Hem / EU-moms med IOSS i WooCommerce

EU-moms med IOSS i WooCommerce

EU VAT

Uppdatering 16 december 2021: vi har lagt till en användbar referenstabell som beskriver hur man hanterar moms, IOSS och VOEC i vår kunskapshub.

Från och med den 1 juli 2021 ändrar EU sitt sätt att ta ut moms på gränsöverskridande transaktioner. Dessa omfattande förändringar påverkar de flesta e-handelsföretag som är verksamma inom EU. Om ni säljer till EU-konsumenter eller importerar varor utanför EU för försäljning påverkar dessa ändringar er.

Angry Creative kan hjälpa WooCommerce-butiker med dessa nya momsändringar.

Import One Stop Shop

En viktig förändring är introduktionen av IOSS – Import One Stop Shop. Detta är en tjänst som gör det möjligt för handlare att debitera, deklarera och betala moms. Fram till den 1 juli var varor under 22 EUR momsfria – ett undantag som inte längre kommer gälla. Handlare ansvarar nu för att ta ut, samla in och betala moms på alla varor, med ett undantag.

Undantaget gäller för enskilda försändelser till en enskild kund av en eller flera artiklar som totalt överstiger 150 EUR. Här kan handlare välja att inte ta ut moms vid försäljningstillfället och istället lämna ansvaret att betala momsen till kunden vid importen. Handlare kan välja att samla in moms på alla varor för att förenkla och förtydliga kassaflödet. På så sätt undviker man att överraska sina kunder när de behöver betala moms.

Sammanfattningsvis:

  • Om en handlare skickar en försändelser till ett värde som är mindre än 150 EUR, måste de ta ut moms vid försäljningstillfället.
  • För enstaka försändelser på mer än 150 EUR kan en handlare välja att ta ut moms vid försäljningstillfället eller inte.

WooCommerce tillåter som standard handlare att ta ut moms på alla inköp. Angry Creatives lösning är för WooCommerce-butiker som väljer att inte debitera moms på leveranser om >150 EUR. Så här fungerar det:

  • Tillägget fungerar med vilken WooCommerce-butik som helst.
  • Den använder kundvagnens värde före skatt men inklusive fraktkostnader. Det finns ett alternativ som låter dig välja att inkludera frakt eller inte.
  • Om kundvagnens värde är mindre än 150 EUR tillämpar tillägget moms. Denna gräns på 150 EUR kan konfigureras om handlare vill ta det säkra före det osäkra genom att exempelvis sätta en gräns på 140 EUR.
  • Stödjer valfri valuta genom att konvertera kundvagnens värde till EUR.
  • Kan visa ett konfigurerbart meddelande till användaren i kundvagnen om den är under / över gräns. T.ex. ’Du är under momsgränsen, vi tar inte ut skatt, du måste förtulla dina varor.’
  • Inkluderar även detta meddelande på kundfakturan och fraktsedeln. Har stöd för följande tillägg, WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips och PDF Invoices.
  • Fungerar med produktinventering inklusive/exklusive moms (detta är ett konfigurationsalternativ i WooCommerce).

IOSS är inte den enda momsrelaterade ändringen som träder i kraft den 1 juli 2021. Men det är den som påverkar kassaflödet för konsumenterna mest. Vår lösning är kostnadseffektiv och hjälper handlare att följa IOSS-reglerna.

Det kanske också kan vara intressant att kolla in tillägget One Stop Shop for WooCommerce som kan hjälpa till med rapporteringsaspekten av OSS-systemet.

Tillägget kommer att bli open source så snart som det är möjligt, men för närvarande behöver det konfiguration och dokumentation på utvecklarnivå och vi har därmed inte möjlighet att släppa eller distribuera det gratis än. Vänligen kontakta oss för mer information. Använd [email protected] eller vårt kontaktformulär.

Har ni frågor eller behöver hjälp med implementering av inställningar i WooCommerce?