Hem / WordPress ett Operativsystem för den öppna webben

WordPress ett Operativsystem för den öppna webben

WordPress kan bli ett operativsystem för den öppna webben. Det är WordPress-grundaren Matt Mullenwegs vision för framtiden på WordCamp Europe i Wien i helgen.

Matt Mullenweg, som är en av medgrundarna till WordPress samt grundare till företaget Automattic som driver Wordpress.com, Jetpack och WooCommerce, menar att WordPress har en viktig roll när stora plattformar som Facebook försöker inhägna och avgränsa internet.

– Den öppna webben är viktigare än någonsin tidigare. WordPress kan bli som ett operativsystem för den öppna webben. Vi vill se ett skifte mot en mer öppen webb. Med WordPress har vi alla möjligheter att skapa en egen vision av hur vi vill att webben ska bli, sade Matt Mullenweg på WordCamp Europe i Wien i helgen.

Trots att WordPress förändras snabbt och det kan vara svårt att veta exakt hur WordPress kommer att fungera i framtiden var Matt Mullenweg säker på att just open source-modellen aldrig kommer att försvinna.

–Öppenheten och att arbeta tillsammans i en community är det coolaste med webben. Det är det som gjort det möjligt för WordPress att konkukurrera ut dussintals publiceringsverktyg. Det tvingar våra konkurrenter att spendera hundratals miljoner dollar i marknadsföring.
Matt Mullenweg var inte imponerad av den nya bloggplattformen Medium.com som han menar saknar en affärsmodell och låser fast användarna i plattformen.

– Du måste kunna kontrollera ditt digitala öde. Du måste kunna exportera dina användare till en ny plattform. Det har alltid funnits enklare bloggplattformar än WordPress som exempelvis Blogger. WordPress styrka är flexibiliteten och communityn med themes och plugins, säger han.

Framtiden är alltid diffus, men WordPress kommer att gå mot en applikationsmodell snarare än en dokumentmodell.

– När jag tänker på WordPress tänker jag i decennier. Om tio år kommer användarna att interagera med WordPress med applikationer.

Därför arbetar Matt på att lära sig JavaScript på djupet och uppmanar alla utvecklare att göra samma sak.

– Framtiden är JavaScript-gränssnitt som talar med API-er. Allting finns i WordPress core för att skifta plugin till att bli api-drivna. Det gör vi själva med Jetpack och WooCommerce inom Automattic. Det borde alla plugin-utvecklare göra för att positionera sig för framtiden.

En deltagare i publiken från Google hävdade att 28 procent av alla nya WordPress sajter väljer themes som inte är mobilanpassade.

– Det borde vara ett krav att alla themes är mobilanpassade, svarade Matt.

Vid sidan om mobilanpassning ville Matt Mullenweg lyfta fram hastighet som en viktig ambition för WordPress.

– Hastighet är en funktion. Det kommer alltid positiva saker när vi gör WordPress snabbare.

Läs mer om WordCamp Europe 2016 här. Nästa WordCamp Europe är i Paris den 16-18 juni.

Du hittar WordCamp Europes twitter-flöde under #WCEU