Hem / Så använder du Swish för WooCommerce

Så använder du Swish för WooCommerce

I denna guide lär du dig att använda Swish i din WooCommerce-butik för att ge dina kunder ett enkelt sätt att betala.

Swish är en mobil betallösning som gör det möjligt att snabbt och enkelt föra över pengar direkt från ditt bankkonto till någon annan genom att bara ange mottagarens nummer.

Med Swish så behövs inte längre några kontonummer utan man behöver endast skriva in mottagarens mobilnummer (betalning till privatpersoner) eller Swish-nummer (betalning till företag, föreningar och organisationer)

Swish och de anslutna bankerna har oftast två olika tjänster utöver deras privata tjänst. Dessa brukar kallas för Swish Företag & Swish Handel. Vad är då skillnaderna mellan dessa?

Swish Företag

Här får du ett Swish-nummer som är kopplat till ditt företag och numret börjar på 123 xxx yyy, här är det vanligt att det endast är en transaktionsavgift för mottagna betalningar. Kostnaden för varje mottagen betalning brukar vara på några kronor. Någonstans mellan 1-3kr. Observera att all prissättning är olika mellan alla olika banker.

Swish Företag lämpar sig bra för enstaka manuella betalningar som måste kontrolleras manuellt.

Här får kunden själv skriva i summa, mottagare och referensmeddelande.

Swish Handel

Här är tjänsten för dig som har en e-handel eller ett system där man vill automatisera och slippa kontrollera betalningar manuellt.

Prisupplägget ser lite annorlunda ut jämfört med Swish Företag hos dom flesta banker, ett vanligt exempel kan vara att det ser ut såhär:

Prisexempel

Uppläggningsavgift: 1000kr
Månads eller årsavgift: ca 50kr/mån alternativt 500-1500kr/år beroende på bank.
Transaktionsavgift: 1-3kr.

Observera att prissättningen ovan endast är ett exempel och att det kan skilja sig mellan de olika bankerna. Det går såklart att förhandla till sig andra priser beroende på mängd transaktioner och affärsupplägg.

Med Swish Handel så öppnar kunden sin Swish-app och det visas en förifylld ruta med summa, mottagare & referens. Kunden behöver endast signera och e-handeln blir automatisk notifierad vid lyckat/misslyckat köp allt per automatik.

Krav från Swish (gäller för Swish Handel)

  • Det ska finnas ett giltigt SSL-certifikat på din webbplats (Https)
  • Det ska finnas tydliga köpvillkor på sidan.

Vad är då ett SSL-certifikat?

Ett SSL-certifikat används för att kryptera kommunikationen mellan en klient och en server. Exempelvis en webbläsare och en webbsida. Detta gör att ingen annan kan lyssna av och fånga upp känsliga uppgifter så som betalningsinformation och kunduppgifter.

Swish Handel stödjer även certifikat som är utfärdade av Let’s Encrypt vilket kan vara bra att veta då många webbhotell erbjuder dessa certifikat utan någon extra kostnad.

Tekniska detaljer/ Krav på webbhotellet

Då många betallösningar vanligtvis endast kräver att man skickar med att användarnamn (client_key) & lösenord (client_secret) så skiljer sig Swish’s lösningar här från dom flesta aktörer. Swish hanterar auktoriseringen via egna certifikat.

Lösningen går i kort ut på att man begär ut ett klient-certifikat via en Swish-portal hos bankgirot, här hämtar vi även ut ett server-certifikat.

Dessa certifikat skickar vi sedan med i varje anrop mot Swish. Beroende på hur servern där du hostar din e-handel är konfigurerad så skiljer sig installationsmomenten sig åt.

Swish som betalningssätt i WooCommerce

Pluginet som finns för att koppla ihop Swish Handel & WooCommerce finns att köpa från Redlight media på https://redlight.se/downloads/swish-for-handel-automatisk/

Installationsmomenten i stort ser ut såhär:

  • Ladda hem pluginet och ladda upp i din WordPress installation
  • Logga in i Swish-portalen (https://portal.swish.nu/company/certificates)
  • Skapa en Certificate Signing Request (CSR), detta görs vanligtvis via webbhotellets kontrollpanel eller direkt via SSH på servern.
  • Kopiera in CSR till Swish-portalen
  • Se också till att Spara nyckeln (KEY) som du fick i slutet av förra steget då den kommer att användas senare.
  • Hämta ut Certifikatet från Swish-portalen i PEM-format
  • Om din webbservern använder sig av OpenSSL (Du ser detta under WooCommerce->Systemstatus) så ska du lägga ihop din nyckel med certifikatet. Om din webbserver använder sig av NSS så måste du logga in via SSH och lägga till certifikaten. Detta är vanligt om man har en egen VPS.
  • Ange dina uppgifter under inställningarna för tillägget:
    WooCommerce -> Kassan -> Swish handel
  • Genomför ett testköp.

Fullständiga installationsguiden för Swish handel finns att läsa på Redlight media’s hemsida.
https://redlight.se/installationsguide-for-swish-handel/

Vi kan hjälpa dig med den bästa betallösningen för din e-handel!

Låt oss hjälpa dig med de tekniska lösningarna för betalningar, oavsett om det bara är i Svenska kronor eller för flera olika valutor. Kontakta oss idag så hittar vi den bästa lösningen för dig!