WooCommerce vs Shopify Plus

Angry Creative har lång erfarenhet av WooCommerce och har under flera år samlat ihop de smartaste lösningarna i en förpackning, Qala. Med Qala paketet får du ta del av tusentals timmar av utveckling och optimering redan från start – Allt du kan tänkas behöva för att komma igång snabbt eller skala din nuvarande e-handel.

I den här artikeln jämför vi Shopify Plus & Angry Creatives Qala WooCommerce lösning, vilka möjligheter som finns med respektive alternativ och vilka aspekter man ska ha i åtanke när det kommer till att göra rätt val av plattform för sin e-handel.

Qala WooCommerce vs Shopify Plus vs WooCommerce: Överblick

Shopify Plus

WooCommerce

Qala WooCommerce

Användarvänlighet

Shopify Plus: Enkelt att komma igång med, passar mindre till medel stora företag. Många tredje-parts appar behövs för att få de viktigaste & grundläggande funktionerna.

WooCommerce: Teknisk kunskap behövs. Men med hjälp av en samarbetspartner finns det inga begränsningar med WooCommerce.

Qala WooCommerce:
Qala är en välutvecklad lösning som erbjuder färdiga moduler för din sida, du lägger till och anpassar innehåll precis som du vill.

Redaktionellt innehåll

Shopify Plus: Erbjuder grundläggande funktioner för att skapa innehåll. Vilket ger dig ett begränsat område att röra dig inom när det kommer till att skapa olika typer av innehåll på din sida. Shopifys redigeringsmöjligheter liknar WordPress 3.9 från 2019, dem ligger alltså ungefär 5 år efter WordPress.

WooCommerce: Bygger på ett custom management system (CMS) som erbjuder avancerat redaktionellt arbete med sidor, blogg och allt annat innehåll på din sida, med hjälp av Custom Page Types (CPT) funktionen. Men utan erfarenhet blir det svårt att hantera.

Qala WooCommerce: Redan i Qalas utgångs projekt finns det tillräckligt med moduler för att ditt projekt ska vara en succé. Du kan skapa och anpassa innehållet precis som du vill, vilket är en viktig möjlighet för alla företag, men särskilt avgörande för B2B företag som är helt beroende av att kunna skapa anpassat och relationsbyggande innehåll.

Kostnader & avgifter

Shopify Plus: 23 800 kr/månad + tillkommande appar och tillägg. Shopify tar även en avgift som baseras på hur mycket du säljer. Ska du köpa till fler siter hos Shopify kostar det 25 000 kr för 10 siter. Kostnaden kan därför snabbt dra iväg när din e-handel växer och din försäljningsvolym ökar.

WooCommerce: Gratis att komma igång med. Men utan tidigare kunskaper krävs en samarbetspartner som hjälper dig att utveckla sidan.

Qala WooCommerce: Innebär en lite högre startkostnad som sedan går över till en månadskostnad på 18 300 kr/månad, där allt du kommer behöva för att utveckla och skala din e-handel ingår. Om du vill köpa till siter kostar det 3 000 kr för 10 siter, vilket gör det till ett kostnadseffektivt val när man skalar upp e-handeln.

Anpassning och flexibilitet

Shopify Plus: Erbjuder appar och teman men begränsas snabbt när man vill ha skräddarsydda lösningar.

WooCommerce: Stor anpassningsförmåga om du har erfarenhet av att jobba i en open-source miljö. Man får tillgång till tiotusentals plug-ins och teman som erbjuder flexibla lösningar för dina behov.

Qala WooCommerce:
Du får tillgång till färdiga moduler som gör att du snabbt kommer igång, samtidigt som du kan anpassa allt utifrån hur du vill ha det.

SEO och marknadsföring

Shopify Plus: Har inbyggda SEO & marknadsföringsverktyg för nybörjare men kräver premium tillägg för mer avancerade behov.

WooCommerce: Du har möjligheten att använda mer avancerade marknadsföringsverktyg, men det kräver extra tillägg.

Qala WooCommerce: Du får möjligheten att göra alla inställningar du kan tänka dig runt SEO.

Skalbarhet

Shopify Plus: Möjligheten att skala med Shopify finns men detta kommer med stora tilläggskostnader i form av mer avancerade appar, teman och tillägg. Detta leder ofta till oväntade kostnader då summan blir stor när alla olika kostnader läggs ihop.

WooCommerce:
Du får möjligheten att anpassa e-handeln efter dina behov men det kan vara svårt att genomföra utan erfarenhet.

Qala WooCommerce: Qala är anpassat för att kunna hantera väldigt hög last. Qala innehåller unika komponenter som bara finns hos oss. Vi jobbar även ständigt för att förbättra prestandan för Qala, något som du som kund ständigt får ta del av.

Sälja internationellt

Shopify Plus: Det är möjligt att sälja internationellt för B2C företag men inte B2B. Dock tillkommer det begränsningar vid lokalisering, valuta konverteringar och översättning.

WooCommerce: Med WooCommerce har du möjligheten att sälja internationellt, men det är en omständig process som kräver många extra tillägg och funktioner.

Qala WooCommerce: Med hjälp av multisite kommer du åt besökare från hela världen och våra Geo-ip funktioner guidar dem rätt, oavsett om du är ett B2B eller B2C företag.

Support

Shopify Plus: Shopify erbjuder 24/7 support genom flera olika kanaler.

WooCommerce: Det finns ingen direkt support från WooCommerce.

Qala WooCommerce: Erbjuder ständig support och ett visst antal underhållstimmar varje månad, beroende på vilket paket du väljer.

Kort sammanfattning

Shopify Plus

Passar nya och mindre företag. Man kan börja billigt med deras nybörjarplaner, men driftkostnaden drar snabbt iväg när e-handeln växer och man måste uppgradera till Shopify Plus.

WooCommerce

Man kan komma igång billigt med WooCommerce, men i takt med att e-handeln växer och mer avancerade funktioner krävs så måste man ta hjälp av en erfaren samarbetspartner.

Qala WooCommerce

Med Qala WooCommerce så slipper du spendera massa pengar på lärdomar och tillväxtproblem. Du får ett färdigt ramverk med alla de smartaste lösningarna du kan tänkas behöva för din e-handel.

Användarvänlighet & innehåll

Shopify Plus

Shopify är känt för sin enkelhet, vilket gör det till ett populärt val för nya användare. Men denna enkelhet betyder också sämre anpassningsmöjligheter, vilket begränsar företag som vill ha fullständig kontroll över sin webbplats utseende och funktioner.

Shopify erbjuder en grundläggande ”pages” funktion, där du kan skapa enkla sidor med information som nästan aldrig behöver ändras, exempelvis ”Om oss” eller ”Kontakta oss” sidor. Det ända sättet att uppdatera sina kunder på är genom att lägga upp artiklar.

Med Shopify har du ett begränsat utrymme att röra dig inom när det kommer till att skapa innehåll på ett smidigt sätt.

Qala WooCommerce

Qala lösningen erbjuder färdiga moduler som gör att du både kommer igång snabbt men även får möjligheten att anpassa sidan precis som du vill. Redan i det minsta Qala paketet finns det tillräckligt med moduler för att ditt projekt ska bli en succé. Med Qala WooCommerce får du även tillgång till funktionen Custom Post Types (CPT). En avgörande funktion som underlättar skapandet och strukturerandet av innehåll på din sida avsevärt. Här är de största fördelarna CPT:

Organisera och struktuera: Med CPT funktionen för du möjligheten att strukturera ditt innehåll, oavsett om det är en produkt katalog, kalender eller något specialiserat innehåll, och presentera det på ett enkelt och användarvänligt sätt.

Anpassade fält: Med anpassade inlägg kan du definiera fält som är specifika för ditt innehåll. Detta gör det möjligt för dig att fånga och visa ytterligare information som är relevant för varje inlägg, exempelvis en tabell med recensioner.

Flexibel innehållshantering: Anpassade inlägg erbjuder flexibilitet i hanteringen av ditt innehåll. Du kan skapa mallar och arkivsidor anpassade till varje inlägg, vilket ger dig mer kontroll över hur ditt innehåll visas och organiseras på din webbplats.

Ranka högre: Med mer anpassat och användarvänligt innehåll ökar chansen för att din sida rankar högre i sökmotorerna.

Bättre struktur: Det blir enklare för dig att skapa och strukturera innehåll på din sida, särskilt om det är flera personer som publicerar innehåll vid olika tillfällen.

Avgörande för B2B

CPT funktionen är viktigt för alla typer av företag, men den är helt avgörande om du är ett B2B företag där det är helt avgörande att du bygger bra och långvariga kundrelationer.

Även om du inte säljer produkter direkt från din hemsida så är det viktigt att du optimerar den med relationsbyggande innehåll som exempelvis hjälpsam produkt information, självbetjänade tjänster, insikter och automationer. Denna typ av innehåll är enkel att skapa med CPT funktionen, något som inte är möjligt hos Shopify.

Sälja internationellt

Shopify Plus

Shopify’s Market Pro är en funktion som ska underlätta processen att sätta upp din e-handel för att börja sälja internationellt. Även om det är ett bra alternativ för vissa så har den flera betydande nackdelar.

Till att börja med så har du begränsade översättnings funktioner. Du kan översätta dina texter och produkt beskrivningar men inte dina ”slugs” i alla URL:er.

När du ska sätta priserna i den nya valutan måste du använda Shopify’s egna konverteringsverktyg, vilket betyder att Shopify tar en konverterings avgift på 2.5%. Utöver denna avgift tar Shopify även 6.5% på varje internationell betalning.

Market pro stödjer heller inte B2B ordrar. Du måste som B2B företag agera som din egen handelsagent, vilket betyder att du måste registrera och betala skatt, ordna så du kan ta emot lokala betalningsmetoder och organisera frakt och uppfyllande av beställningar.

Qala WooCommerce

Med Qala får du tillgång till multisite som hjälper dig att komma åt besökare från hela världen, samtidigt som Geo-ip funktionerna guidar dem rätt.

Till skillnad från flera andra plattformar som kan begränsa användare med fasta avgifter och begränsad funktionalitet, ger Qala WooCommerce en öppen och anpassningsbar plattform som är utformad för global expansion.

Här är de största fördelarna med Qala när det kommer till internationell försäljning:

Flera domäner, språk & valutor: Du får tillgång till multisite vilket gör det möjligt för dig att skapa ett stort WordPress-baserat nätverk av individuella webbplatser, där varje webbplats är anpassad efter landet man säljer i.

Stöd för B2C & B2B-försäljning: Qala WooCommerce är utrustat för att stödja både B2C och B2B-försäljning med möjlighet att skräddarsy köpupplevelsen för företagskunder. Detta inkluderar anpassade prissättningar, volymrabatter och privata butiker.

Full kontroll över din webbplats: Som en open-source plattform ger WooCommerce dig fullständig kontroll över din webbplats utseende och funktion. Detta innebär att du kan anpassa din webbplats för att uppfylla specifika internationella krav, inklusive frakt, skatter, och betalningsmetoder.

Kostnader

Shopify Plus

Månadsplan: 23 800 kr/månad

Kostnad 10 extra siter: 25 000 kr

Avgifter: Beroende på din försäljningsvolym så kan dock månadskostnaden dra iväg. Om du säljer för mer en 847.000 kr så tvingas du att betala en del av det genom en revenue share modell.

Kostnader för appar och teman: Även om Shopify erbjuder ett urval av gratis teman och appar så behöver de flesta företagen gå vidare till premium teman och appar för att anpassa sin butik och utöka dess funktionalitet. Dessa kostnader kan dra iväg, vilket gör det svårt för företag med mindre budget att ha utföra den anpassning som krävs när e-handeln växer.

Qala WooCommerce

Även om Qala WooCommerce har en högre start kostnad så får du en rimlig driftkostnad. När du sedan skalar din e-handel får du förutsägbara kostnader som även är kostnadseffektiva jämfört med konkurrenter.

Månadsplan: 18 300 kr/månad

Kostnad 10 extra siter: 3 000 kr

Avgifter: 1.1% i transaktionsavgift, efter exempel från våra kunder.

Skalbarhet: När ditt företag växer, växer Qala WooCommerce med dig. Även om kostnaderna för hosting, fler siter och premiumfunktioner ökar när du skalar upp, tenderar dessa utgifter att vara mer förutsägbara och hanterbara.

Förutsägbar kostnad med Qala

I grafen ser man en kostnads jämförelse mellan Angry Creatives WooCommerce lösning, Qala premium, och Shopify plus.

Kostnaden för de första 10 siterna är ganska likvärdiga på båda plattformarna. Men i och med att man skalar upp och behöver fler siter så ökar kostnaden hos Shopify avsevärt. Varje ökning av 10 siter kostar 25.000 kr hos Shopify, medans med Qala WooCommerce så kostar det 3.000 kr.

Även om de initiala kostnaderna är likvärdiga så drar priset snabbt iväg hos Shopify och det kan vara svårt att förutse kostnaderna när du börja växa och vill skala upp din e-handel.

Jämför man även Qala med en vanlig WooCommerce lösning så krävs det många timmar för att skapa en väl fungerande och optimerad e-handel, vilket gör att kostnaden snabbt drar iväg. Qala innebär ett fast pris, sen har du allt du behöver.

Försäljningsfunktioner och tillägg

Shopify Plus

Medan Shopify erbjuder en intuitiv installation och enkel hantering för e-handelsbutiker kan företag som har behov av att implementera avancerade funktioner eller specifika integrationer bli begränsade.

Plattformens marknadsplats erbjuder ett brett utbud av appar för utökade funktionaliteter, såsom avancerade rapporteringsverktyg, marknadsföringsverktyg och specialiserade kassaprocesser.

Qala WooCommerce


Qala WooCommerce utrustar din webbplats med avancerade försäljningsfunktioner och flexibla tillägg. Det erbjuder innovativ filtrering och intelligent sökfunktionalitet som gör det lättare för kunderna att hitta produkter.

Dessutom tillhandahåller Qala skräddarsydda moduler som anpassar din webbplats efter dina unika behov, samt ett brett utbud av betalningsalternativ för att underlätta smidiga transaktioner.

Support

Shopify Plus

Support: Shopify erbjuder 24/7 support via flera kanaler, inklusive telefon, e-post och livechatt, vilket säkerställer att hjälp är tillgänglig när du behöver den.

Gemenskap: En online gemenskap av både användare och utvecklare som delar tips och råd. Shopify har också ett omfattande hjälpcenter och forum.

Shopify Academy: Gratis utbildningsresurser och kurser för att hjälpa företagare att växa sin online närvaro och försäljning.

Qala WooCommerce

Support: Vi håller ständigt utkik efter potentiella problem och optimerings möjligheter. Vi hanterar även underhållet på din sida varje månad och ser till att allt fungerar som det ska. Du får som kund komma med löpande förslag på saker du vill förbättra eller åtgärda.

Ständig innovation: Vi innoverar ständigt för att göra Qala bättre. Du som Qala kund kommer kontinuerligt få ta del av den innovation som blivit vårt signum.

Skalbarhet

Shopify Plus


Shopify erbjuder en skalbar plattform, men som i vissa fall kan bli begränsande beroende på behov och budget. Plattformen möjliggör snabba uppdateringar och enkel tilläggning av ny funktionalitet genom ett omfattande system av appar och integrationer.

Ett betydande hinder för att skala med Shopify är bristen på en multisite-arkitektur, vilket begränsar möjligheten att effektivt hantera flera varumärken eller internationella butiker under en och samma plattform. Denna begränsning kan göra det tidskrävande och intensivt att sköta sortiment och kampanjer över flera butiker, vilket är en nackdel för företag som siktar på att växa och expandera globalt.

Qala WooCommerce

Qala erbjuder en rad funktioner som möjliggör expansion och effektivisering, bland annat multisite-arkitektur.

Sedan WooCommerce 8.2 släpptes 2023 får du nu även tillgång till HPOS (High-Performance Order Storage). En funktion som erbjuder en effektivare databasstruktur som är optimerad för e-handelsbehov, vilket underlättar för butiker av alla storlekar att hantera en ökad volym av kundordrar utan att kompromissa med prestanda.

För företag som planerar att expandera genom att antingen öka sitt produktutbud, gå in på nya marknader eller erbjuda mer komplexa kundupplevelser, är Qala WooCommerce’s skalbarhet en nyckelfaktor.

Om du är intresserad av att veta mer om Qala och hur vi kan hjälpa ditt företag, börja med att boka ett möte med vår VD Jimmy!

Frågor & svar

Vad är skillnaden mellan WooCommerce och Shopify Plus?

Den stora skillnaden är att WooCommerce är en open-source plattform och Shopify Plus är stängd. Det betyder att du har betydligt större flexibilitet och anpassning med WooCommerce när du ska bygga och designa din e-handel.

Det är möjligt att skräddarsy lösningar beroende på hur dina behov ser ut.

Vad är skillnaden mellan Qala WooCommerce och WooCommerce?

WooCommerce är en e-handelsplattform med öppen källkod för WordPress. Angry Creatives lösning, Qala, är ett ramverk med de smartaste lösningarna för WooCommerce.

Vilken lösning är bäst, Qala WooCommerce eller Shopify Plus?

Båda plattformarna har sina fördelar, men WooCommerce tillsammans med Qala är utan tvekan vinnaren.

Qala WooCommerce erbjuder en frihet som är överlägsen när det kommer till att utveckla din e-handel, samtidigt som det blir en rimlig driftkostnad när du börjar skala.