Hem / Qala 3.2.4 är släppt!

Qala 3.2.4 är släppt!

Qala 3.2.4 är här och har MÄNGDER av spännande uppdateringar. Det gick snabbt från Qala 3.2.0 till Qala 3.2.4, men här kommer en sammanfattning av alla förbättringar.

Ny releasecykel

Från och med Qala 3.2.3 så kommer vi att släppa uppdateringar så ofta som varannan vecka. Detta för att snabbare få ut buggfixar och för att undvika att vi bygger upp väldigt stora releaser. Qala har varit en stor kommersiell succé och har blivit väl mottaget av våra kunder – speciellt i en lågkonjunktur där värde för pengar behöver avvägas mycket noggrant.

Ny prissättningsmodell & offentligt pris

Qala har nu tre utgåvor – Light, Standard & Premium. På detta sätt gör vi Qala tillgängligt för den med både lite mindre budget och den med lite högre krav. Grunden är densamma och det går att växla upp och ner mellan paket. Samtidigt öppnar vi upp prismodellen så att den helt publik och transparent – åtminstone för vårt E-handels erbjudande samt vår webbplatserbjudande. Vårt erbjudande för lärplattformar är fortfarande ganska skräddarsytt och anpassas efter varje kund, men förväntas bli klart senare under 2023.

Prestandaförbättringar

Performance end result

Vi har jobbat oerhört hårt för att få till bra prestandaförbättringar, speciellt i front-end. Efter ett intensivt arbete fick vi förbättrat prestandan så att Qala presterar oerhört högt out of the box. Inte illa pinkat! För att nå resultatet har vi behövt utnyttja hela kraften i vår infrastruktur och göra smarta lösningar. Det är på grund av dessa förbättringar vi delat upp prissättningen i Light / Standard / Premium, där den serverkapacitet och de microservices som vi kör är paketerade primärt i ”Standard” och ”Premium” paketen.

En ”normal” WooCommerce webbplats har cirka 25 i page speed, och en ”normal” headless-webbplats har 40 i page speed, så vi är ganska nöjda över resultet. Här kan du läsa hur vi fick WooCommerce att få 90+ i page speed.

Nytt plugin: Qala Elastic Filters

När man har tusentals eller hundratusentals produkter med olika variationer så blir filtrering både komplicerat och långsamt. Qala Elastic Filters matar in alla produkter till Elastic Search och kan sedan användas för sökningar och filtreringar. Detta gör att produktfiltreringar går supersnabbt.

Det går både att ha stående och liggande filter, men liggande är standard.

Horizontal Qala Elastic Filters

En smidig funktion är om man har många färgvariationer så kan man välja att filtrera fram den unika färgen. Det går även att bunta ihop många färgvariationer, vilket kan vara användbart om man till exempel har många variationer av en viss färg och vill underlätta för sina besökare.

Nytt plugin: Qala Single Admin

Qala Single Admin är ett tillägg som hjälper till att synka förändringar över ett multisite nätverk. Tillägget kräver att man använder MultilingualPress och knyter ihop olika attribut (tex ”sale” kategorin i en site länkas ihop med ”rea” i en annan sajt). När man väl gjort detta så kan bulk actions göras över ett multisite nätverk.

I denna första version fokuserar vi på att automatisera förändringar av kategorier, för att sedan lägga till fler funktioner i framtiden vid behov.

Nytt plugin: Qala Reviews

Ett problem med en multisite-arkitektur är att synka recensioner. I Sverige till exempel kan man vilja visa de engelska recensionerna och de norska – men om man har en instans mot amerikaner vill man helst inte synka Norska och Svenska recensioner dit. Qala Reviews löser detta och ger inställningsmöjligheter för varje site i ett multisite nätverk.

Qala Reviews

Qala Minicart uppdateringar

Vi har dels arbetat med grundutseendet i den minicart-modul vi har i Qala, men vi har framförallt skapat möjlighet att göra up/cross-sells baserat på de produkter man lagt till i kassan.

Nya Gutenberg block

Latest posts

Med latests posts blocket så kan man enkelt ta in senaste inlägget / produkten / etc från vilken posttyp som helst i WordPress. Blocket har också en inbyggd slider som kan komma väl till användning om man har många poster man vill visa.

Latest posts block

Shop Categories

Shop Categories blocket är till för att enkelt kunna visa upp kategorier och taxanomier snarare än produkter. Det påminner om Latests Post blocket, men har ett annat syfte och därmed fungerar det lite annorlunda, men innehåller samma slider.

Shop categories admin

Accordion & Single accordion

Med hjälp av det här blocket så går det att antingen göra enkla accordions eller att skapa accordions understödda av bilder.

Förbättrad produktsida i WooCommerce

För våra kunder som använder WooCommerce har produktsidan fått sig en stor förbättring. Vi har framförallt förbättrat up/cross-sells rejält. Vi har även gjort ett större omtag av administrationsgränssnittet. Denna del hanteras fortfarande med mer traditionella ”formulär” tills dess att vi tycker att WooCommerce är redo för blockbaserat byggande med Gutenberg.

Förbättrad knapphantering

I WordPress finns det inget sätt att hantera storlek på knappar – det går att ställa in BREDDEN på knappar men inte den generella storleken, eller att ange ikoner. Detta har vi nu skapat ett koncept-ramverk för som kan användas som det är eller utökas vid behov.

Button controls in Qala 3.2.1

Stöd för WordPress 6.x

Vi har nu stöd för senaste versionen av WordPress! Detta innebär att editorn har fått sig ett rejält lyft. Med detta kan vi nu styra hur kolumnsystemet fungerar på ett sätt som vi inte kunnat göra tidigare (och därmed skapa redigerare med inställningmöjligheter), men med detta åtgärdas också väldigt många buggar i WordPress.

Buggfixar

Vi har såklart åtgärdat mängder av irriterande buggar. Det går väldigt snabbt med utrullningen av Gutenberg och många funktioner som förut saknades blir lösta – men det innebär såklart att det är mycket saker som måste åtgärdas.

Qala – En lösning för flera typer av projekt!

Är du intresserad av att ta reda på mer om Qala och hur det kan passa in i din digitala investering? Kontakta oss idag för en demo.