Hem / WordPress / WordPress som CMS

WordPress som CMS

Ett CMS kan både underlätta ditt arbete med din webbsida, samtidigt som det kan tillföra funktioner som både besökaren och du kan tjäna på.

Vad är egentligen CMS?

CMS betyder innehållshanteringssystem (Content Management System) och är ett informationssystem som kan hantera och publicera olika typer av informationsinnehåll. CMS används ofta felaktigt som synonymt med Webbpubliceringssystem (Web Content Management System, WCMS) men inkluderar fler områden än WCMS.

Bland de olika innehållshanteringssystem som finns finns det både öppna (open source) samt kommersiella (med en startkostnad samt årsavgift). Bland de öppna systemen som finns är WordPress det största.

Varför är det viktigt att ha ett CMS?

Ett CMS är ett verktyg du kan använda i ditt arbete. På samma sätt som skruvmejseln inte kommer skruva ihop hyllan åt dig kommer inte CMS:et lösa alla dina problem åt dig, men det kommer göra det hemskt mycket lättare. Med ett CMS underlättar det för ett företag att ha en konsekvent kvalité på innehållet på sin webbplats utan att företaget på sin sida behöver lägga allt för mycket arbete på utformandet.

Det finns olika CMS men som alla har gemensamt att de är verktyg som har målet att effektivisera ditt arbete. Men vilken slags CMS-tjänst du skall använda dig av beror på vad du behöver i ditt företag.

På vilka sätt kan ett CMS underlätta arbetet?

Ett CMS underlättar för webb-administratörer på de sätt att istället för att du själv ansvarar för att skriva in varje ny bild, text och dylikt i koden, så låter du ett datasystem sköta hanteringen av innehållet. Själva innehållet sparas i en databas och visas i olika scriptsspråk som t.ex. PHP, Asp och Perl. CMS innebär alltså att du skär ner på massor av det manuella arbetet då arbetet blir mer automatiserat.

Kommersiella VS öppen källkod CMS

Kommersiella CMS och öppna CMS har olika fördelar och passar företag som är i olika stadier.

Kommersiella CMS har ofta har en startavgift och en årsavgift, men erbjuder med denna kostnad ofta stor supportstöd och underlättad administration och hosting. Inom kommersiella CMS finns det många enkla hyrlösningar, men även CMS lösningar anpassade för större företag. För enklare standardlösningar fungerar ofta hyrlösningar mycket väl – men dessa fallerar alltjämt när anpassningar behövs.

Kommersiella  lösningar blir väldigt lätt mycket konsulttungt och det kan vara svårt att byta leverantör om man inte är nöjd. Faktum är att kommersiella lösningar som kräver anpassning har nästan alltid en högre kostnad under dess totala livslängd än Open Source lösningar (Se tex undersökningen om totalkostnad för Open Source produkter).

Ett öppet CMS kan kännas lockande att använda sig av då det är just kostnadsfritt. Men det viktiga att veta med det kostnadsfria i ett öppet CMS inte ligger på att ni helt smiter undan alla kostnader, även om totalkostnaden blir betydligt lägre jämfört med ett kommersiellt system som behöver anpassas.

Med ett öppet CMS kan ni få flexibiliteten med att anpassa CMSet helt efter ert företag och de behoven ni har med specialbyggda lösningar. Då mängden kunniga personer inom stora CMS som till exempel WordPress är näst intill gränslös så är chansen stor att det finns någon internt som kan.

TIPS: Läs vår guide hur man gör en bra upphandling av WordPress / WooCommerce

Med ett CMS byggt på öppen källkod kan ni omplacera pengarna ni skulle använt på licens till att få mer webb för pengarna.

Vilka ord används man talar om webb?

När man skall göra en upphandling runt webb är det alltid bra att veta hur man skall uttrycka sig. Uttrycket “kärt barn har många namn” stämmer verkligen in på paraplybegreppet webbplats. Ord som site, webbsida, webbsajt, sajt, hemsida, webb, plattform, webbplattform, startsida, landningssida, internetsida eller hemsa är alla ord som ena eller andra gången används för att beskriva antingen en webbplats eller en del av webbplatsen.

En gång för alla kan vi försöka bena ut och förklara vad som är rätt begrepp och vad de egentligen betyder.

Webbplats – en webbplats är begreppet som står för hela en webbplats, bestående av olika webbsidor. Webbplatsen är själva domänen, URL:en, som sedan kan följas av olika parenteser beroende på vad för information följande sidor erbjuder.

Landningssida – en specifik sida med specifik information, exempelvis om en slags produkt.

Webbsida – en specifik sida på en webbplats, som exempelvis “hem”, “kontakt” eller “om oss”.

Startsida – den första webbsidan som besökaren möter om den går in på domänen. Beskrivs ofta som “hem” i navigationsmenyn.

Byt CMS till WordPress utan att tappa viktigt innehåll

Känner ni att CMS:et ni valt inte fungerar för er och skapar mer problem än det löser? Det går att byta CMS till ett annat, utan att förlora allt arbete ni har lagt på er sida. Genom att använda er av en webbyrå som har kunskap om CMS och vilket som passar bäst för vilket företag kan ni göra detta byte. Kontakta oss med frågor om byte av CMS. Vi har god erfarenhet av att flytta från andra plattformar till WordPress.

Hur gör jag WordPress till ett bra CMS?

Det kan vara svårt att veta vilka verktyg som man kan använda när man bygger sin webbsida, som både är lätta att använda och som ger det bästa resultatet. Här är olika plugins kompatibla med WordPress som vi kan rekommendera.

Utifrån vad ni har för behov med er webblösning kan plugins erbjuda just den funktionaliteten till administrationen av er webb som ni behöver. Det är alltså med plugins ni kan skräddarsy ert CMS så ni kan nå det resultatet ni önskar, så att redaktörer får bästa möjliga användarupplevelse. Det finns ingen ”rätt” väg här, utan den väg man väljer att gå bör anpassas efter vilken förmåga som finns i den interna organisationen.

Ett riktmärke är att desto mer avancerad redigeringslösning, desto högre förvaltningskostnad får man förvänta sig att betala till sin drifts- och utvecklingspartner.

Advanced custom fields

Med Advanced Custom Fields kan du enkelt skräddarsy din WordPress-nyhetssida. Pluginen är till för att redigera innehållet på sidan, hur det beter sig och var det ligger på din sida. Advanced Custom Fields är byggt för utvecklare och kräver kunskap inom programmering för att fungera på bästa sätt.

Gutenberg

Gutenberg (Pagebuilder) är ett enkelt sätt att skriva innehållsrika inlägg och sidor, med funktionalitet som tidigare krävde en djup kunskap inom WordPress. Helt enkelt ger Gutenberg dig möjligheten att kunna använda dig av alla gömda kommandon som finns i molnet av WordPress-funktioner, men som kanske inte är enkla att hitta. Dock är Gutenberg en betaversion, men är väl värd att börja experimentera med och invänta dess lansering.

Yoast SEO

Yoast SEO är en plugin som hjälper dig att optimera ditt innehåll. Detta genom att få fler besökare från sökmotorer som Google och Bing, kan hjälpa dig att attrahera besökare från sociala medier samt öka dina besökares engagemang och aktivitet på din sida. Detta görs med användande av nyckelord och hjälper din sida att ta sig fram i djungeln av resultat på sökmotorerna. Yoast SEO är en plugin vi rekommenderar att ni använder på er sida och går att kombinera med de plugins vi tidigare beskrivit.

Vi hjälper er med CMS

Behöver ni hjälp att navigera i havet av webblösningar? Vill ni bygga upp ett enkelt att använda och effektivt system för er webb, samtidigt som det skall fungera bäst för både era och era besökares behov? Vi hjälper er mer än gärna med att välja CMS och implementera systemet på antingen er nya sida, eller er existerande sida. Helt enkelt skapar vi en flexibel plattform för digital marknadsföring till ert företag.

Du kanske även är intresserad av dessa artiklar

briqpay-feat

Mattias Tengblad | Reading time 3 min

Briqpay – flexibel betallösning för B2B e-handel

feat-cro

Mattias Tengblad | Reading time 8 minutes

Konverteringsoptimering

Vad är konverteringsoptimering?. Konverteringsoptimering (CRO) är processen att öka andelen konve…

Read more
feat-cro

Mattias Tengblad | Reading time 8 min

Konverteringsoptimering

feat-app

andershermansson | Reading time 12 min

Affärssystem (ERP) för WooCommerce

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor med tips, inspiration och insikt om WordPress och WooCommerce och den digitala världen bortom.

Dags att ta nästa steg mot en affärsnyttigare webb?

Kontakta oss så kan vi prata mer om hur vi tillsammans kan ta er verksamhet till nästa nivå

Loading