Hem / Så blir du WordPress-utvecklare

Så blir du WordPress-utvecklare

Arbetsgivare skriker efter utvecklare i allmänhet och WordPress utvecklare i synnerhet. Den som satsar på att lära sig WordPress på djupet har framtiden för sig.

Eftersom WordPress snart ligger bakom var tredje sajt i världen är det ett ganska säkert karriärval att lära sig koda WordPress. Vanligaste frågan jag får när jag träffar folk på konferenser är om jag känner några utvecklare som behöver uppdrag/arbete. Även lite grundare kunskaper är bra att ha när en enkel kampanjsajt ska upp eller om din arbetsgivare ska upphandla WordPress-utvecklare. Det är dessutom möjligt att arbeta med WordPress utan att vara fullfjädrad utvecklare, som exempelvis projektledare, marknadsförare, redaktör eller designer. WordPress ser bra ut i vilket CV som helst.

Ett problem för kunder som vill anlita WordPress-konsulter är att det idag saknas någon slags certifiering av WordPress-utvecklare. Beställare riskerar att anlita amatörer som inte har någon djupare kunskap om WordPress. Därför är det inte fel att fråga konsulten hur hen lärt sig WordPress.

Personligen tror jag på formella utbildningar för att få en bredd på sina kunskaper, men när det gäller utvecklare är intresse och fallenhet för att fokusera på detaljer viktigare än en lång utbildning. Många duktiga utvecklare är självlärda.

Grunden för WordPress är programspråket PHP som framförallt används till att bygga databasgenerade webbplatser. Det är också nödvändigt att lära sig HTML samt CSS. JavaScript är ytterligare en kompetens som blivit allt viktigare för WordPress-utvecklare. Stanislav Khromov, som är WordPress-utvecklare på Aftonbladet, har skrivit en intressant artikel om vilka kompetenser som krävs för att bli en avancerad WordPress-utvecklare.

Första steget att bli en WordPress-utvecklare är att installera en egen WordPress-sajt och att anpassa den efter egna behov. Det klarar alla som vet hur man använder ett ftp-program.

Att bara installera en WordPress sajt är faktiskt ganska enkelt. WordPress.org har dokumentation på engelska som hjälper dig på vägen. Det finns massor av gratis manualer och kurser om att installera WordPress. II Stiftelsen släppte nybörjarguiden Så kommer du igång med WordPress i juni 2016. Projektet Webbstjärnan, som främst är inriktad mot vanliga skolor, har enkla online-kurser för rena nybörjare. Lynda.com har ett stort antal online-kurser på olika nivåer om WordPress.

Att träffa WordPress-människor på olika Meetups och WordCamps är ett annat sätt att lära sig mer om plattformen. Det är trevliga människor, men föreläsningarna går ofta över huvudet på rena nybörjare.

Vill du gå en längre utbildning hittar du ett antal hos Yrkeshögskolan som på två år gör dig till utvecklare. Det är många olika privata företag som arrangerar utbildningarna på statens uppdrag så det är viktigt att ta referenser för att vara säker på att utbildningen är bra.

De flesta universiteten och högskolorna i Sverige har treåriga systemutvecklare-utbildningar för dig som verkligen vill satsa på en gedigen utbildning. Det finns också påbyggnader för dem som vill ta en masterexamen. Webbplatsen Studera har en bra sökmotor för att hitta rätt utbildning för dig. Alla av Angry Creatives utvecklare har studerat på universitet.

I slutändan är det nyfikenhet och en ambition att utvecklas i ditt yrke som kommer att göra dig till en bra utvecklare. Ambition och bra sittfläsk är bra att ha med på färden.