Hem / Reveal.js, WordPress och Enklawa Dwa – En praktikants berättelse

Reveal.js, WordPress och Enklawa Dwa – En praktikants berättelse

Jag heter Kaisa Andersson och studerar Grafisk design och kommunikation i Norrköping. Under fem veckor hade jag praktik på Angry Creative. Det här är historien om de veckorna, en företagspresentation och betongprojektet Enklawa Dwa.

Som första uppdrag gjorde jag en företagspresentation till Angry Creative med hjälp av Reveal.js. Den skulle beskriva vilka de är och hur verksamheten ser ut. Det var ett perfekt tillfälle att få insyn i företaget och hur processen från beställning till färdig wordpress-sida kan gå till. Slutresultaten blev en online-presentation, med text och grafik.

Så kom nästa uppdrag: Enklawa Dwa.

Joakim Hedström på reklambyrån Anfang, en samarbetspartner till Angry Creative, är även manager för det polska industribandet Enklawa Dwa. ”Ett betonginspirerat konstprojekt”, som han beskrev det.

Jag började med att försöka komma fram till vad som var problemet med det förra sidan, och vilka krav som fanns på den nya. Efter att ha läst igenom webbsidan och funderat på olika idéer kom jag fram till ett koncept. Baserat på det gjorde jag wireframes (skisser) för att visa vad jag tänkte mig, och vilken känsla jag ville att webbsidan skulle ge. Joakim var med på samma spår och gav klartecken att gå vidare.

Efter en grundlig genomgång av projektverktyget, och lite hjälp från Jimmy med att styra upp projektet, började det riktiga arbetet – kodningen.

Jag översatte skisserna till html. Med en enkel webbsida kan kunden se hur det faktiskt kommer se ut till slut och vilka delar som går att ”klicka på”. Efter ett nytt godkännande från Joakim lämnade jag skolkunskapernas trygghet och steg in i en ny värld.

Att använda WordPress som CMS

Fördelen med Wordpress är att det finns tonvis med information och hjälpsamma själar. Så jag kickstartade med en tutorial från Lynda.com som gav grundläggande träning för att få mig på rätt väg. Nu hade jag hjälp av den utförliga testsidan jag hade gjort innan. All css och struktur fanns där, det jag behövde nu var att översätta designen till Wordpress-språk.

Genom att pussla ihop småbitar bygger jag nu upp samma sida upp som innan. Den stora skillnaden är att vem som helst (med inloggningsuppgifter) kan bidra med nya inlägg och göra uppdateringar. Under arbetet var min bästa vän Google. Där fanns lösningarna, men ofta för många. För när det finns två lösningar på ett problem är ett ofta bättre, men vilket? Där tog jag hjälp av Jimmy och Sammy som pekade på de bra lösningarna.

Efter ett par veckors arbete var sidan färdig. Slutresultatet är en ganska enkel lösning, med huvudsakligen en blogg, en sida för konst och en för musik. Startsidan fungerar som en samlingsplats där det nyaste uppdateringarna från de olika sidorna visas. Besöker den gör ni lättast på enklawadwa.pl.

Enklawa Dwa-projektet har varit en rolig utmaning! Att sedan leverera en lösning till kunden var nog det bästa av allt. Ett stort tack till Enklawa Dwa som vågade ge mig ett projekt att utvecklas med!

Att ha praktik på Angry Creative har varit lärorikt, något som märks inte minst på att ingen längre fattar vad jag pratar om. De flesta försvinner så fort jag nämner WordPress. Praktiken är även något som har gett mersmak för att utforska mer tekniska lösningar – och att inte backa om jag saknar kunskap.

Tack för den här tiden! Och vem vet, jag kanske droppar in igen. 🙂

Vill du veta mer om Kaisa? Besök hennes blogg eller skriv en rad på Facebook