Hem / WooCommerce / On-Page SEO, bemästra optimering av din webbplats för ökad konvertering

On-Page SEO, bemästra optimering av din webbplats för ökad konvertering

On-Page SEO handlar om allt på din webbplats som du har full kontroll att optimera – innehåll, upplägg, prestanda.

Användbara tjänster för sökmotoroptimering

För att underlätta ditt arbete med SEO så finns det flera olika verktyg att tillgå. Här är en lista på verktyg som kan vara användbara när du går igenom din sökmotoroptimering.

Fria tjänster från Google
Google Search Console
Google PageSpeed Insights
Google Web Vitals
Google for Retail
Google My Business

Premiumtjänster för SEO
SEMrush
Ahrefs
Moz Pro
KWFinder

Andra användbara tjänster/tillägg
Hemmingway Editor
Grammarly
Sucuris site check
Panguin tool
Yoast SEO

I denna artikel ger vi dig verktygen för att lyckas skapa bra innehåll, upplägg och optimerad prestanda.

När det är dags att skapa ditt innehåll kan det vara bra att redan ha genomfört research för nyckelord, då har du troligen även fått med dig ett par long-tails som kan vara värda att använda.

Innehållet är den absolut viktigaste aspekten av sökmotoroptimering. Utan innehåll kan du naturligtvis inte ranka alls. Men att skapa bra innehåll handlar inte bara om att skriva ner ett par ord på en sida, det krävs lite mer än så. Det kan vara lite av en konst att skriva bra innehåll.

Bra innehåll och uppbyggnad är dock inte allt. Du behöver också optimera ditt innehåll för både Google och dina besökare. Utan korrekt optimerad On-Page SEO så kommer även det bästa innehållet att misslyckas. 

Den tekniska applikationen, uppbyggnaden av din sida, är också viktig för din SEO och ditt innehåll.

Använder du WordPress/WooCommerce? För att enkelt komma igång med optimering av specifika sidor och produkter så är tillägget Yoast SEO rekommenderat. Det ger dig dessutom en massa andra trevliga funktioner. Du kan t.ex ange canonical URLs, integrera det med Google Search Console och mycket annat.

Skapa grymma inledningar för att få besökaren att fastna

Någon klickar sig fram till ditt innehåll. Kanon, men slaget är inte vunnet än!

Det du behöver göra är att skriva en riktigt bra inledning, något som får besökaren att hålla intresset uppe, du vill ju inte att besökaren ska gå någonstans nu.

Tre snabba tips för hur du får till en riktigt bra inledning:

 1. Håll inledningen kort och explosiv.
 2. Beskriv exakt vad besökaren kan förvänta sig av innehållet.
 3. Fånga intresset.

Det första två punkterna kräver ingen extra förklaring, men hur fångar du besökarens intresse? Du behöver få dem att verkligen vilja läsa vidare, du vill hålla dem borta från tillbaka-knappen.

Ett trick är att ge ledtrådar på vad besökaren får ut av innehållet, men berätta inte allt, du vill få besökaren engagerad, att vilja ta reda på allt som innehållet ger.

Exempel: “Vill du bli mästare på SEO? Lär dig hemligheterna här.”

MEN, hur grym inledningen än är så bör din sida alltid ta upp det ämne och det nyckelord som den rankas högst med. Du kan säkerställa detta genom att använda tillgängliga tjänster för “Keyword Research”.

Hitta beprövat innehåll för ämnet (eller specifika nyckelord)

Har du hittat ett nyckelord du vill ranka med, men har idétorka? 

Varför inte börja med att hitta redan beprövat innehåll för ämnet eller det specifika nyckelordet och skapa innehåll utifrån detta.

Har du inget specifikt nyckelord i åtanke så kan istället viralt innehåll vara något att satsa på. Folk älskar att dela bra innehåll.

Som alltid så finns det tjänster som kan hjälpa dig att hitta data att utgå från.

När du har din data och idéer för innehåll så är det bara att skapa det och gör det bättre än tidigare innehåll.

Använd fallstudier där det är möjligt, bygg upp förtroende

Det finns ett enkelt sätt att särskilja ditt innehåll från annat för nyckelord med hög konkurrens. Använd fallstudier. Det är något visuellt som ofta får besökaren att fastna.

Fallstudier

Att inkludera riktig data och exempel är dessutom ett bra sätt att bygga upp förtroende och för att visa upp din produkt i det vilda.

Se till att dina texter är enkla att förstå och ta in

Det finns inget värre än att klicka på ett sökresultat och bli mött av en gigantisk vägg av enbart text. Men det kan man enkelt råda bot på.

Flow

Innehåll med endast text rakt upp och ner vill man absolut undvika.

Här följer ett par punkter för att göra ditt innehåll enkelt att ta in, läsa och förstå:

 • Separera ditt innehåll till logiska sektioner, vilket även är bra för SEO.
 • Skriv korta, enkla meningar. Förslagsvis 2 till 3 meningar per paragraf.
 • Försöka att väva in berättande text i ditt innehåll.
 • Använd listor och punkter (som dessa).
 • Dela upp ditt innehåll med bilder och illustrationer.
 • Använd bildspel, presentationer och videor där det passar.

Använder man WordPress så är Yoast bra för att få indikationer på hur bra läsbarhet ens innehåll har. Du får det dessutom i direkt anslutning till publiceringen.

Läsbarhet

Skriver du på engelska så är Hemmingway Editor ett bra (fritt) verktyg som kan hjälpa till med detta. Kopiera helt enkelt bara in ditt innehåll och gå igenom de tips som dyker upp. Ett annat alternativ är Grammarly som också är ett bra verktyg för att hålla koll på rättstavning och grammatik (engelska). Det finns både som gratis- och premiumversion.

Skriv inte bara för skrivandets skull, gör det intressant

För det första, fall inte för myten att längre innehåll är bättre för sökmotoroptimering. För så är det långt ifrån alltid. Bör något hållas kort, håll det då kort. Skriv inte bara för skrivandets sak.

Artiklarna i den här serien hade troligen kunna bestå av ytterligare +100 punkter. Men stor del hade nog blivit mer av utfyllnad än något annat. Det är med andra ord viktig att vara saklig och undvika allt extra fluff.

Risken är att du tappar besökaren efter bara några meningar och att texten inte känns meningsfull att läsa. Så vill man naturligtvis inte ha det.

Skapa utgående länkar, det hjälper både dig och dina besökare

Att länka till andra källor med sakligt innehåll som direkt relaterar till det du skriver om kommer bygga upp förtroendet och skapa relationer med webbplatser som har samma målgrupp. Det ger dessutom ett mervärde för dina besökare.

Det har visat sig att det finns ett litet samband mellan utgående länkar och Google ranking.

Det samband man kan se har troligen att göra med att Google tittar på utgående länkar där det inte finns andra signaler för ranking. Därav ett litet samband. Därför bör du inte tvinga in utgående länkar i ditt innehåll. Ange dessa där det ger ett mervärde.

Best practice för utgående länkar är att öppna dessa i en ny flik/nytt fönster så att besökaren inte lämnar din sida.

Undvik bestraffning, minimera tunt innehåll

Om man har för mycket tunt/duplicerat innehåll så kan Googles algoritm Panda bestraffa webbplatsen. Åtgärden är dock tämligen enkel.

Utöka tunt innehåll, ta bort onödigt innehåll och/eller avindexera denna typ av innehåll. 

Du kan enkelt avindexera innehåll genom att sätta metataggen för robots till “noindex, follow”. Men var försiktig, du vill inte använda denna lösning på fel sidor.

<meta name=“robots” content=“noindex, follow”>

Ett exempel på sidor i WordPress som bör använda denna metatagg är arkivsidor. Man bör även om man har e-handel se över produktkategorisidor som kan hamna under samma epitet. Dessa sidor kan även ses som duplicerat innehåll om man använder filtrering av innehåll.

Högre rank med nyckelordet i huvudrubriken

Det finns definitivt fall där sidor rankar högt utan att det primära nyckelordet finns med i title-taggen. Länkar kan trumfa det mesta. Men det finns tydliga samband mellan att ha med nyckelordet och högre ranking.

Se därför till att varje sida har en unik rubrik med ditt nyckelord angivet i title-taggen. Du bör dessutom inte använda nyckelordet mer än en gång i title-taggen. Använd bara en meta-beskrivning och en H1-tagg per sida och inkludera nyckelordet.

Överarbeta det inte, en sida bör generellt innehåll en H1-tagg som är sidans huvudrubrik. Du behöver inte tvinga in ytterligare nyckelord.

Skapa grymt innehåll som folk inte kan motstå att klicka på

Håller du en fin tredje plats i sökresultaten men vill har fler klick? Gör så att din rubrik står ut mer för de som söker, de ska få impulsen att de bara måste klicka.

Du har kanske bara 55 tecken att använda, men du kan göra mer än du tror med dessa tecken. Skapa en övertygande rubrik, en rubrik som som fångar uppmärksamheten och spela gärna på det känslomässiga om du kan.

Viralt innehåll
Katter väcker ofta känslor av alla dess slag. Ett av Internets alla favoritdjur. Detta är ett fiktivt inlägg, men vi vet, varför är det inte på riktigt? Foto av Free To Use Sounds, Unsplash.

Ett tips kan vara att titta på hur virala sidor på Facebook genererar klick med sina rubriker. Dessa sidor måste helt tillita sig på att få klick, de arbetar med andra ord väldigt hårt med sina rubriksättningar. Du behöver inte ta det riktigt lika långt som de virala sidorna, rena clickbaits är kanske inte att föredra, men du förstår poängen.

Ett annat tips är att titta på hur andra sidor för din målgrupp anger sina rubriker och sedan göra det annorlunda. Står dina rubriker ut så ökar möjligheten till klick. Går din CTR upp så kommer rankingen högst troligen följa.

E-handelssida? Fånga användare med köpavsikt via nyckelord

Driver du en sida med e-handel? Då vill du fånga den som har för avsikt att handla.

Söker någon på “grå kostym” så kan de leta efter: 

 • Recensioner
 • Bilder på gråa kostymer
 • Information om gråa kostymer 

Men söker någon på “köpa grå kostym” då är det mer troligt att personen är i köpstadiet. Att då lägga till ett ord som “köp/köpa” i rubriken kan skapa bättre förutsättningar att fånga dessa köpare.

En passande rubriksättning för produktsidor på en e-handelssida kan till exempel vara:

Köp {produktnamn} online

Det smidiga med denna rubrik att du kan fördefinierade den i mallen för att slippa ange anpassade rubriker för tusentals produkter.

Missa inte att läsa mer om vad du behöver tänka på och kan göra som e-handlare och hur du kan ta hjälp av Google for Retail/Merchant Center i vår artikel om Off-Page SEO.

Öka din CTR genom att undvika avkortade meta-taggar

I sökresultaten bryts title-taggar efter 512px (runt 55 tecken) i desktopvy. Meta-beskrivningar bryts efter ca: 923px (runt 155 tecken). Avhuggna rubriker och beskrivningar är ju inte så vackert, det har dessutom väldigt negativ effekt på CTR.

Meta title
Meta description

Med andra ord bör man därför alltid hålla sig under 55 tecken för rubriker och under 155 tecken för beskrivningar.

SÄLJ innehållet i metataggen för bästa CTR

Meta-beskrivningen är ditt säljtillfälle i sökresultaten.

Beskrivningen kommer inte alltid att visas i sökresultaten, ibland plockar Google själva ut bättre kontextuellt matchande text från innehållet. Men när det händer så kan en välskriven metabeskrivning fortfarande generera ett par extra klick.

Med andra ord, skriv unika, fängslande beskrivningar som kommunicerar ett värde och lockar till klick för vardera sida. Men sluta inte där. Se över beskrivningen efter ett tag för att se om du kan göra förbättringar. Testa om variationer ger högre CTR.

Har du en e-handelssida så kan du t.ex testa med att lägga till priset för produkter för att se om det genererar fler klick.

Sluta inte testa, optimera din CTR.

Sätt ditt innehåll på första parkett

Dina besökare kommer för ditt innehåll eller hur! Se därför till att innehållet är lättillgängligt direkt efter att de klickat sig in på sidan. Åtminstone rubriken bör vara direkt synlig utan att besökaren ska behöva scrolla.

Du bör även se till att inte ha störande element som leder bort fokuset från själva innehållet. Sådana saker som:

 • För många annonser på den övre delen – Annonser kan vara irriterande och Google kan straffa sidor för sådant som irriterar deras användare.
 • Irriterande pop-ups – Perfekt för konverteringar, ja möjligtvis. Men för många pop-ups kommer få besökaren att lämna sidan direkt. Se till att eventuella pop-ups är väldigt lätta att stänga. Pop-ups med fördröjning och/eller för exit intent är att föredra.
 • Överliggande annonser – Google har bekräftat att man kan komma att straffa sidor som använder överliggande och helskärmsannonser i mobil vy. Var med andra ord försiktig med användandet av överliggande varianter, speciellt sådana annonser som hindrar besökaren från att direkt kunna ta del av innehållet på sidan.

Rekommenderad läsning: Surviving Google’s New Policy Against Interstitial Ads.

Fler besökare med korrekt enhetsanpassning

Din sida bör alltid vara funktionell i de flesta typer av enheter, operativsystem och upplösningar. Din webbplats bör med andra ord vara mobilanpassad.

Webbtrafik baserat på enhetstyp

Du bör också överväga att tillgänglighetsanpassa din webbplats så att alla kan ta del av innehåll även med hjälpmedel. Läs mer om EUs webbdirektiv och tillgänglighet med WCAG.

Att mobilanpassa din webbplats är speciellt viktigt sedan juli, 2019 då Google införde sin Mobile-first indexering. Vilket innebär att indexeringen i första hand sker för mobil vy.

Vi hos Angry Creative mobilanpassar naturligtvis alla lösningar som standard.

Få mer trafik via Google bildsök genom att optimera dina bilder

Googles bildsökning kan generera massor med trafik. Speciellt om du har en e-handelssida. Många inleder helt enkelt sin research via Googles bildsökning snarare än via en vanlig Google-sökning.

Produktsök

Google är dessvärre inte så bra på att läsa av vad bilderna föreställer, du behöver med andra ord berätta för Google vad en bild föreställer. Att optimera bilderna för Googles bildsök är dock relativt enkelt.

För att hjälpa Google på vägen, lägg till alt-texter för dina bilder (se det som bildtexter) och använd beskrivande filnamn.

Bra:

<img src="photo-of-a-cute-cat.jpg" alt="photo of a cute cat">

Inte bra:

<img src="img_001337.jpg" alt="">

Du bör även se till att använda komprimerade bilder optimerade för snabb laddning. Optimerade bilder ger fördelar både för bildsökningar och generella sökningar eftersom optimerade sidor rankar högre.

Vill du ranka med produkter i Googles sektion för shopping så bör man även tänka på att använda tydliga bilder (t.ex produkt mot vit bakgrund). Annars är det troligt att Google hoppar över dessa för listning med extra SERP-funktionalitet. Läs mer om Google for Retail.

Om du använder WordPress så finns det fler bra tillägg för att optimera bilder. Ett exempel är Imagify som optimerar dina bilder direkt när du laddar upp dem. Det finns även alternativ för att optimera bilder i bulk. I våra lösningar använder vi bland annat Cloudflare Polish för optimerade bilder.

Referens Google: Image elements do not have [alt] attributes

Använd korta, beskrivande URLer för tydligheten

Om ditt CMS tillåter det, använd korta beskrivande URLer/permalänkar.

Fördelarna är:

 • Det ser prydligare ut.
 • Det kan ge ett visst lyft för SEO att använda nyckelord i adressen.
 • Länkar i klartext (t.ex om du delar en länk med någon) innehåller ditt primära nyckelord

En måttstock kan vara att använda 2-3 ord och undvik stoppord.

Minimera “Boilerplate”-text för att slippa bli straffad av Googles algoritmer

“Boilerplate”-text, dvs block av text som förekommer på flera olika delar på en webbplats. Denna typ av text behöver inte vara ett problem om man har mycket övrigt innehåll på sina sidor. Det kan dock skapa problem, inte minst på e-handelssidor.

Produktsidor tenderar ofta till att ha kortare beskrivningar av produkten och upprepade texter om villkor, frakt osv. Sådant som visas på alla produktsidor.

Vad det säger till Google är att produktsidorna endast innehåller ~10% unikt innehåll av värde. Det betyder i sin tur att Googles Panda-algoritm kommer att mosa dig.

Rekommenderad läsning: Duplicate Content SEO Advice From Google.

Referens Google: Document does not have a valid rel=canonical

Inkludera en ständigt synlig adress för bättre lokal SEO

Dina kontaktuppgifter bör alltid finnas lättillgängliga på webbplatsen. 

Driver du dessutom företag med lokal förankring så är det speciellt viktigt att även uppge den fysiska adressen. Gör den synlig i t.ex sidfoten för att stärka platsdata hos Google och samtidigt ge besökaren ett förtroendeingivande intryck.

Välj hellre ett coolt brandat domännamn än ett som är baserat på nyckelord, du förlorar inget i SEO

Det finns väldigt få fördelar (om några alls) för SEO att ha sin verksamhets primära nyckelord som domännamn (EDM).

Välj hellre ett snyggt brandat domännamn. Bortser man helt från SEO så ser det bra mycket bättre ut också.

Rekommenderad läsning: Goodbye Exact Match Domains, Hello Brandable Websites.

Lyssna på råden från Google Pagespeed Insights för förbättrad prestanda

En faktor för ranking kan var tid för sidladdning. Bortser man från allt annat så kommer en snabb sida få högre rank än en långsam. Sambanden mellan en sida med optimerad sidladdning och högre rank är inte jättestor, men finns där.

För att se över din sidas laddningstider så kan du använda beprövade Google Pagespeed Insights. Du kan även slå flera flugor i en smäll och använda Googles senaste verktyg, Web Vitals.

Web Vitals

Båda dessa tjänster ger dig rekommendationer för hur du kan optimera din sida för bästa resultat. Lyssna på dessa rekommendationer och optimera din sida därefter.

Använder du WordPress, aktivera ett cache plugin för optimerad prestanda

Ett bra tillägg för cache kan göra stor skillnad på hur snabbt din sida laddas in.

Utan tillägg för cache så kan WordPress vara relativt tungt när det kommer till databasförfrågningar. Det kan slöa ner din sida rejält vid trafiktoppar, det är ju just då du vill ha en snabb sida.

Med ett cache-tillägg så tar besökaren mot en statisk HTML-version av din sida. Ett mycket snabbare sätt att ladda innehåll, vilket betyder att du kan hantera större mängd trafik.

Det finns flera bra cache-tillägg för WordPress där ute. Men ska vi nämna något som är riktigt effektivt så nämner vi WP Rocket.

Har du en större sida så krävs det oftast lite mer än att bara aktivera ett tillägg för cache. I våra lösningar med Qala erbjuder vi både lastbalansering och avancerad cache-optimering med Cloudflare.

Konfigurera Accelerated Mobile Pages (AMP) och ta del av fördelarna i sökresultaten

Accelerated Mobile Pages (AMP) är avskalade versioner av webbsidor som laddar blixtsnabbt i mobiltelefoner.

Det är troligt att Google kommer att boosta ranking för AMP-aktiverade sidor i framtiden.

Google anpassar redan nu sökresultat för AMP sidor genom att markera dessa med en liten blixt. Använder sidan dessutom rich snippets/strukturerad data så kommer den synas bättre i sökresultaten.

AMP Plugin

Använder du WordPress så finns det ett dedikerat tillägg för att aktivera Accelerated Mobile Pages för din webbplats. 

Boosta din CTR genom att använda Rich Snippets/Structured Data

Organisk sök är mer konkurrenskraftigt än någonsin tidigare. Därför är det extra viktigt att försöka göra allt man kan för att få in fler klick.

Rich snippets är beskrivande HTML-taggar som hjälper sökmotorer att bättre förstå innehållet på webbplatser. Dessa visas i sökresultaten som extra data som kan särskilja ditt innehåll från andras och därmed ge högre CTR.

Strukturerad data

Exempel på extra data som kan visas är betyg, vilket kan vara extra användbart när du driver e-handel.

Använder man WooCommerce som vi t.ex gör i vår lösning med Qala så får man med en standarduppsättning av strukturerad data för produkter.

Uppdatera ditt innehåll ofta för att boosta din trafik

För att hålla dina sidor relevanta, uppdatera dem kontinuerligt så att de har ett värde i att rankas. 

Man bör även skapa “Evergreen content”, dvs innehåll som alltid är relevant, oavsett om det är 2012 eller 2032.

Skapa ett flow i hierarkin för din webbplats för bättre SEO

Underlätta för Google PageRank genom att skapa ett flow i hierarkin/strukturen på din webbplats.

Struktur

Du bör se till att i princip alla sidor är max ett klick bort från startsidan. För viktiga sidor vill du antagligen även skapa fler ingångar för bästa resultat.

Rekommenderad läsning: How to Create a Site Structure That Will Enhance SEO

Bli inte bestraffad för duplicerat innehåll, välj www eller icke-www

Det här är något som förvånansvärt många webbplatser fortfarande gör fel.

Google hanterar det smartare än man tidigare gjort, men kan fortfarande se http://www.webbplats.com/url och http://webbplats.com/url som två separata sidor och därmed flagga det som duplicerat innehåll.

Man bör med andra ord använda det ena eller det andra och ange en 301 redirect för den som inte används. Du kan konfigurera canonical URLs, men en omdirigering med 301 är att föredra.

Det kan även vara bra att ange vilken den föredragna adressen är för webbplatsen i Google Search Console efter att du verifierat båda adresserna.

Rekommenderad läsning: WWW vs non-WWW – Which is Better For WordPress SEO?

Använd Canonical URLs för duplicerat innehåll, undvik bestraffning

Använd alltid Canonical URLs för sidor med liknande innehåll för att inte straffas i sökresultaten.

<link rel=“canonical” href=“https://webbplats.com/originalversion-av-sidan/”>

Det är inte ovanligt att olika e-handelslösningar som tillåter filtrering av kategori med diverse attribut skapar flera urler för liknande innehåll.

Blockera känsligt innehåll med robots.txt för bättre säkerhet

Blockera känsligt innehåll (t.ex admindelar) för Googlebot och andra crawlers i robots.txt.

Ett enkelt exempel för att blocker admin i WordPress

User-agent: *
Disallow: /wp-admin

Behåll länkvärdet, använd 301 redirects för innehåll som flyttats/tas bort

Använd alltid 301 redirects för att dirigera om innehåll från gamla till nya sidor.

Förr kunde omdirigeringar med 301 ge sämre länkvärde. Det är dock inte längre fallet. Google har bekräftat att 301 redirects inte längre bestraffas. Google godtar även 302 redirects (temporärt flyttat innehåll), men 301 är ändå att föredra när man flyttat innehåll permanent.

301 redirects

För att hantera omdirigeringar i WordPress så rekommenderas tillägget Redirection eller premiumversionen av Yoast SEO som båda gör det enkelt att underhåll detta.

Plötsliga fall av söktrafik, har du blivit bestraffad?

Ser du ett plötsligt dropp i söktrafiken till din webbplats så kan det indikera att du har blivit straffad av Google. Det måste dock inte vara så, ett dropp kan även ha andra orsaker.

Saker att undersöka:

 • Har din webbplats nyligen haft nertid?
 • Är spårningskoden för analytics angiven korrekt?
 • Har du råkat blockera sökspindlar?

Ser dessa saker ut som de ska, då är det troligt att webbplatsen fått någon typ av bestraffning.

Även om du inte officiellt har fått någon bestraffning än så är det inte säkert att du inte är på väg att få en. Dropp i söktrafik som kan sammankopplas med uppdateringar av Googles algoritmer kan visa på att du är har en bestraffning att vänta baserat på dessa algoritmer.
Använd Panguin tool från Baracuda Digital för att förutspå ändrade mönster i din söktrafik. Var uppmärksam på förändringar som sker i samband med uppdateringar av Googles algoritmer och ta förebyggande åtgärder därefter.

Panguin Tool

Använd en CDN (Content Delivery Network) för bästa prestandan

Många webbplatser använder en enskild hosting för sitt innehåll. Till exempel i Sverige. Men vad händer då när det kommer en besökare från USA? Jo, innehåll behöver skickas över halva klotet och då påverka laddtider (vilket inte är bra för SEO).

Använder man Content Delivery Networks (CDN) så löser man sådan problematik genom att dessa nätverk skapar cachade version av din webbplats på fler olika servrar på flera olika platser i världen. Det betyder att när en besökare efterfrågar en sida så kommer den skickas från närmast fysiska plats och därmed laddas snabbare.

Att använda en CDN kan både snabba upp din sida och spara in på kostnader för bandbredd.

Angry Creative använder i sina lösningar Cloudflare som dels löser biten med CDN och dessutom ger flera andra optimeringar. Cloudflare är en av det mest populära tjänsterna som finns och är enkelt att använda.

Installera SSL-certifikat och bygg upp tilliten

Idag finns det egentligen inte längre någon ursäkt till att INTE använda SSL-certifikat för sin webbplats. Med Let’s Encrypts intåg så kan man enkelt skapa gratis certifikat för säkra anslutningar över HTTPS.

Sidor på din webbplats som hämtar personlig information bör ALLTID skyddas med SSL-certifikat. Ett sådant exempel är e-handel där väldigt känslig information hanteras. En butik kräver SSL-certifikat, inte minst för att kunder ska känna sig trygga.

Google ger dessutom en viss fördel till webbplatser som använder SSL.

Se problem med indexering via sökning på “site:dinwebbplats.se”

Att genomföra en sökning på Google för din webbplats genom att använda “site:dinwebbplats.se” kan ge dig bra information om hur många sidor som har indexerats.

Site Search

Man ska vara uppmärksam på om denna sökning ger för många resultat på sidor. Det brukar vara en indikation på att något inte riktigt stämmer med indexeringen av din webbplats.

Använd Google Search Console och Web Vitals för feedback på åtgärder

Du vet väl att du kan få direkt input från Google på eventuella problem med din webbplats och tips på hur du åtgärdar dessa.

Använd Google Search Console för att hålla koll på problem som kan uppstå och Web Vitals för att se vilka förbättringar som kan genomföras.

Det finns flera användbara verktyg i Search Console och Web Vitals. Föreslår Google förbättringar som bör man naturligtvis genomföra dessa.

Search Console Fel

Hitta fel med Search Console

Se vilka eventuella problem Google hittat när din webbplats sökts igenom. Ser du 404-fel så behöver du åtgärda dessa med 301 redirects.

500-fel (server error) kan tyda på att prestandan behöver ses över på servernivå.

Förslag på förbättringar med Web Vitals

För mer information om hur du kan förbättra din webbplats från Googles synvinkel så kan man använda Googles senaste verktyg Web Vitals.

Wev vitals

Google ger efter en genomsökning av din webbplats tydliga tips på förbättringar. För varje förbättring som kan göras för din webbplats så länkas en artikel med information från Google.

Håll säkerheten hög, skanna din webbplats

Säkerhet är viktigt ur många perspektiv. En “hackad” sida kan vara en mardröm för SEO. Är man oförsiktig så kan Google plocka bort webbplatsens alla SERPs. Ingen mer organisk trafik!

Med andra ord är säkerhet minst sagt viktigt, inte minst ur SEO-perspektiv. Man bör vara vaksam och även ta förebyggande åtgärder för att försäkra sig om att man håller sin sida ren. Det finns lömska hackare som bara lägger till oönskade utlänkar dolt i innehållet.

Sucuris site check är ett smidigt verktyg för att snabbt skanna igenom en webbplats för att upptäcka eventuella hack eller säkerhetshål.

Säkerhet

Ladda upp en sidkarta (sitemap) för att hjälpa Google på vägen

Ju mer tydliga vi kan vara gentemot Google desto bättre. Att lägga till en eller flera sidkartor (sitemaps) för din webbplats är en bra idé.

Även detta hittar du verktyg för i Google Search Console.

Det är inte högprioriterat med sitemaps om du redan har en välbyggd semantisk webbplats med vettig hierarki. Men det är ändå något som bör göras.

I WordPress kan du enkelt automatisera generering av sidkartor med Yoast SEO.

Rekommenderad läsning: What is an XML sitemap and why should you have one?

Gör det löjligt enkelt att dela ditt innehåll

Sociala medier har inget direkt inflytande på sidors ranking. Men det sprider ditt innehåll och chansen att få inkommande länkar ökar.

Indirekt så kan sociala medier påverka ranking med sådant som

 • Trafik/buzz
 • Varumärkessökningar
 • Sökningar baserat på dina URLer

Att göra det superenkelt att dela ditt innehåll är därmed vettigt.

 • Dela ditt innehåll i sociala medier – Ha alltid en aktiv närvaro i sociala nätverk och dela ditt innehåll. Ju fler som ser ditt innehåll, desto fler delningar.
 • Visa delningsknappar tydligt och lättåtkomligt – Ser inte dina besökare delningsknapparna så kommer de inte använda dem. Se till att dina delningsknappar är synliga vid första anblick.
 • Använd Open Graph-metadata – Detta gör att dina länkar i sociala medier (ex. Facebook/Twitter) är mer visuellt tilltalande. Länkar som sticker ut och är tilltalande kommer att få fler klick och fler delningar. Yoast är ett utmärkt plugin för att hantera detta automatiskt.
 • Skapa alltid utvalda bilder för ditt innehåll – Använd ljusa, färgstarka bilder som fångar folks uppmärksamhet. Det kommer att hjälpa dig att få fler klick från sociala medier.

Du vill troligen vara närvarande på alla stora sociala nätverk. Sen kan du lägga krutet på de nätverk som passar din bransch bäst. En artikel om rekrytering fungerar antagligen bäst på t.ex LinkedIn, medan en blomstersida kanske passar bäst på Pinterest.

Avslutande tips

Avslutningsvis följer här 5 snabba tips som borde vara mer eller mindre självklara när du arbetar med SEO och marknadsföring av din webbplats.

 1. Lär dig så mycket du bara kan om SEO från flera olika källor. Missa inte vår serie av artiklar för sökmotoroptimering i vår kunskapsbank.
 2. Håll dig uppdaterad. Mycket ändras och snabbt. Google genomför kontinuerligt förändringar som du vill vara up to date med.
 3. Ha tålamod! Effektiv SEO kräver hårt arbete och tid, inget sker över en natt. Det är värt det i längden. Studier visar att just SEO är det som ger bäst ROI för inkommande marknadskanaler.
 4. Undvik tveksamma metoder till varje pris. Att t.ex köpa inkommande länkar kan många gånger bli dyrare än att satsa på vedertagna metoder för SEO.
 5. Spamma inte!

Lycka till med din on-page SEO!

Är du taggad att läsa mer om hur du optimerar din webbplats för sökmotorer? 

Sökmotoroptimering

Missa inte våra andra artiklar i ämnet.

Är du redo att ta nästa steg med din webbplats?

Vi tar ansvar för drift, underhåll & förvaltning av WordPress och WooCommerce. Vi tar över ansvaret från er nuvarande leverantör och löser löpande buggar och andra problem som kan uppstå. Allt för en fast månadsbudget.

Du kanske även är intresserad av dessa artiklar

briqpay-feat

Mattias Tengblad | Reading time 3 min

Briqpay – flexibel betallösning för B2B e-handel

feat-cro

Mattias Tengblad | Reading time 8 minutes

Konverteringsoptimering

Vad är konverteringsoptimering?. Konverteringsoptimering (CRO) är processen att öka andelen konve…

Read more
feat-cro

Mattias Tengblad | Reading time 8 min

Konverteringsoptimering

feat-app

andershermansson | Reading time 12 min

Affärssystem (ERP) för WooCommerce

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor med tips, inspiration och insikt om WordPress och WooCommerce och den digitala världen bortom.

Dags att ta nästa steg mot en affärsnyttigare webb?

Kontakta oss så kan vi prata mer om hur vi tillsammans kan ta er verksamhet till nästa nivå

Loading