Hem / Gör WordPress till plattform för digitala produkter

Gör WordPress till plattform för digitala produkter

Om du vill sälja digitala produkter som e-böcker, ljudfiler eller mjukvara är WordPress en riktigt bra plattform. Vad krävs i praktiken för att du ska lyckas?

Marknaden för digitala produkter växer kraftigt. Böcker, musik, spel, kurser och mjukvara är några stora kategorier som är naturliga att sälja som digital produkter. WordPress tillsammans med tillägg som WooCommerce eller Easy Digital Downloads gör det enkelt att komma igång.

Online är den självklara kanalen att sälja mjukvara. Svenska företag köper mjukvara för 23 miljarder kronor om året, enligt Statistiska Centralbyrån. En stor del av den försäljningen sker online. Här går det både att sälja mjukvaran som webbtjänst eller som nedladdningsbar fil.

Spel sälj i stor utsträckning nedladdningsbart online. En av Sveriges mest omtalade företagsförsäljningar de senaste åren är när företaget bakom spelet Minecraft såldes för 2,5 miljarder dollar till Microsoft. Skaparen Markus ”Notch” Persson sålde 15 kopior av spelet första dagen han tog betalt. Från hösten 2010, då företaget grundades, till den 31 december 2011 drog Mojang in 540 559 963 kronor enbart på försäljning av Minecraft.

Den digitala musik stod för 85,2 procent av den totala svenska musikförsäljningen i Sverige förra året, enligt IFPI Sverige. Strömmande är helt dominerande. Det är kanske inte en så lockande att utmana Spotify, men det finns utrymme för artister eller dj:s att sälja egna downloads av konserter eller särskilda versioner och mixningar.

Tv- och filmbranschen är nästa segment att digitaliseras. Analysföretaget Mediavision bedömer att TV-marknadens totala digitala intäkter, både reklam och betal, kommer att öka till 20 procent i år. Även om det krävs en del för att utmana aktörer som Netflix så finns det alltid möjligheter inom nischer.

E-bokmarknaden har däremot haft svårt att komma igång i Sverige till skillnad mot USA och Storbritannien. Av de svenska bokförlagens försäljning förra året stod e-böcker för ynka två procent. Där har bokbranschen stampat i flera år. Däremot har ljudböcker som en strömmande prenumerationstjänst har fungerat bättre. Den ledande aktören inom strömmande ljudböcker i Norden, Storytel, omsatte förre året 254 miljoner kronor.

WordPress som försäljningsplattform

WordPress ett naturligt val av plattform för att sälja digitala produkter:

  • Det är viktigt att presentera digitala produkter på rätt sätt med texter, bilder och videos. Med WordPress är det är enkelt att presentera innehåll på webben på ett snygg sätt.
  • Söktrafik är den viktigaste trafikkällan oavsett om du säljer digitala eller fysiska produkter och WordPress fungerar väldigt bra i Google.
    Det finns många olika plugins för att underlätta försäljning av nedladdningsbara produkter, online kurser, licensnycklar och dylikt.

Tänk på att:

  • E-handel fungerar inte utan produktbilder. Du måste illustrera dina digitala produkter med bra bilder eller illustrationer.
  • Erbjud besökarna att få provläsa ett kapitel i en bok, titta på början på en film eller lyssna lite på musikfiler eller andra typ av ljudfiler.
  • Butikens laddningshastighet är affärskritisk – välj kvalitétshosting.
  • Det är viktigt med en smidig betallösning.
  • WP är en plattform där utvecklingen sker snabbt. Därför är det viktigt med en kompetent förvaltning av installationen. Angry Creative tillhandahåller förvaltning och support i världsklass för Wordpress.

Plugins för att sälja digitala produkter

WooCommerce

WooCommerce

Det populäraste e-handelspluginet till WP, WooCommerce, har digitala produkter som standardfunktionalitet. 37 procent av världens nätbutiker använder WooCommerce, enligt analysföretaget BuiltWith Det är egentligen bara att klicka i en ruta på produktnivå att produkten är digital för att sälja downloads. Ska du sälja licensnycklar krävs WooThemes tillägg Software Add-on som kostar drygt 1000 kronor per år.

Easy Digital Downloads

Easy Digital Downloads

Pluginet Easy Digital Downloads är ett tillägg som är helt fokuserat på att sälja digitala produkter. Använder-recensionerna ger Easy Digital Download goda omdömen ifråga om enkelhet och support.

Sensei

Sensei

Det finns även särskilda Wordpress-mallar som Sensei som låter dig skapa och sälja online-kurser.

SiteOrgin Pagebuilder

SiteOrgin Pagebuilder

Om du vill skapa optimerade landningssidor för att bättre konvertera trafik från exempelvis Adwords-kampanjer är SiteOrgin Pagebuilder en elegant lösning.

Betallösningar

Det finns många färdiga kopplingar till både svenska och utländska betallösningar till WooCommerce och Easy Digital Download har flera kopplingar till välkända utländska betallösningar.

Populära Klarna Checkout har färdiga gratis kopplingar till WooCommerce. De flesta svenska betallösningar har kopplingar till WooCommerce. Dessutom finns det intressanta utländska alternativ som Stripe som kan ta emot kortbetalningar på väldigt många marknader.

Bilden av Gergo-Sztuchlak Selected by freepik