Hem / En hjälpande hand för att komma igång med programmering

En hjälpande hand för att komma igång med programmering

Sverige är ett land som har många framgångsrika startups vars huvudsakliga verksamhet består av programmering till exempel onlinepizza.se, Spotify och inte minst Minecraft. Att kunna grundläggande programmering kan leda till att du är en av de som är med i nästa framgångsrika startup.

Kolla gärna igenom filmen som Code.org har skapat. Det är en kampanj som är startad för att få mer personer att lära sig grundläggande programmering då det krävs för att täcka alla behov som kommer att uppstå i den tekniska revolutionen. Steve Jobs citat från filmen “The lost interview” är ett talande exempel. “I think everybody in this country should learn how to program a computer because it teaches you how to think.” Detta är relevant överallt och inte bara i Amerika. Att lära sig programmera leder också till att du kan göra verklighet av din kreativitet och dela med dig av det med hela världen..

Länktips

Här kan du läsa om några länkar som hjälper dig att komma igång med programmering.

Tutsplus

På tutsplus finns det mängdvis med tutorials och väldigt många bra kurser där de finns på olika nivåer som man kan ha nytta av under hela sin lärningsprocess gällande programmering. Kurser som kan vara värda att starta med för att lära sig programmera och dela med sig till sina vänner.

Gratis kurser

30 dagar att lära html och css – Kurs som går igenom väldigt grundläggande html och css för att kunna skapa enkla hemsidor.
30 dagar att lära jQuery – Kurs som går igenom hur man kan jobba med det populära javascript biblioteket jQuery.

Premium-kurser värda att nämna

Grundläggande HTML5 – Kurs som går igenom det nya i och med HTML5.
Grundläggande javascript – Kurs som går igenom grundläggande Javascript, jag tycker att man kan börja med att arbeta med jQuery men att man ska ha förståelse för Javascript för att man ska ta det steget längre och inte vara begränsad av att arbeta i ett bibliotek. Att kunna programmera i Javascript kommer att underlätta programmeringen i jQuery också.

Codeacademy

Codeacademy är en plattform som är till för att lära sig programmera samtidigt som man får achievements för det man har skapat. Det finns mängdvis med kurser här som ligger på en grundläggande nivå och det är ett roligt sätt att lära sig programmera. Man kan på ett enkelt sätt logga in med sitt facebook konto och samtidigt dela med sig av sina achievements man har fått till sina vänner.

Codeschool

Codeschool är en tjänst som kostar pengar men har väldigt bra kurser både på grundläggande nivå och på en högre nivå. På Codeschool så får man först se en film som går igenom det man sedan kommer att få applicera genom den inbyggda textediterararen. Även här får man achievements när man har lärt sig nya saker och man kan skapa grupper för att arbeta tillsammans.

Lynda

Även lynda är en tjänst som kostar pengar men har väldigt många kurser både på grundläggande och högre nivåer. Det finns ingen inbyggd editor i tjänsten men man kan ladda hem övningsfiler i samband med att man tittar på de filmer som finns. För att ta del av de olika övningsfilerna så behöver man ha den lite dyrare prenumerationen.

Personligen har jag aldrig använt den här tjänsten men jag vet att den är användbar och värd att nämna.

Sitepoint

Sitepoint är en sajt som innehåller väldigt mycket guider för att komma igång och lära sig mer kring det mesta som rör webbutveckling och webbprogrammering. På Sitepoint kan man också köpa böcker som berör ämnet om man hellre läser böcker för att lära sig mer.