jag verkligen flytta tillbaka till Norrköping. Jag tror det var eftersom det var här jag föddes. Så jag hittade Angry Creative. Jag minns inte exakt hur, om det var via sociala medier eller om jag precis hittat en annons för ett jobb, jag är inte säker. Men jag tyckte det verkade som ett riktigt coolt företag. Så jag tror att jag sökte alla lediga jobb!

DL: Som en brute force attack!

Ja, jag gjorde en brute force attack! Och så kontaktade jag Malin ett par månader senare, och jag frågade henne om det. Hon sa: ”Ja, vi är inte riktigt säkra på vad du vill göra eftersom du sökte alla jobb.” Jag hade ett bra snack med henne och förklarade varför jag verkligen ville jobba på Angry och hon sa: ”Tja, vi har en position som kan vara något för dig”, vilket var positionen som ny WordPress-utvecklare.

DL: Bra. Så det var vägen du tog till slut. Så du gick tillbaka till skolan för att göra lite formell datavetenskap? Eller läser du fortfarande din handels- och ekonomiskola?

Nej, jag gick tillbaka till datavetenskap, ett tvåårigt program. Det innehöll mycket JavaScript och frontend-grejer. I grund och botten inte mycket WordPress, ironiskt nog. Men du vet, du lär dig fortfarande mycket om både funktionell programmering och objektorienterad programmering av det. Så steget till WordPress var, eftersom jag redan hade jobbat med WordPress, inte så stort.

DL: Det är coolt. Och gör du fortfarande något med företag och ekonomi? Bara som ett intresse eller inte ens det?

Jag gör inte mycket av det. Det är lite svårt att göra som hobby. Så nej, jag fokuserar på programmering.

DL: Okej. Så Angry Creative var ditt första jobb förutom att arbeta för dig själv och ditt eget företag.

Jo i den här branschen, ja.

DL: Okej, och så, i ditt dagliga liv, som webbutvecklare på Angry Creative nu, använder du dessa frontend-färdigheter? Får du använda mycket av front-end JavaScript? Eller blir det mer back-end? Eller är det en bra blandning av båda?

Jag gör lite JavaScript, men jag gillar verkligen PHP-utveckling mest. Så jag försöker jobba på det så mycket jag kan. Men du vet, WordPress blir mer i JavaScript med de nya Gutenberg-blocken. Så jag tror att det bara är en tidsfråga innan det börjar ta över mer och mer.

DL: Så du vaknar i Norrköping. Berätta om en vanlig arbetsdag.

Så en vanlig dag, om jag går till kontoret, vaknar jag, tar en kaffe, tar med min hund på en promenad, packar ryggsäcken och lämnar min hund hos hundvakten. Jag har en liten hund, en Pomeranian Chihuahua-blandning!

Jag kommer till kontoret vanligtvis runt åttatiden och du vet, ta en pratstund med mina kollegor. Sedan sätter jag mig tillrätta och börjar jobba. Loggar tid och gör några tickets.

DL: Hur gör du med lunch? Tar med dig en lunch eller går ut i Norrköping? Har ni några trevliga caféer? Går du ut och promenerar något?

Norrköping har några riktigt trevliga caféer och ställen. Men jag brukar ta med mig lunch. De flesta tar med sig lunch till kontoret och vi försöker alla att äta samtidigt. Så det här är en riktigt trevlig sak med att vara på kontoret som jag verkligen kommit att uppskatta nu eftersom det blivit så mycket distansarbete.

DL: Att äta lunch på egen hand kan vara lite ensamt.

Ja, det kan det vara.

DL: Så du har avslutat din lunch. Du betade igenom ett gäng tickets och avslutade dagen. Hur ser dina kvällar ut?

Under Corona förändrades uppenbarligen allt. Detta är ju det nya normala. Men det vi brukade göra innan var att vi ofta gick ut och tog en öl eller något efter jobbet. Inte varje dag så klart. Men vi var ganska duktiga på att göra såna saker. Vilket är riktigt bra med att jobba på Angry. Det finns många som värdesätter sociala aktiviteter efter jobbet. Visst finns det de som bara vill åka hem och vara med sina familjer, vilket jag har full förståelse för, men det är verkligen skönt för en som jag som inte har några barn ännu att kunna ha många arbetskamrater som vill umgås efter jobbet också.

DL: De är ett trevligt gäng också. Du har några trevliga människor att umgås med där borta.

Ja, absolut. Absolut.. Jag tror att jag säger att det är en av de bästa sakerna med att arbeta Angry – den riktigt coola mixen av människor som jobbar här.

DL: Okej, så du kanske går ut ett par dagar och sedan är du en ”ta en färdig måltid från frysen och mikra den” typ av kille eller gillar du att laga mat?

Jag måste erkänna att jag är mer eller mindre en mikrovågsugns-snubbe men ja, jag kanske slutar med det. Jag gillar att laga mat men jag är inte riktigt sugen på att göra det hela tiden. Speciellt inte på egen hand. Så jag försöker laga mycket mat. Och så har jag en massa färdigrätter.

DL: Ah okej så du köper färdigrätter…

Nej, jag lagar dem själv men gör mycket mat på en gång när jag gör det.

DL: Ja, jag gör samma sak. Batch matlagning for the win! Och vi pratade om gitarrerna som jag kan se bakom dig nu. Så vilken sorts musik spelar du?

Just nu spelar jag mycket blues. Det är en väldigt bra stil att spela när du spelar på egen hand eftersom du i princip bara kan loopa några ackord och sedan solo i 15 minuter vilket gör att jag inte är lika beroende av att spela i en grupp. Det är något jag försöker göra på kvällen så ja , jag kommer hem, sätter mig med mina gitarrer och försöker bara spela lite. Det är ett bra sätt att rensa tankarna efter en dag av hårt fokus.

Mikael Ericsson spelar gitarr

DL: Ja, det är ett trevligt sätt att varva ner, eller hur? Är du sugen på träning? Går du ut och springer? Många av människorna på Angry är väldigt hälsoorienterade och de är alltid ute och springer eller går eller är ute.

Ja, jag gillar verkligen att gå. Jag gillar att gå till skogen och gå en långpromenad. Så jag brukar ta med min hund och gå, kanske köra ut till sjön och gå runt sjön eller något liknande. Det gillar jag verkligen. Och så går jag till gymmet då och då, och så yogar jag då och då.

DL: Det är viktigt om du sitter vid ett skrivbord hela dagen för att se till att du håller igång och sträcker ut kroppen och sånt. Kanske inte för att du är en ung whippersnapper, men när du kommer upp i min ålder är det väldigt viktigt!

Ja det är det. Man måste verkligen tänka på att hålla ryggen upphöjd och rak. Man måste se till att du inte bara sitter böjd över en bärbar dator hela dagen.

DL: En av de saker som jag tyckte var mest intressant när jag började på Angry Creative var standardiseringen av alla verktyg och processer för att vara utvecklare. Så upplevde du den typen av en ganska stor övergång när du hoppade från att vara frilansare till att arbeta i företaget? Har du mycket infrastruktur och standardisering? Var det en förändring eller var du ganska organiserad ändå?

När jag jobbade själv är en väldigt trevlig del av det att man kan ställa upp allt precis som man vill. Och du känner till alla detaljer i hela processen. När du är på ett riktigt stort företag som Angry måste du lära dig hur vi gör saker och mycket av dess interna saker, så du kan inte Googla det. Du måste bara lära dig det utantill i princip. Så det var faktiskt en stor utmaning när jag började, men nu när jag vet är det till stor hjälp att veta hur allt fungerar. Vi har vår hosting, vi har våra dev-miljöer. Jag vet hur allt är uppbyggt, och det är verkligen uppbyggt på ett bra sätt.

DL: Jag tror att det definitivt är en av de mest imponerande sakerna med den tekniska sidan av företaget är hur allt passar ihop för att se till att det är effektivt.

Ja, absolut.

DL: Så för människor som funderar på att söka jobb här eller kunder som är nyfikna på hur det är att arbeta med Angry. Vad skulle du säga? Vad vill du att de ska veta?

Det är en tuff fråga. Jag antar för någon i min position, som är relativt ny i den här branschen. Tycker jag det är ett väldigt bra sätt att verkligen lära känna hur branschen fungerar. Du gör många olika saker. Du är inte bara på ett projekt och sedan gör du just det projektet i sex månader. Under min tid här, som har varit lite över ett år, har jag gjort många olika projekt, som använder många olika inställningar, och det har varit många olika saker. Så man får verkligen se många olika aspekter av utvecklingen. I min karriär är det riktigt bra att få prova på många olika saker. Så det är en riktigt bra sak med att jobba här.

DL: Vart skulle du vilja att den här rollen tar dig i framtiden?

Jag är inte säker faktiskt, jag vill verkligen lära mig så mycket som möjligt, jag har varit här i över ett år nu, men jag känner fortfarande att jag bara har skrapat på ytan. Varje dag är en skoldag. Så jag vill egentligen bara lära mig så mycket som möjligt. Det finns många riktigt duktiga människor på det här företaget som jag kan lära mig av. Och jag antar, du vet, jag kommer bara att hitta det som är min grej så småningom, men just nu är jag glad att bara lära mig nya saker.

DL: Jag tror att så länge du lär dig så är det liksom poängen! Finns det något du skulle vilja berätta för någon som vill arbeta i Angry-teamet eller hos oss som kund?

Jag skulle vilja säga att om någon läser det här och funderar på att söka jobb som utvecklare – det behöver inte vara på Angry, det kan vara var som helst, egentligen – men om du funderar på det, kanske är osäker på om du är redo för det. Jag skulle säga – kör! För jag har lärt mig så mycket mer av att jobba här ett år än jag lärde mig två år i skolan. Så jag skulle definitivt säga att om du funderar på det är det bara att köra på det.

DL: Det låter som att du också skulle rekommendera det som en givande karriär?

Åh, ja, definitivt. Det finns alltid nya saker att lära sig. Det finns ungefär 100 olika fält inom det att prova och ta reda på vad du verkligen vill göra.

DL: Sista frågan. Finns det något du skulle rekommendera till folk som en bok,ljudbok,ett TV-program, en film eller ett datorspel? Vad har du tyckt är riktigt häftigt på senaste? Spelar det ingen roll om det är personligt eller professionellt?

Jag skulle verkligen rekommendera en artist som heter Gary Clark Jr.

Han ska ut på turné nästa år. Jag vet att han kommer till Sverige. Han är som en modern bluesrock. Gary är riktigt bra, riktigt duktig!

DL: Jag ska lyssna på honom efter det här.

Hoppas du gillar det!

Om du är intresserad av att jobba med ett företag med fokus på WooCommerce och som alltid behöver bra webbutvecklare, ta reda på mer och kontakta oss gärna!