Hem / Tjänster / WordPress Multisite

WordPress Multisite

WordPress Multisite

WordPress Multisite låter dig skapa ett stort WordPress-baserat nätverk av individuella webbplatser med en gemensam uppsättning teman och plugins, utan att det äter upp ditt serverutrymme. Ett passande alternativ för e-handel, SaaS-baserade projekt samt webbplatser med många segment och avdelningar.

Vad är WordPress Multisite?

Multisite

Ett Multisite-nätverk är en uppsättning av sidor som alla delar samma WordPress-installation som även kan dela plugins och teman. De individuella sidorna i nätverket är virtuella sidor i den gemensamma installationen på samma server. Detta innebär att uppladdning av media sker inuti den delade installationen och att alla sidorna har separata förteckningar i databasen. Ett Multisite-nätverk är som en egen privat version av WordPress.com – en av världens mest trafikerade webbplatser. Slutanvändare av ditt nätverk kan skapa sina egna sidor efter behov på samma sätt som användare av WordPress.com kan skapa sina egna bloggar. WordPress Multisite ger även möjligheten att skapa ett nätverk där bara du, administratören, kan skapa nya webbplatser.

WordPress Multisite är ett effektivt sätt att skapa och sköta webbplatser på ett enklare sätt med lägre drift- och underhållskostnad samt med möjlighet att enkelt dela data mellan de olika webbplatserna.  

WordPress Multisite är en funktion som finns i WordPress 3.0 och senare versioner som tillåter flertalet virtuella webbplatser att dela samma WordPress-installation med möjligheten att dela teman och plugins.

Varför ska jag använda mig av Multisite?

Multisite är en kraftfull funktion som är speciellt användbar för dig som antingen vill driva ett nätverk av webbplatser, alternativt vill internationalisera E-handel.

Driva nätverk av webbplatser

En av fördelarna med Multisite är att WordPress-installationen i sig är nästan exakt densamma som en standardinstallation, med samma mappstruktur, samma grundfiler och samma kodbas. Detta innebär att en installation av Multisite nätverk inte är särskilt mycket svårare än att installera en standard-WordPress sida.

Ditt nätverks alla teman och plugins lagras bara en gång, oavsett hur många webbplatser du använder dem till. Detta innebär att du använder mycket mindre serverutrymme än om du skulle använda separata WordPress-installationer till varje sida. Detta förenklar även sättet att uppdatera WordPress, då du bara behöver uppdatera en gång för att uppdatera alla webbplatser på servern. Att uppdatera ditt Multisite-nätverk gör du på samma sätt som du uppdaterar vilken WordPress-sida som helst. Med plugins för pekning av domäner kan du även använda olika domännamn för varje webbplats. När du administrerar flera webbplatser är det otroligt mycket smidigare att bara använda sig av en installation då du med ett knapptryck kan hoppa mellan de olika webbplatserna med en och samma administratörsanvändare. 

Internationalisera E-handel

Om man letar efter ett system för att kostnadseffektivt och snabbt introducera sig på nya marknader med nya språk är E-handel med WooCommerce ihop med Multisite en bra lösning. Med samma kraftfulla funktioner som för webbplatsnätverket i botten går det snabbt och enkelt att skala WooCommerce i flera marknader. Det bör dock tilläggas att det är mycket fördelaktigt att välja ut ett affärssystem som jobbar ihop med WooCommerce, annars blir det lätt väldigt komplicerat att hålla reda på ordrar, lagersaldon mm.

När är Multisite inte lösningen för mig?

 • Om du enbart vill skapa en webbplats och inte kommer behöva fler i framtiden.
 • Om du inte behöver skala din e-handel.
 • Du skapar webbplatser för flertalet kunder som skall bli hostade separat, kanske med klienter som har sina egna hosting-leverantörer.
 • Varje sida behöver sin egna databas.
 • Varje webbplats behöver sin egen IP-adress.
 • Användarna behöver själva kunna installera sina egna teman och plugins.
 • Om du enkelt behöver kunna flytta dina webbplatser till andra servrar.
 • Om du inte har tillgång till att redigera filerna på din server.

När passar WordPress Multisite:

 • Ett nätverk av webbplatser administrerade av utvecklare eller en agentur.
 • Ett nätverk vilket folk kan addera sina egna sidor till, antingen gratis eller genom att betala för en prenumeration.
 • E-handel med olika språk, lager- och betallösningar i olika regioner.
 • Skolor, universitet eller andra utbildningsinstutitioner.

Varför våra kunder använder sig av WordPress Multisite

iDeal of Sweden

iDeal of Sweden – Ehandel

iDeal of Swedens e-handel skulle inte kunna fungera på det sätt det gör idag utan WordPress Multisite. Detta då varje webbplats är anpassad till en region med olika betallösningar, eget språk och egen fraktlösning.  

Meritmind

Meritmind – Konsultföretag

Meritmind använder sig utav flera webbplatser i flera regioner med olika språk med olika marknadsavdelningar och även på olika varumärken. Genom att använda sig av WordPress Multisite får de förvaltningsfördelar samt så sänker de sina driftkostnader.

Vi kan hjälpa dig att bygga ett WordPress Multisite-nätverk som kan:

 1.  Förse tiotusentals användare med sina egna unika webbplatser.
 2.  Använda WordPress bekanta gränssnitt ihop med plugins konfigurerade separat för varje webbsida.
 3.  Inkludera en lösning för flexibla betalningar för olika regioner genom Klarna, DIBS, Billmate eller liknande.
 4.  Skapa mätpunkter unika för era behov, för att få rätt data i er webbanalys.

Du kanske även är intresserad av dessa artiklar

briqpay-feat

Mattias Tengblad | Reading time 3 min

Briqpay – flexibel betallösning för B2B e-handel

feat-cro

Mattias Tengblad | Reading time 8 minutes

Konverteringsoptimering

Vad är konverteringsoptimering?. Konverteringsoptimering (CRO) är processen att öka andelen konve…

Read more
feat-cro

Mattias Tengblad | Reading time 8 min

Konverteringsoptimering

feat-app

andershermansson | Reading time 12 min

Affärssystem (ERP) för WooCommerce

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor med tips, inspiration och insikt om WordPress och WooCommerce och den digitala världen bortom.

Dags att ta nästa steg mot en affärsnyttigare webb?

Kontakta oss så kan vi prata mer om hur vi tillsammans kan ta er verksamhet till nästa nivå

Loading