Hem / Interaktionsgapet mellan Mobilwebben och Appen minskar.

Interaktionsgapet mellan Mobilwebben och Appen minskar.

För en tid sedan berättade IDG.se om att Financial times väljer att skippa Apple och istället göra en mobil webbsida med HTML5 framför att sälja en app via Apples appstore. Detta går i linje med vad jag tidigare skrivit om när det är rätt läge att välja en mobil webbplats jämfört med en app: En app är bara användbar när man behöver få tillgång till de olika API:erna som finns i telefonen. Detta kan vara något så löjligt som att det enda man söker är att få ett ”pling” i mobilen så fort det postats något nytt, men oftast handlar det om att komma åt fräsiga funktioner som kamera, gyro etc.

Förbättrad interaktion i nästa generation av mobilwebbar

Problemet med att bygga en mobilwebb idag är att det inte går att använda position: fixed;. Det vill säga att det inte går att lägga menyalternativ och andra saker ”över” innehållet som det går på en ”vanlig” dator. Allting blir istället fast positionerat. Nästa generation av mobilwebbar kommer att låta oss göra detta och dessa kommer att se ut som appar via verktyg som redan idag existerar. Det handlar egentligen bara om att dessa verktyg måste öka i popularitet få de sista buggarna bortbankade.

De ramverk som existerar idag har ingen tillgång till telefonens API, men med hjälp av JavaScript går man om hur saker och ting är ”tänkt” att fungera i telefonens webbläsare, och ger en tillgång till interaktionsmoment som man normalt inte förväntar sig skall fungera i webbläsaren. Framförallt fixar den den mycket irriterande position: fixed ”buggen”, och hemsidors menysystem går äntligen att bygga som om de vore appar – med en footer / header som alltid följer med.

Intressanta ramverk

Någon av dessa ramverk skulle kunna användas till att göra en separat mobilwebbslösning av kaliber! Frågan är bara; Vem gör det först?

Sencha Touch

http://www.sencha.com/products/touch/

iScroll

http://cubiq.org/iscroll-4

Jquery Touch Scroll

https://github.com/neave/touch-scroll Nedlagd 🙁