Hem / Vi växer! Intervju med Mattias ”Plux” Stahre

Vi växer! Intervju med Mattias ”Plux” Stahre

Angry Creative växer och blir starkare. Idag, Den 3:e Augusti 2011, får vi tillskott av ingen mindre än Mattias ”Plux” Stahre via vår samarbetspartner Kafit AB.

Mattias är en utvecklare med mycket goda kunskaper inom PHP, Python, C, .NET, Django & AJAX. Mattias kommer att utveckla tekniska lösningar för att förbättra och förenkla för våra existerande klienter samt verka som avlastning när klienter behöver hemsidor snabbt.

– Berätta lite kort om dig själv och din uppväxt.

Eftersom jag har haft möjligheten och växa upp på flera ställen, både på en mjökbondgård, på ett stort säteri och i stan så har jag redan sedan jag var liten haft möjlighet att prova på väldigt många olika saker, och har därmed fått en väldigt bred kunskapsgrund och lärt mig väldigt många saker jag inte trodde då att jag skulle ha nytta av i helt andra situationer.

– Har du någon religion vad gäller teknik?

Om man ska göra det, så ska man göra det ordentligt. För att kunna det så måste man ha ett väldigt starkt intresse för det man håller på med, tillskillnad mot ”vanliga” jobb där man kan släppa det mesta när man går hem för dagen så måste man som programmerare lägga väldigt mycket tid, oftast fritid på att följa med i vad som händer i IT-Världen.

Saknar man intresset så är det väldigt svårt att göra ett bra jobb, för då kommer man aldrig bli bra och lyckas.

På väldigt många sätt så är inte programmerare ett jobb, lika mycket som det är en slags livsstil.

– Varför började du studera / intressera dig för detta ämne?

Teknik är någonting som har funnits med mig genom hela livet, och genomsyrat väldigt många aspekter av mitt liv, den tidigaste berättelsen som finns och som visar på att jag redan då hade ett stort intresse av teknik är från min tre-års kontroll. Man skulle rita någon gubbe på ett papper, och jag vägrade. Men därimot så berättade jag med stor detalj om hur videon som stod några meter bakom mig fungerade istället.

Några år senare så var vi på Kolmårdens Djurpark i Ladugården, eftersom jag är uppväxt på landet och sett det förut så blev jag utråkad och ställde mig mitt i ladugården och berättade hur möjlkningsystemet fungerade, hur man rengör en sånt, och jag ska tydligen ha fått en hel del ohörare, då var jag 4-5 år gammal.

Datorintresset började väl dock på allvar ta fart någongång under grundskolan. När jag gick i fjärde klass, så kom lärarna och frågade mig om saker hur man gjorde och när någonting blev fel. På högstadiet så hjälpte jag till att administrera skolans nätverk, någonting som jag gjorde ända upp på gymnasiet, där fick jag även möjlighet att hålla i viss IT-Undervisning, eftersom läraren tyckte att jag var bättre på att förklara vissa saker.

Så länge kan jag kan minnas så har jag haft en enorm drivkraft att lära mig mer om saker jag träffar på, jag vill inte bara veta ”varför” någonting finns, utan jag vill veta hur det fungerar också.

– Vad har du för fritidsintressen?

Någonting som alltid har genomsyrat mitt liv, förutom teknik är friluftsliv i olika former. Scouting har varit det största, men har även hållit på med klättring, kajakpaddling, skytte.

Men det viktigaste har varit scoutingen som har varit väldigt karaktärsutvecklade inom flera områden.

I övrigt sammlar jag både på gamla datorer och spelkonsosoller, som jag har lärt mig väldigt mycket om det jag jobbar med idag ifrån. Genom att känna till bakgrunden om varför någonting finns till, så har jag fått en stor förståelse om hur saker fungerar nu och varför.

Även om moderna datorerar verkar väldigt komplexa, så är det väldigt många grundläggande principer som gäller fortfarande och som har hängt med väldigt länge.

– Vad kommer du kunna tillföra våra klienter?

Unika, anpassade lösningar som är skräddarsydda för det kunden vill ha och behöver.

Välkommen Mattias!