Hem / Tjänster / Anlita webbyrå, frilansare eller anställa själv – vad är bäst?

Anlita webbyrå, frilansare eller anställa själv – vad är bäst?

När du har bestämt dig för att göra verklighet av ditt nästa webbprojekt kommer du snart märka att det finns ett antal olika vägar att gå. Ska du anlita en webbyrå, frilansare eller anställa egen personal? Det finns för- och nackdelar med alla alternativ och vi ska här försöka reda ut några av dem.

Vilket alternativ som är rätt för dig och dina behov är det bara du som kan svara på. Om du fortfarande går i uppstartstankar kanske det inte alls finns möjlighet att anlita någon och då kan ett alternativ vara att själv stå för utvecklingen. Om du vill starta en simpel nyhetssida eller en e-handel med ett fåtal artiklar finns det idag många lösningar som även den minst tekniskt kunnige kan klara av. Tänk dock på att om du i framtiden vill expandera så är det smartast att från början ha en stabil grund som klarar av att byggas vidare på. De flesta kunder vi möter brukar börja med att själv utveckla en webbplats för att bygga upp ett startkapital och sedan anlita någon när det är dags att expandera.

Vilka behov har du?

Behov

När du väl har bestämt dig för att extern arbetskraft är rätt väg att gå måste du reda ut vilka behov du har, och för att förstå vad du egentligen behöver kan du fundera över några enkla frågor:

  • Vad ska göras?
  • Hur stort är projektet?
  • Hur mycket tid har du själv att lägga på projektet?
  • Hur mycket får det kosta?
  • När ska det vara klart?

När du har svarat på frågorna har du förhoppningsvis fått en bättre förståelse för omfattningen av ditt projekt – en förutsättning för att du ska kunna förklara för någon utomstående vad det är du behöver. När det är dags att välja väg behöver du få klarhet i vilka olika alternativ som finns och dess för- och nackdelar:

Frilansare

Fördelar

Kostnad

Eftersom frilansaren är själv har hon inte de stora omkostnader som ett stort företag dras med och kan därför ta ett lägre pris.

Expertis

Frilansaren är många gånger expert på ett avgränsat område och kan därför vara ett kostnadseffektivt alternativ om du behöver hjälp med ett specifikt område. Om du till exempel behöver en ny webbdesign så finns det många kompetenta frilansare som snabbt kan ge dig den design som får din webbplats att lyfta.

Flexibilitet

När du anlitar en frilansare har du möjlighet att bestämma hur mycket hjälp du behöver, hur ofta och när du behöver den. Frilansaren bestämmer själv över sina arbetstider och kan därför ofta hjälpa dig även utanför kontorstid.

Tid

Om du behöver hjälp med en mindre och enklare uppgift som du tydligt kan definiera för en utomstående så kan ofta en frilansare hjälpa dig snabbare än någon annan. Eftersom frilansaren inte behöver ta hänsyn till de processer som finns på ett större företag kan personen komma igång med arbetet mycket snabbare. Frilansarens kapacitet är dock begränsad just av samma anledning och om du behöver en helhetslösning kommer du snart märka att frilansaren inte räcker till.

Nackdelar

Du måste veta vad du behöver

När du anlitar en frilansare måste du själv ha en god insikt i vad det är du egentligen behöver. Det finns många frilansare som är experter på olika områden och därför är det svårt att veta vem man ska anlita om man inte vet vad man egentligen behöver. Det finns också en risk i att frilansaren överdriver sina kunskaper inom det område du behöver hjälp med, var därför noga med att ta referenser så att du är säker på att personen verkligen har den kompetens du behöver.

Kunskap

Just eftersom frilansaren ofta är expert på sitt specifika område så kommer det också finnas områden där hon inte har någon erfarenhet. Om du har mycket tid till att administrera och projektleda så kan en lösning vara att anlita flera olika frilansare som kompletterar varandra. Tänk dock på att det alltid tar ett tag innan en ny grupp jobbar effektivt tillsammans och därför kan det komma att bli dyrare och ta längre tid än vad det först verkade som.

Pålitlighet

Det finns alltid en risk i att enbart en person har insikt i ditt projekt. Om din frilansare plötsligt blir sjuk, åker på semester eller i värsta fall tar ett annat lönsammare uppdrag så kan ditt projekt snabbt bli lidande. Var därför noga med att skriva avtal som reglerar dessa händelser och som garanterar den leverans ni har kommit överens om. Var också noga med att reda ut ansvarsfördelningen i projektet. Vad händer när frilansaren är klar med sitt arbete? Om något inte fungerar efter leverans måste du kunna höra av dig till personen för att få hjälp med dina problem.

Ingen infrastruktur

En frilansare saknar många gånger den infrastruktur som en webbyrå under lång tid har arbetat fram. En bra infrastruktur strömlinjeformar många av de processer som för en ensam frilansare hade varit väldigt tidskrävande.

Webbyrå

Fördelar

Prisvärda paketlösningar

Webbyrån har genom åren arbetat med en stor mängd olika projekt och tagit fram lösningar på problem som de sedan tagit till vara på för att kunna återanvända i framtida projekt. Till exempel har vi i vår e-handelslösning Qala tagit till vara på våra kunders vanligaste förfrågningar och paketerat dessa i en helhetslösning. Med Qala får du en stabil grund som du snabbt kan börja använda och bygga på med nya funktioner allt eftersom behoven gör sig till känna. På så sätt behöver vi inte lägga ner tid och pengar på att återuppfinna hjulet och kan istället fokusera på detaljerna som gör din e-handel till en vinnare.

Erfarenhet

När du anlitar en byrå får du en bred kompetens som frilansaren eller dina egna anställda kommer ha svårt att mäta sig med. Tillsammans har personalen på byrån jobbat med en mängd olika kunder och projekt från alla olika branscher och byggt upp en verktygslåda som de kommer ta med sig till ditt projekt. De många olika yrkesrollerna på byrån kommer att bidra med muskler till projektet på sitt sätt, oavsett om det är en arkitekt, designer eller projektledare så kommer de komma med infallsvinklar och erfarenheter från tidigare projekt.

Agila arbetsmetoder

Idag jobbar många webbyråer med agila arbetsmetoder. Det innebär att arbetet utförs i iterationer där det första steget är en “MVP”, en minimum viable product (ung. minsta livskraftiga produkt). En MVP är en fungerande version av en ny lösning som ger användarna tillräcklig nytta direkt när den lanseras. Genom att först lansera en MVP så kan man upptäcka nya behov allt eftersom de gör sig påminda och sedan bygga på med nya funktioner. Många gånger kräver dessa nya funktioner expertiser som kanske inte fanns i teamet från början och då kan byrån lätt sätta in en ny person i teamet så att ditt projekt får precis den expertis som krävs.

Öppna för förändring

Det är byråns jobb att inte bara välkomna nya idéer utan också att själva komma med förslag på hur ditt projekt kan förbättras och utvecklas under resans gång. Om du väljer en byrå som jobbar med agila arbetsmetoder så kommer processen för att jobba mot nya krav och mål att vara snabb och enkel. 

Support och drift

Om du väljer en webbyrå som även erbjuder drift och hosting så kommer din digitala närvaro alltid att vara i trygga händer. Nya tekniker och verktyg utvecklas dagligen i webbranschen och därför är det viktigt att även efterleveransen får stort fokus så att din webbsida hela tiden uppdateras och sköts om. När du anlitar en webbyrå får du ett mervärde och ett helhetsansvar som varar långt efter att din webbsida är lanserad.

Nackdelar

Lång process

Om du inte väljer en färdigpaketerad lösning får du räkna med att projektet kommer ta längre tid att få klart än vad det hade tagit för en frilansare. Byrån kommer lägga ner mycket tid på förarbetet för att göra rätt saker redan från början och kan på så sätt undvika att behöva gå tillbaka och åtgärda fel och nödlösningar som gjordes för att få ett snabbt resultat.

Kostnad

Eftersom en webbyrå har den bredd som de har innebär det också många fler anställda, vilket i sin tur innebär högre omkostnader och mer administration vilket i slutändan leder till ett högre pris för dig som kund. Men, kom ihåg att bakom prislappen döljer sig många år av erfarenhet från lyckade och mindre lyckade projekt som har omvandlats till lärdom och kunskap som byrån kommer ta med sig till ditt projekt.

Anställa egen personal

Fördelar

Fullt fokus

När du anställer egen personal får du ett team som kommer ge ditt projekt fullt fokus under alla arbetstimmar. Eftersom de jobbar för dig och ingen annan och alltid är på plats kommer ditt projekt vara deras enda prioritet och efter en tid kommer de få en förståelse för ditt företag och dina behov som en frilansare eller en byrå kommer ha mycket svårare att förstå.

Hållbart

Att anställa egen personal är det mest hållbara alternativet om du driver ett stort företag som kommer expandera en lång tid framöver. En stark intern teknisk avdelning med en stor bredd och många yrkesroller är överlägsen en frilansare eller en byrå. Du får då i princip en intern webbyrå som finns där för dig och kan lösa dina problem så fort de dyker upp, utan att någon annan kund får högre prioritet.

Nackdelar

Kostnad

Att anställa ny personal är dyrt, särskilt om du vill ha en personalstyrka som är så pass bred att de kan ta sig an alla de uppgifter som ett nytt projekt innebär. Antingen behöver du anställa ett fåtal seniora personer med bred kunskap eller ett större antal personer som är mer specialiserade på sin sak.

Anställningsprocess

Oavsett hur många du väljer att anställa för ditt projekt så kommer du behöva gå igenom en anställningsprocess och allt vad det innebär. Bara att hitta rätt folk kan bli svårt och därefter kommer hela processen med att onboarda de nyanställda så att de så småningom blir produktiva.

Varierad arbetsbelastning

När man ska utveckla ett nytt projekt är det oftast väldigt mycket arbete som behöver göras fram tills att lösningen är lanserad. Efter lansering så sjunker arbetsbelastningen snabbt och dina anställda kommer istället att ägna sig åt underhåll, drift och uppdateringar. Men, har du väl anställt folk så kommer de finnas på dina lönelista oavsett om du har arbete som behöver utföras eller inte.

Sammanfattningsvis

Om du har ett litet företag i uppstartsfasen så klarar du dig antagligen på egen hand eller med en frilansare som kan hjälpa dig att komma igång. Efter en tid, när du har byggt upp ett kapital, kan du vända dig till en webbyrå för att få en stabil helhetslösning som klarar av att växa och kan efter det anställa egen personal som underhåller och uppdaterar din webbsida med produkter och innehåll. Oavsett vilken väg du väljer så är det viktigaste att du först tar reda på vad du egentligen behöver, det är först när du definierat dina behov och mål som du kan känna dig trygg med att vägen du valde var rätt för ditt projekt.

Du kanske även är intresserad av dessa artiklar

briqpay-feat

Mattias Tengblad | Reading time 3 min

Briqpay – flexibel betallösning för B2B e-handel

feat-cro

Mattias Tengblad | Reading time 8 minutes

Konverteringsoptimering

Vad är konverteringsoptimering?. Konverteringsoptimering (CRO) är processen att öka andelen konve…

Read more
feat-cro

Mattias Tengblad | Reading time 8 min

Konverteringsoptimering

feat-app

andershermansson | Reading time 12 min

Affärssystem (ERP) för WooCommerce

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor med tips, inspiration och insikt om WordPress och WooCommerce och den digitala världen bortom.

Dags att ta nästa steg mot en affärsnyttigare webb?

Kontakta oss så kan vi prata mer om hur vi tillsammans kan ta er verksamhet till nästa nivå

Loading