Den 26:e Mars var det dags för våra kompisar på Knowit Jönköping att hålla i nästa #wpbar i serien. Vi var självklart där och både lyssnade och talade. Två av föreläsningarna var riktade mot utvecklare och en var riktad mot redaktörer. Men med en utvecklarvinkling. Många förkortningar och lolcats blev det!

Modern WordPress-utveckling

Olaf från Knowit berättade om tanken bakom Bedrock-Ansible och om hur Olaf och hans kollegor använder verktyget för att göra effektivt utvecklingsarbete. Med hjälp av de olika verktygen som finns inkluderade så är det enkelt att till exempel klona produktionsmiljön, och det är enkelt att synka servermjukvara mellan olika miljöer.

Olaf har skrivit en kort guide som hjälper en att komma igång.

Sju regler för att skriva bra plugins

Vår arkitekt Plux pratade om hur man bör skriva plugins som skall användas för sidor som har väldigt tung trafik. Plux gick igenom sju ”regler” som man som utvecklare bör följa. Dessa sju var:

  1. Ha en strategi
  2. Följ kodstandarder & skriv läslig kod
  3. Ta säkerhet på allvar!
  4. Ha en tydlig dokumentation
  5. Använd klasser / prefix
  6. Ladda bara det du behöver
  7. Städa efter dig!

Det blev en tung pekpinne kring hur man bör göra och inte bör göra när man utvecklar plugins, för att sedan utvecklas in i tydliga exempel plugins som gjort ett bra jobb och ett mindre bra jobb. En plugin som fick sig en känga var User Access Manager som lyftes fram som ett exempel som ”tog dålighet till en helt ny nivå”. Plux berättade att pluginet genererar enorma mängder databasanrop.

Pluginet lyftes fram som ett exempel på att man misslyckats framförallt med punkt 6 och punkt 7. Ett annat plugin som lyftes och fick sig en känga var Fancybox for WordPress som ganska nyligen hade ett enormt säkerhetshål.

Förenkla för dina administratörer

Olaf visade hur man på ett enkelt sätt kan tighta till administrationsgränssnitten för redaktörer för att inte förvirra dem. Olaf menade att man alltid bör ta bort ”Dashboard” och alla andra funktioner som användare inte behöver ha.

Andra sätt man kan förenkla för administratörer är att ändra knapparnas namn till någonting som är mer intuitivt för användare, som att till exempel ändra ”Inlägg” till ”Nyheter” eller ”Blogginlägg” eller något liknande.

Efter denna föreläsningen påbörjades en QA. Många undrade om någon annan hade provat plugins som de sett som var intressanta. Erfarenhet av till exempel Edit Flow och Wp-papi efterlystes. Ett annat ämne som togs upp var den heta potatisen som är git istället för svn på wordpress.org

#wpbar jönköping 2015

Book your spots

There are currently no spaces to book ?>

Number of spots

Internetbokning är inte tillgänglig för detta evenemang.