Den svenska communityn kring WordPress är med tanke på användarbasen relativt liten, men den växer. Breddning från kärnan av utvecklare till den massiva användarskaran kan vara en väg framåt.
Den svenska WordPress communityn samlar knappast mer än några tusentals personer, medan kärnan av drivande personer går att samla i ett vanligt konferensrum:
- Konferensen WordCamp i Sverige brukar samla mellan 100 och 200 deltagare.
- MeetUp Wordpress Stockholm har drygt tusen medlemmar och Meetup Wordpress Norrköping nästan hundra.
- Facebook-gruppen WordPress Sverige har 8006 medlemmar
- Facebook-gruppen WordPress Utveckling har 2585 medlemmar
- Sajten Wordpress Sverige har 4000 besökare under en månad
Communityn består till stor del av människor som arbetar med WordPress professionellt och är utvecklare. Men eftersom WordPress används av 46 procent av alla svenska sajter, enligt analystjänsten BuiltWith, borde potentialen vara mångdubbelt större.
– Den svenska communityn har haft en förmåga att dela upp sig. Dels användare och dels utvecklare. En rätt tråkig verklighet tycker jag. Personligen tror jag att att dessa uppdelningar skulle kunna uppnå mycket mer tillsammans. Utvecklarna har dock gärna dragit sig undan och velat hålla sig på sin kant. Jag tror att en mer äkta open source-anda i den svenska communityn skulle göra oss mer sammanhållna än vad vi faktiskt är idag, säger Mattias Tengblad, aktiv på Wordpress Sverige
Angry Creative har valt att vara aktiva i communityn genom att arrangera WordCamp Norrköping och Meetup WordPress Norrköping. Vi åker också gärna på WordCamps och Meetups i andra städer.
Niklas Högefjord på Wordpress-byrån Krokedil i Arvika är också aktiv kring WordCamp och deltar flitigt i Meetups. Han skulle vilja se aktiva Meetups i alla större städer i Sverige.
– Jag upplever att communityn är mer aktiv i både Norge och Finland. Vi skulle behöva återkommande Meetups i fler städer än Stockholm, säger Niklas Högefjord.
Nyligen var han med och arrangerade ett WordPress Meetup i Karlstad med drygt 20 deltagare. Det finns även Meetup-grupper i större städer som Göteborg, Malmö, Uppsala och Norrköping. Alla med varierande engagemang.
– I andra länder finns det event kring WordPress som inte fokuserar på utveckling utan exempelvis affärer. Jag tror att det skulle vara bra om vi breddade communityn utanför utvecklarna.
Stanislav Khromov är en av arrangörerna av Meetup WordPress Stockholm och han upplever att gruppen växer snabbt.
–När jag gick med i Meetup WordPress Stockholm för två år sedan hade inte varit så många Meetups på ett tag och det var det drygt hundra medlemmar. Idag är vi drygt tusen och efter varje Meetup blir vi några fler. Senaste Meetup Wordpress Stockholm tog biljetterna slut på en och en halv timme.
Problemet med att bredda communityn är att deltagarnas intressen skiljer sig åt. När WordCamp Stockholm lägger till spår för mindre avancerade användare kan utvecklare fnysa åt spår där valet av tema kan hålla igång en diskussion.
Men det går att hitta inspiration från utlandet. WordCamp Toronto i augusti i år hade fyra spår och tydlig med ämnesteman som content marketing, business, design och utvecklare samt rena nybörjarpass. Konferensen hölls dessutom på en helg för att bättre passa hobbyister.
WordPress-entusiaster i alla län bör gå med en Wordpress Meetup-grupp eller bilda en egen grupp i sin stad. Anmäl dig till WordCamp Stockholm den 22-23 november. Diskutera i Facebook-grupper, twittra och blogga om WordPress. Att bilda en formell WordPress förening skulle ge organisatorisk styrka. Det är communityn som gör WordPress som plattform starkt.
Så kan communityn växa:
- Inspirera människor utanför Stockholm att arrangera Meetups.
- Bredda Wordcamp med spår som är intressant utanför rena utvecklar-kretsar.
- Få passiva användare att förstå värdet av att bidra till communityn
- Skapa nätverk mellan bloggare, poddare och youtubare som är intresserade av WordPress.
- Starta en formell förening för Wordpress främjade i Sverige.