Hem / Lavendla får accelererade mobilsidor (AMP)

Lavendla får accelererade mobilsidor (AMP)

Snabbare mobila sidor är livsviktiga för företag som som säljer komplexa tjänster på nätet. Därför har Angry Creative byggt om standardpluginet för AMP för att den bättre passa den digitala begravningsbyrån Lavendlas behov.

Angry Creatives kund Lavendla är nu AMP-anpassade för att ladda blixtsnabbt i mobilen.
Angry Creatives kund Lavendla är nu AMP-anpassade för att ladda blixtsnabbt i mobilen.

Accelererade mobilsidor (AMP) ska enligt Google ge fyra gånger snabbare laddtider på mobilen. AMP kortar laddtider och minskar datamängden. Eftersom Google verkligen pushar för AMP är det inte omöjligt att AMP blir en rankingsignal i framtiden som lyfter upp AMP-sidor före andra sidor i det mobila söket. Google gjorde exempelvis https till en rankingsignal efter en kampanj för https.

Problemet med standardplugninet för AMP för WordPress från Automattic är att den bara anpassar själva blogginläggen och vanliga fasta sidor men inte specialanpassade sidor.

–Vi har anpassat pluginet för att det även ska omvandla vanliga sidor till AMP. Lavendla har exempelvis särskilda stadssidor som vi också vill att de ska ladda snabbt i mobilen, säger Johan Möller, utvecklare på Angry Creative.

Johan är lite frågande till att det bara är blogginläggen som AMP-anpassas av standardpluginget från Automattic.

–Det kanske kommer mer. AMP kommer att bli stort. Vi kommer att standardanpassa vår plugin för att kunna erbjuda den åt alla våra kunder.

Accelerated Mobile Pages (AMP) är ett ramverk, AMP HTML, som bygger på existerande html-teknik. AMP ger fyra gånger snabbare laddtider och minskar datamängden. Googles ”accelererade mobilsidor” är ett svar på Facebook Instant articles, men med en open source-profil för att göra det mer attraktivt för andra plattformar som Twitter, Pinterest, WordPress och LinkedIn.

AMP skalar exempelvis bort tredjepartsskript och omvandlar alla bilder till en storlek för att göra sidorna snabbladdade i mobilen.

Alla företags som använder WordPress kan implementera accelererade mobilsidor på några minuter. Installera bara tilläggsprogrammet AMP. Men om temat använder tredjepartsskript kan de se konstiga ut i mobilen utan särskilda anpassningar.

AMP projektets hemsida finns det manualer hur sajtägare kan skapa AMP-sidor. Vilka html-koder som fungerar och vilka som är förbjudna för AMP-sidor