
WordPress STHLM Meetup #2
På vår andra meetup höll vår VD Jimmy ett snack om hur kul och utmanande det är att driva företag med öppen källkod i fokus. Han pratade både om vad som är fantastiskt med det – men också om problem.
Att hitta balansen mellan att tjäna pengar och samtidigt bidra till ett Open Source-projekt är verkligen inte lätt. Genom att dela med sig av sina erfarenheter, både det som gått bra men även det som gått mindre bra hoppas Jimmy att han kan inspirera andra som vill starta företag med öppen källkod som grund.
Entreprenörskap inom Open Source
Jag älskar system. Ända sedan jag var liten har jag haft ett behov av att organisera saker. Jag gillar att ta något som är komplicerat och göra det hanterbart, att skapa struktur i kaos. Som barn tyckte folk nog jag var lite märklig. Jag sorterade lådor i färgordning och kategorier. Men som man säger: det är först i efterhand man kan se hur allt hänger ihop.
Jag har alltid varit en stor förespråkare för öppen källkod. Många ser “delande” som något ungdomligt och rebelliskt. Jag har ofta hört: ”Är du inte kommunist som ung har du inget hjärta, är du inte kapitalist som gammal har du ingen hjärna.” Men för mig har insikten att idéer blir mer värdefulla när de delas hängt med hela livet.
Idag driver jag ett företag. Och ja – jag har hittat ett sätt att få utlopp för min fixering vid att organisera. Varje dag försöker jag vara en så bra ledare som möjligt, en tjänande ledare, som Jurgen Appello kallar det (Management 3.0 etc). Vårt företag jobbar uteslutande med WordPress vilket är ett Open Source-projekt vi alla brinner för. Vi bygger webbplatser, e-handel och intranät. Det är riktigt kul, och vi lägger ner hela hjärtat i varje projekt.
För våra kunder innebär det många fördelar att satsa på Open Source särskilt WordPress. En global community av utvecklare gör att man inte är beroende av en enskild leverantör. Dessutom finns det massor av färdig (och ofta gratis!) mjukvara, vilket gör att vi kan leverera snabbare och bättre projekt.
I den här texten vill jag dela med mig av några tankar kring vad som är viktigt om man vill bygga ett framgångsrikt företag med WordPress. För Open Source och WordPress är fantastiskt men det finns också utmaningar som inte bara handlar om att sälja saker.
Utmaning 1: Att hitta rätt människor
Hur vet man egentligen vad en duktig konsult är? Alla kallar sig experter. Så hur avgör man vem som verkligen kan leverera?
Vi är duktiga just för att vi har misslyckats – många gånger. Och vi har växt långsamt och kontrollerat. Men oj, vad jag har jobbat. Riktigt mycket.
Genom att ha ett starkt team som jag litar på kan jag be dem hjälpa mig utvärdera nya personer. Oftast pratar jag med folk och känner efter om deras värderingar matchar våra. Om de inte har orimliga löneanspråk brukar jag låta någon i teamet göra en gemensam uppgift med dem, för att se hur de löser problem. Det funkar jättebra!
Utmaning 2: Att ta ansvar
Vem är egentligen ansvarig för underhåll, buggar och dolda fel?
Många tänker att ”WordPress-uppdateringar kommer ju bara automatiskt, varför skulle man behöva hjälp med det?”
Men så enkelt är det tyvärr inte. Saker går sönder. Ofta och för att minska riskerna behöver tester genomföras.
Vi på Angry Creative har vänt på perspektivet kring tester.
Normalt börjar man med enhetstester (unit tests). Vilket är små tester som säkerställer att en viss funktion gör det den ska. Ovanpå det lägger man ofta Selenium-tester, som simulerar hur en användare klickar sig runt på sidan.
Vi tror inte att testdriven utveckling (TDD) riktigt funkar när man jobbar med ett CMS som WordPress.
Testdriven utveckling (TDD) innebär att man först skriver ett test och sedan bygger funktionen som ska uppfylla det testet. Det ses ofta som själva kärnan i bra kodhantverk. Men i vårt fall funkar det helt enkelt inte.
Vi är alldeles för beroende av moduler som andra i communityn har byggt och lagt upp i plugin-katalogen. När de inte har jobbat testdrivet från början, så kan inte vi heller göra det fullt ut. Det blir en slags kedjeeffekt.
Dessutom har de flesta kunder har aldrig hört talas om enhetstester. Så när de jämför våra offerter med andras, som inte heller testar, märks det inte. Det gör att testdriven utveckling tyvärr inte lönar sig i praktiken. Vi lägger bara tid på enhetstester när vi verkligen känner att det är nödvändigt.
Istället jobbar vi med ett beteendedrivet utvecklingssätt – BDD. Det innebär i praktiken att om vi klickar på något, förväntar vi oss ett visst resultat. Med det här angreppssättet blir det mer naturligt att använda Selenium för våra tester. Det gör att vi sparar mycket tid, samtidigt som vi fortfarande håller nere antalet buggar som slinker igenom till produktion.
Det är toppen, men det vi har kämpat allra mest med är inte funktionerna – utan designfel som smyger sig in, särskilt i CSS. Det här var faktiskt den vanligaste typen av klagomål från våra kunder tidigare. När vi införde ytterligare ett testlager som standard i vår process, så minskade de här klagomålen till nästan noll.
Det vi gjorde var att ta en redan existerande teknik (Wraith) och anpassa den lite för våra behov. Med hjälp av den kan vi jämföra webbplatsen i ett “före”- och “efter”-läge. Mjukvaran besöker sajten, hämtar innehållet och tar skärmdumpar av sidorna. Sedan gör den samma sak på den version där vi har gjort ändringar. På det sättet upptäcks oönskade visuella förändringar direkt och hinner aldrig ut i produktion.
På så vis kan vi ta fullt ansvar för det vi levererar, och dessutom göra ett riktigt bra jobb. Det känns grymt.
Problem #3: Ägarskap av projektet
Frågan om vem som bestämmer vad som får komma in i WordPress kärna kan vara ett problem.
Det handlar egentligen inte om att ingen kan göra det, eller att man inte får. Utmaningen, som jag ser det, är snarare: Vem tar sig faktiskt tid och har orken att göra det?
Att bidra till kärnan är tufft. Det kräver ett strukturerat arbetssätt, enhetstester och bra arbetsflöden. Du kan inte anställa en juniorutvecklare och förvänta dig att hen ska bidra till kärnan på sin andra arbetsdag, det funkar inte så. De som faktiskt har kunskapen att bidra på riktigt, det är de som varit med ett tag. Och det innebär ofta att man antingen behöver avsätta arbetstid till det, eller så måste man hitta folk som är villiga att göra det på sin fritid.
Visst låter det fint. De flesta av oss gör ju en hel del ideellt för att göra världen lite bättre. Men i praktiken är det väldigt få som faktiskt bidrar. Det handlar till största delen om motivation, engagemang och att få tiden att räcka till. Det är helt enkelt inte lätt att hinna hjälpa communityn samtidigt som man försöker vara en närvarande kollega, vän eller förälder.
Den logiska lösningen vore att göra det till en del av själva affären. Visst att skapa ett system där medarbetare bidrar lite varje vecka låter bra i teorin. Men om vi vill göra verklig skillnad behövs folk som kan jobba heltid med community-relaterade frågor. Ärligt talat de flesta byråer är alldeles för små för att ha råd att avvara seniora utvecklare till gratisarbete.
Finns det andra sätt? Jodå, det finns företag utanför WordPressvärlden som har det uttalade målet att 10 % av varje projektbudget går till att förbättra open source-communityn. Det skulle kunna funka hos oss också. Problemet är bara att WordPressköpare sällan har så stora budgetar. De bryr sig oftast inte om communityn överhuvudtaget.
Så om det bara är enstaka frilansare och små byråer som skickar in kod, hur ska vi då kunna påverka utvecklingen av plattformen?
Därför måste vi växa. Men en tillväxt utan syfte är som cancer. Vi behöver ett driv, en riktning, för att kunna bygga något som faktiskt fungerar och håller i längden. Att tjäna pengar ska inte vara huvudmålet även om det såklart är bra om vi gör det också. Spelar vi våra kort rätt och fattar kloka beslut, så går det att både bidra till communityn och tjäna pengar. Det gäller bara att lösa problemen med open source, steg för steg.
Bygga grymma grejer med WP-API & WordPress Object Cache
Våra vänner Christoffer Larsson och Stanislav Khromov höll också riktigt inspirerande presentationer. Missa inte att läsa Aftonbladets blogginlägg om det!
WordPress Stockholm
Stockholm, SE
2,192 WordPressers

Gör webben ännu bättre med hjälp av WordPress.